Vrsni poznavatelji vina nerijetko dijele savjete kako i uz što konzumirati koji tip vina, ali uz ovaj nektar bogova se učestalo vežu i brojni mitovi. S obzirom na to da svaka kultura njeguje svoje načine ispijanja vina za koje vjeruju kako je ispravno, dolazimo do brojnih mitova koji bune one koji o vinima možda i ne znaju toliko puno. Upravo iz tog razloga donosimo vam deset najčešćih zabluda o ovom ukusnom piću.
Što duže vino stari, to je bolje i kvalitetnije
Znate one filmske scene kada se kvaliteta vina gleda po tome iz koje je godine sorta? Mit o tome kako je dugo odležano vino sve bolje i bolje i ne drži toliko vodu. Dapače, boce vina koje leže desetljećima u vinskim podrumima nerijetko mogu pružiti oksidiranu i ne pretjerano pitku tekućinu, a većina vina je savršena za konzumaciju već onog trena kada dospije na police trgovina.
Vino ne smijete hladiti u zamrzivaču
Iznimno niske temperature nisu pogodne za duže čuvanje vina, ali ako ste u žurbi i ekipa vam se neočekivano najavila za dolazak na večeru, slobodno stavite vino u zamrzivač kako bi ga što prije uspjeli ohladiti.
Mrlje od crvenog vina uklanjaju se pomoću bijelog vina
Svi smo mi malo nespretni, a posebice kada je na stolu bijeli stolnjak ili na vama bijela košulja. Crveno vino ostavlja tvrdoglave mrlje na tkanini, ali bijelo vino ga definitivno neće ukloniti poput čarobnog štapića. Umrljanu tkaninu probajte spasiti kombinacijom sode bikarbone i deterdženta i stavite na pranje. I neka Sila bude uz vas.
Samo su skupa vina kvalitetna i vrijedna ispijanja
Ovo je definitivno jedna od najvećih zabluda, a nerijetko su cjenovno pristupačnija vina kvalitetnija i ukusnija od skupljih.
Crno vino je krivac za najgori mamurluk
Nije, nego ste jednostavno popili previše. Glavobolja i mamurluk uzrokovani bilo kojim alkoholnim pićem se mogu izbjeći jedino uz faktor samokontrole, a svakako pijte puno vode kako bi izbjegnuli dehidraciju i glavobolju.
Metalna žlica će pomoći da vino s mjehurićima ne ishlapi
Naše bake i djedovi su znali koristiti ovaj trik kako ''vino ne bi ishlapilo'', ali jedino što zaista to može omogućiti jest – čep na boci vina.
Ako nema pluteni čep, vino nije kvalitetno
Tip čepa na vinu ne garantira njegovu kvalitetu niti cijenu. Od pedesetih godina prošlog stoljeća vina dolaze i s čepovima na navoj koji sprečavaju dotok kisika u bocu, dok pluteni čepovi propuštaju dovoljnu količinu zraka kako bi tanin mogao oksidirati. Ni čep na navoj ni pluteni ne znače da je neko vino bolje ili lošije.