LATINSKOM AMERIKOM UZVODNO

Za Che Guevarom od Patagonije do Kube

U četiri je mjeseca Jasen Boko proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava obilazeći Srednju i Južnu Ameriku, a kao i uvijek u svojim putovanjima istražuje karizmatičnu, kontroverznu osobu koja je mnogo putovala.

Ovoga je puta to bio slavni gerilac, revolucionar i ikona lijevih pokreta – Che Guevara. U napetoj, pametnoj i zabavnoj knjizi nastaloj nakon ovog uzbudljivog putovanja autor priča o svojim impresijama i doživljajima. Boko stalno razgovora s ljudima koje sreće – svih rasa, klasa, zanimanja i društvenih slojeva – i tako saznaje koliko korupcija i kriminal utječu na njihov život, kako preživljavaju, u što vjeruju, kako se opuštaju, čemu se nadaju... Zanima ga i svakodnevni život izvan vijesti pa je otišao plesati tango (koliko je u tome dobar i kako je to prošlo, pročitajte u knjizi!), obilazio je znamenite knjižare, razgovarao s novinarima za televiziju i pričao o plaćanju poreza sa šamanima i još mnogo toga.

promo

U knjizi ćete doznati mnogo zabavnih detalja i o samom autoru, njegovim kćerima zabrinutima za njegovu sigurnost u tom opasnom dijelu svijeta te njegovim istraživanjima o utjecaju Sjedinjenih Država na zemlje Latinske Amerike. SAD ondje nameću interese svojih multinacionalnih kompanija, izvlače profit, izrabljuju starosjedioce i siromašne stanovnike te uzrokuju vojne udare i diktature, ali osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti te glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih prava.

promo

Ondje je autor izbliza shvatio kako je Che Guevara od hedonista i avanturista postao revolucionar, kako je odlučio promijeniti takvo političko i ekonomsko stanje, što se događalo na Kubi i koji su Cheovi postupci kontroverzni, zašto jedni veličaju, a drugi mrze tog čovjeka kojem se mora priznati da je živio svoje ideale i borio se za međuljudsku solidarnost.

U ovoj iskreno i strasno napisanoj knjizi izvanredan biograf i putopisac Jasen Boko donosi nam kombinaciju političkog putopisa i slojevite biografije koja će pokazati sva važna mjesta u kojima je boravio Che Guevara, otkriti uzroke i posljedice stanja zbog kojeg je Che postao taj legendarni borac za ljudska prava te doznati koliko je on važan današnjim stanovnicima Latinske Amerike.

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:49