PUTOPIS 1. DIO- VODIČ KROZ SICILIJU

Viva La Sicilia – najromantičnije putovanje kroz netaknuti biser Mediterana

Supruga i ja putujemo relativno često, vrlo pametno planiramo, rano bookiramo let i smještaj te se jako dobro informiramo o odredištu u koje idemo. Nismo zahtjevni i trudimo se svaku destinaciju doživjeti kao da smo lokalci. Proputovali smo čitavu Italiju i nikada prije nismo bili na Siciliji. Nikakve knjige, putopisi ili web stranice nisu nas mogli pripremiti na ljepotu i šarm otoka i njegovih gradova, a doživljaje koje smo prikupili na Siciliji teško je prepričati riječima. Možemo reći kako nam je ovo putovanje definitivno u top tri na kojima smo bili, oštra konkurencija i našem medenom mjesecu.
 Fotografirano Sony XZ2 Premium

PALERMO

Za let do Palerma morali smo otići do Venecije.Nije nam to prvo ovakvo putovanje, iz Venecije možete letjeti prema popularnim europskim odredištima po jako niskim cijenama. Financijski je prihvatljivije odvesti se automobilom do Venecije i platiti organizirani parking nego platiti povratni let iz Zagreba.

Let je kratak, a još je kraći ukoliko je partner shoppingirao u Veneciji pa ste toliko umorni da morate malo odspavati.

Već s dolaskom u Palermo poželite nikada više ne zaspati, već uživati u nevjerojatnom mediteranskom ugođaju, živim ulicama, šarenim tržnicama na kojima isprobavate najfinije delicije, razgovarati sa lokalnim stanovnicima koji se jako vole družiti sa turistima te ljepoti samog grada kojoj nema kraja.

Stara jezgra grada je pod UNESCO-vom zaštitom, a katedrala doslovce zaustavlja dah. Unajmili smo bicikle na dva dana i uživali u vožnji i pogledu. U Palermu ima zaista svega. Jeli smo na tržnici, u malim restoranima (cijena hrane je na cijelom otoku vrlo prihvatljiva, 10 do 15 eura, a na street food je oko 7 eura po porciji), pili vino u šarenim uskim uličicama, fotografirali se ispred Galerije i Teatra Massima, sunčali na pješčanoj plaži, izbjegavali automobile koji voze u više traka mijenjajući smjerove bez ikakvih znakova i smijali se samo u prometu uzrujanim Sicilijancima koji su zapravo vrlo simpatični (iako ih ništa ne možete razumijeti, zaboravite engleski jezik). Iskreno, grad je pomalo zapušten ali zaista šarmantan. Možda zbog toga što su Sicilijanci zaista opušteni, ne brinu oko vremena, ne vode užurban način života, a i žive na ovako predivnom mjestu.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Nakon dva dana i puno Arancina (tradicionalni specijalitet, pržena kuglica od riže punjena mozarellom i pršutom ili raguom) u Palermu, krenuli smo na kružno putovanje Sicilijom, cilj nam je bio obići baš cijelu obalu otoka i vratiti se ovdje. Unajamili smo rent- a- car i krenuli za nas - posve novom galaksijom.

Kratko smo zastali u Trapani i Marsalu, da bismo se zadržali u Agrigentu i Sirakuzi po 2 dana.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

TRAPANI

Smješten na zapadnoj obali Sicilije, Trapani je vrlo zanimljiva ribarska i trajektna luka s vrlo bogatom poviješću. Iako od povijesti nije ostalo mnogo, tijekom ljeta su vrlo atraktivni romantični koncerti i opere na otvorenom. U tome smo najviše uživali, čak sam se i ja složio kako je mjesto jako romantično.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

AGRIGENTO

Dva dana nam je ovdje bilo zaista premalo. GPS na mobilnom uređaju nas je vodio po Dolini hramova koja je pod UNESCO-vom zaštitom i ondje možete vidjeti Konkordijin hram, Junonin hram i Palog Atlasa. Većina hramova u dolini je uništena, no preostali su zaista impozantni i ovdje smo snimili najveći broj fotografija pošto je pogled fantastičan.

Fotografirano Sony XZ2 Premium
Fotografirano Sony XZ2 Premium

Povijesna jezgra mjesto je za uživanje i kušanje najfinijeg sladoleda od riccote, u kojem smo uživali i na predivnim plažama. Poseban doživljaj bile su Turske skale. To je prirodni fenomen stijena od sedimenta u karakterističnim bijelim bojama, kojima se zapravo ne smije hodati. Same po sebi su impresivne, ali pogled s njih na otvoreno more je predivan. Tirkizno more i bijele stijene čine fantastičan kontrast.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

SIRAKUZA

Ovaj grad smješten na posve suprotnoj strani otoka od Palerma, nastao je kao kolonija Grka. Zato je Ciceron rekao kako je Sirakuza najljepši grčki grad. Drevna jezgra je predivna i naravno, zaštićena. U večernjim satima povijesni centralni dio je vrlo živ, živopisni restorančići i kafići su prepuni.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Ovaj prije svega antički grad je poznat po svojoj bogatoj grčkoj povijesti, kulturi, amfiteatrima i arhitekturi. Sirakuza je takođe poznata i kao rodno mjesto istaknutog matematičara i inženjera Arhimeda, čiji trg svakako vrijedi posjetiti.

Povijesno područje grada je odvojeno od modernog grada i nalazi se na otoku Ortigia što na grčkom znači ” prepelica “, zbog obilja ptica na ovom otoku u davnim vremena.

Plaže su duge i s bijelim pijeskom, voda je plitka, a more prozirno. Idealno za najromantičnije fotografije i uspomene. Fotke i videe sam snimao svojim Sony Xperia XZ2 Premium uređajem. Odlično je što ima kameru koja ima najvišu ISO osjetljivost na svijetu u smartphoneu za videosnimanje i ultravisoku osjetljivost za fotografije. Vjerujte, željet ćete snimiti svaki detalj Sirakuze.

Ukoliko se uspijete odvojiti od prirodnih ljepota i mora, svakako posjetite Centralni trg u Sirakuzi na kojem su Katedrala i muzej. Ne znate u tom trenutku iz kojeg kuta bi snimili selfie. Problem je još veći kada krenete dalje obilaziti grad, pošto ne znate što je ljepše, zanimljivije i atraktivnije- antičko nalazište, rimski amfiteatar, Dijanina fontana, brojni kasteli ili spilje (Dionizijevo uho svakako preporučujem obići).

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Turisti pri šetnji Sirakuzom neprestano fotografiraju mobilnim uređajima i bilježe uspomene za cijeli život.

Svjetujemo barem kratki predah u Marzamemiju na bruskete i čašu vina.

Prvi dio putovanja proslavili smo s najfinijim canolima na svijetu koje su najpoznatija lokalna poslastica. Obišli smo većinu otoka, ali teško nam je odrediti koji je dio putovanja zanimljiviji. Najbolje da nas popratite u sljedećem nastavku na linku.

Fotografirano Sony XZ2 Premium

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22