“Znam da moja zarada ovisi isključivo o meni, zato radim strateški i stalno tragam za još vožnji”

 PIXSELL

Ivici Violiću turizam je prirodan posao, s obzirom da je rođen i odrastao u Dubrovniku. Godinama je bio skiper na brodu, a sad je plovidbu zamijenio vožnjom preko Ubera gdje turiste ‘osvaja’ besprijekornim poznavanjem lokalne povijesti.

Rođeni Dubrovčanin, Ivica Violić (42) cijeli se život bavi turizmom.

Kao skiper je proputovao cijelu Jadransku obalu, pokazujući turistima ljepote od Istre do Prevlake. Od prije pet mjeseci, kada je počeo voziti preko Ubera, otkriva im i one kopnene.

- Dugo sam na brodovima slušao turističke vodiče kako turistima prepričavaju povijest našeg kraja i puno toga sam zapamtio, pa im sad i ja pričam o znamenitostima dok ih vozim kroz Dubrovnik, kaže Ivica.

Dosta njegovih prijatelja vozi preko Ubera, i svi imaju samo riječi hvale, pa je i on odlučio probati. Ljeti Dubrovnik vrvi turistima željnima upoznavanja grada, pa je radno vrijeme praktički non-stop.

- Nekada vozim ujutro, nekad navečer. Puno toga ovisi i o mojim privatnim obvezama, tako da ne mogu reći da imam fiksno radno vrijeme, objašnjava Ivica i dodaje da, unatoč tome što je vlasnik obrta preko kojeg vozi te sam bira kad će i koliko vremena provesti za volanom, ipak ne bi rekao da je 'sam svoj šef'.

- Moj šef su putnici. Mi ovisimo o našim putnicima i dobrim ocjenama. Treba biti uljudan i strpljiv, dobro moći podnositi gradske gužve, ali i nervozu koju gužve izazivaju kod turista, smije se Ivica i dodaje da posla ima i nakon što ljetna sezona utihne, no tijekom zimskih mjeseci treba biti snalažljiv i motiviran.

- Dubrovčani vole Uber i zadovoljni su cijenama. Aplikacija je idealna - vrlo laka za korištenje, a na vozilo ne moraju dugo čekati. No budući da je Dubrovnik jako malen grad, nakon što razvezemo svoje sugrađane na posao ili s posla, moramo imati dobro razrađenu taktiku što dalje. Zato pratimo raspored slijetanja i polijetanja aviona, dolaska kruzera, autobusa... Mi, zapravo, idemo tamo gdje je posao, kaže Ivica i dodaje da ga, kao bivšeg zapovjednika na brodu, takva odgovornost ne plaši.

- Znam da zarada ovisi o meni i mojoj motivaciji. Svaki dan kad izađem na cestu imam razrađen plan i cilj. Kad ga postignem, skinem se s aplikacije i odem s prijateljima na boćanje. Tako se najbolje odmorim.

Oni vozači koji odluče postati samostalni poduzetnici i na taj način maksimizirati zaradu, mogu se javiti u Uberov Centar za podršku vozačima gdje mogu dobiti sve potrebne informacije o tome, ali i o svim ostalim pitanjima vezanima uz funkcioniranje Ubera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:11