OTKRIVA SOMMELIER KLAUDIO JURČIĆ

Vino je savršeno piće za vruće ljetne dane, a evo koje sorte ne smijete propustiti isprobati

 
 Getty Images

Napokon je stiglo toliko dugo priželjkivano ljeto, a s njime i opuštanje nakon napornog dana uz rashlađenu čašu vina. Piće koje nas istovremeno osvježuje i opušta jedno je od prepoznatljivih znakova Hrvatske, a sve tajne Vina našeg zavičaja otkriva nam naš vrhunski i nagrađivani sommelier, Klaudio Jurčić.

Ali pitanje koje se nerijetko postavlja jest – što zapravo radi sommelier?

Biti vrhunski sommelier lifestyle je koji zahtijeva podređenost poslu, kako u restoranu, tako i van restoranskog okruženja. Takav način života uključuje posjete vinarijama, sajmovima i vinskim regijama. Možemo slobodno reći da sommelier nije posao, već se živi. Za postati i ostati vrhunski sommelier treba neprestano raditi na sebi, nadograđivati znanje i stalno se educirati. Također, ne smijemo zaboraviti i određen prirodni talent tj. predispoziciju za kušanje vina i njegovo organoleptičko procjenjivanje”, započinje Jurčić približavajući nam svoj način života i rada.

A kušanje vina i njegovo ocjenjivanje ne znači samo uživanje u, kako ga vole zvati, nektaru bogova, već sa sobom donosi i određene odgovornosti. Jurčić potiče mlade vinare da svojom kvalitetom i radom osiguraju mjesto na tržištu, a jedna od osnovnih tajni uspjeha je upravo kvaliteta.

Najbolji način na koji se vinari mogu probiti na tržište je proizvodnjom kvalitetnih i cjenovno pristupačnim vinima te pametnim marketingom. Što se tiče cijena vina i vječnog pitanja jesu li skuplja vina ujedno i bolja, nema jednoznačnog odgovora na to pitanje. Iako to mnogo puta je tako, danas na tržištu pronalazimo brojne primjere da kvalitetna vina možemo kupiti za odličnu cijenu!”, pojašnjava Jurčić.

Upravo je njegov sommelierski talent bio jedan od onih koji su se nalazili u stručnoj komisiji Lidlovog projekta ''Vino moga zavičaja'', gdje su birali tri vina godine.

Projekt ''Vino moga zavičaja'', kojeg sam i sam bio dio, smatram vrlo bitnim za naše tržište, s obzirom na to da za cilj ima podršku domaćim vinarima. Sa stručne strane, osobno mi je drago što je Lidl Hrvatska odlučio uključiti i struku te je za partnera odabrao Vinart, koji je okupio stručni žiri - sommeliere, enologe i vinske novinare”, prepričava Jurčić, a kod samog odabira pobjedničkih vina, prije svega su vina kušali na slijepo.

Five people drinking wine after dinner
Getty Images

Vodili smo se kriterijima najljepšeg izgleda, mirisa i okusa vina. Potom smo sve ovo usporedili s cijenom vina i tako pronašli najbolju vrijednost za novac. Jako smo zadovoljni odabirom jer vina koja su pobijedila uistinu reflektiraju najbolji odnos cijene i kvalitete”, s ponosom je naglasio.

Za sam kraj, preporuka za vina koja ne smijete propustiti ovih ljetnih dana prema preporuci vrhunskog sommeliera!

Vina koja nikako ne smijete propustiti kušati u Slavoniji i Baranji su svakako Rose 2018. Vina Belje, Pinot sivi 2017. Vinarije Čobanković i Cabernet Sauvignon 2018. Vinarije Feravino”, zaključio je Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:11