PMI FORUM

Uz uvijek prekratke rokove i limitirane budžete, projektni menadžer mora biti mađioničar, žongler i psiholog

Ususret 13. PMI Forumu, donosimo razmišljanja trojice projektnih menadžera koji nam otkrivaju neke od izazova s kojima se susreću, kao i koje kvalitete čine dobrog projektnog menadžera.

Projektni menadžer u praksi treba biti strpljiv, dobar slušač, pedantan i analitičan, treba voljeti rad s ljudima i biti tolerantan prema različitostima jer nije svaki čovjek jednak, govori nam Dario Stilinović, Senior Project Manager, koji vodi tehničke projekte vezane uz financijsko poslovanje za tržišta poput Slovačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske. U projektnom menadžmentu je više od 15 godina.

“Opće je poznato da je rad s ljudima najteži posao. Ako uključimo rokove (koji se obično ne smiju probiti), troškove (koji se obično ne smiju probiti), obećanja klijentu te očekivanja od klijenta, dobivamo vrlo dinamičnu formulu koju je teško održavati”, kaže.

Dodaje i da PM mora biti mađioničar, žongler i psiholog uslijed svakodnevnih izazova koje posao projektnog menadžera sa sobom nosi. “Ali, prije svega, PM mora voljeti svoj posao, treba uživati radeći s ljudima i dobro se nositi s pritiskom i stresom kojeg je u izobilju. Iskustvo u projektnom menadžmentu izvrsna je odskočna daska za buduće vodeće uloge”, navodi.

Komunikacija je glavno sredstvo za rad, napominje Stilinović, uz česta putovanja da bi se što više uskladili sa željama klijenta i izbjegli eventualna iznenađenja u kasnijim projektnim fazama te uoči same produkcije i GO LIVE. “Izazova je mnogo, a među najčešćima su kratki rokovi uz limitirani budžet. Ako tome dodamo nedostatak u jasnoći interne komunikacije te vrlo čestu jezičnu barijeru s klijentom, dobivamo izazovni projekt koji treba uspješno privesti kraju. Također, nisu rijetke situacije u kojima se rokovi obećani klijentu premaše, pa kreće čarobni krug eskalacija, objašnjavanja upravi i menadžmentu, interno i prema klijentu, što dodatno stvara stres na ionako stresan posao projektnog menadžmenta”, pojašnjava.

Ante Parlov smatra da je dobar PM psiholog, roditelj, organizator i borac. “Mora biti organiziran, smiren, usmjeren i fokusiran na cilj. Mora biti odličan komunikolog i znati raditi pod pritiskom, a da ga ne prenosi na članove svojeg tima”, pojašnjava. Parlov je član Uprave i Senior Project Consultant u tvrtki Ingressus Viridis, koja se bavi savjetodavnim uslugama u upravljanju portfeljem, programima i projektima.

“PM je kao vozač autobusa: ima zadanu destinaciju do koje mora stići (cilj projekta), određeni broj putnika koji žele stići na to odredište (dionici projekta i projektni tim), predefiniranu trasu s postajama (raspored projekta s ključnim točkama) te dovoljno goriva i novca za cestarine da bi stigao do odredišta (budžet projekta). Mora odabrati put i autobus dovoljno udoban za sve putnike (kvaliteta projekta) i provjeriti zadanu trasu za potencijalne gužve i radove na cesti (rizici projekta). Ukratko, biti PM, u praksi znači dovesti autobus na zadanu destinaciju unutar zadanog vremena, brinući se adekvatno o svojim putnicima bez obzira na prepreke i neplanirane radove ili kvarove koji se mogu dogoditi na putu. Ponekad ne stignete na vrijeme ili potrošite previše goriva, ali kao vozač autobusa morate uvijek paziti da su putnici zadovoljni i da stignu na krajnju destinaciju”, navodi Parlov. Naglašava i važnost redovite i iskrene komunikacije sa svim članovima i dionicima projekta, što ujedno smatra i jedinom univerzalnom ispravnom metodom vođenja projekta.

Radi li se o karijeri koju bi preporučio mlađim generacijama? Apsolutno, kaže. “Preporučio bih im da, čak i ako ne planiraju biti voditelji projekata, ulože vrijeme i unaprijede svoje znanje u tom području jer će im uvelike pomoći u razvoju karijere. Onima koji žele stalan izazov, stalno učiti nešto novo i imati osjećaj ostvarenja kad njihov prvi proizvod ‘zaživi’, toplo preporučujem karijeru voditelja projekta. Voditelji projekta vise se ne promatraju kao luksuz, nego kao potreba za kontinuiranu i uspješnu implementaciju promjena u poduzeću”, poručuje Parlov.

Luka Kaštelančić je Senior Project Manager u tvrtki King ICT, sa 12 godina iskustva. Projektni menadžment za njega je stvaranje iz naizgled nasumice odabranih nebrušenih malih dijelova u logičan i skladan mozaik. “PM je posljednja linija obrane od anarhije, kaosa i slučajnosti, a opet kontinuirano učenje novih i usavršavanje postojećih vještina i tehnika”, dodaje.

Govoreći o najvećem izazovu u vođenju projekta, ističe rad i komunikaciju s ljudima, stjecanje i održavanje povjerenja između članova tima s jedne strane i klijenta s druge. “Najveći je uspjeh isporučiti projekt kojim se možeš ponositi, a članovi tima žele opet raditi s tobom na sljedećem, novom projektu”, priznaje. Od voditelja projekta se očekuje, nastavlja, upravljanje očekivanjima svih dionika projekta te da ima spreman odgovor na svako pitanje. Naravno, i rješenje za sve problem te da cijeli vijek projekta preispituje i pronalazi alternative. “No, mora znati i reći ‘ne’ kad situacija takvo što zahtijeva. Od voditelja projekta se najviše očekuje da bude lider ispred svojeg tima”, kaže Kaštelančić.

Za one koji tek započinju karijeru u ovom području, ima jednostavnu poruku. Ona glasi: ako je projekt uspješan, zasluge dobiva tim, a ako je neuspješan, kriv je samo voditelj projekta. “Nemojte se bojati pokušati i pogriješiti, samo nemojte iste pogreške ponavljati jer to znači da niste ništa naučili”, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16