TRIKOVI KOJI ĆE VAS SPASITI

ZLATNI SAVJETI KOJE MORATE PROČITATI PRIJE SJEDEĆEG ROŠTILJANJA: Sve tajne dobrog roštilja i najsočnijeg mesa!

 
 Getty Images/iStockphoto

Stiglo je toplo vrijeme i idealna je prilika za roštiljanje. Druženje s prijateljima i obitelji za vrijeme pripreme jednako je zabavno kao i samo grillanje, a mi vam otkrivamo kako dobiti najsočnije i najukusnije komade mesa.

Jedna od osnova je sam odabir mesa, a među najpoželjnijima su zasigurno govedina i junetina, posebice jer odlično podnose visoke temperature roštilja. Naravno, piletina i riba su također favoriti i s punim pravom možemo kazati kako je svako meso pripremljeno na roštilju iznimno ukusno.

Barbecue
Getty Images/iStockphoto

Ali, kako bi dobili najsočnije i najukusnije komade, jedna od tajni savršenog roštilja je dobra marinada. Sva se mesa mogu marinirati, a okusa i kombinacija je bezbroj. Marinade uživaju svoju popularnost u čitavom svijetu, a razlike su jedino u njihovim sastojcima. Marinada je, ugrubo rečeno, kombinacija određene vrste masnoće (najčešće ulja) i kiseline (ocat, vino ili sok citrusa) sa začinima u kojima meso radi dobivanja arome i omekšavanja, odležava prije nego ga stavljamo na rešetku roštilja.

Meso je najbolje marinirati 30 minuta do dva sata prije pečenja. Ako nemate previše inspiracije, uvijek možete složiti ''klasičnu'' marinadu koja se sastoji od maslinovog ulja, malo limunovog soka, soli, papra i češnjaka.

Kada ste namarinirali meso, vrijeme je za pečenje! Pravi majstori grilla znaju kako je kod pripreme roštilja iznimno važan redoslijed stavljanja vrsta mesa. Nepisano je pravilo da se na najzagrijaniju rešetku i jaki žar prvo stavlja govedina i junetina, nakon nje idu piletina i kobasice te ražnjići. Povrće ostavite za sam kraj jer mu najbolje odgovara niža temperature i nećete morati brinuti da će vam se patlidžan, paprika, luk i gljive prepeći.

Five Plump Bratwurst or Hot Dogs on an old fashioned charcoal barbecue Grill with Flames surrounding them.
Getty Images

Za sam kraj, otkrivamo vam jednostavan trik uz pomoć kojega će vaše kobasice na roštilju ispasti savršeno hrskave, ali i dalje sočne i ukusne. Ujutro na dan kada pripremate roštilj, pažljivo osušite kobasice pomoću kuhinjskog papirnatog ručnika te ih smjestite u hladnjak. Izvadite ih sat vremena prije nego ćete ih ispeći, a prije samog stavljanja na rešetku roštilja ih obavezno zarežite. Uz ove trikove dobit ćete hrskave, ali sočne kobasice prepune ukusa.

Ponudu za savršen grill pronađite ovdje, uživajte u svom roštilju i dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:26