“Dubrovnik, tamo gdje je srce"

Dubrovnik na stolu uz ukusnu tortu od rogača

Rogač je poznato drvo iz porodice mahunarki čiji plodovi, dvadesetak centimetara duga mahuna, koncem ljeta iz zelene boje sazrijevaju u tamnosmeđu, duboko slatkog mirisa i okusa. Ova jedinstvena otočka voćka svojim plodovima oduševljava već generacije, a krajem ljeta na otoku Šipanu,dozrijeva rogač carin - car među rogačima.
 Mala truba

Šipanska obitelj Goravica s ljubavlju se posvetila uzgoju ove jedinstvene, stare otočke sorte voćke, a rogač je ujedno izrazito otporan na sušu, škrtu zemlju, niske temperature i može živjeti stotinama godina. Obitelj Goravica danas je jedini uzgajivač rogača, ne samo na otoku, nego na čitavom dubrovačkom području, a sami prerađuju rogač od sirovine do finalnog proizvoda. Osvještavanjem o važnosti zdrave prehrane, jedan od sve popularnijih proizvoda u posljednje vrijeme je rogačevo brašno sa šipanskih nasada, a takav ekstrakt rogača se upotrebljava kao aroma u proizvodnji brojnih proizvoda, od „čokolada“, kolača, pa sve do pudinga i raznih namaza. Fino mljeveno brašno često se koristi kao zamjena za kakao i kavu, a u medicinskoj dijetetici preporučuje se kao niskokalorična hrana.

Shutterstock

Specifičnost rogača jest što on, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja sjemenke, uvijek ima jednaku masu od 0,18 grama. Upravo zato su još u antičko doba sjemenke rogača služile kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Grčka riječ za zrno rogača keration - i danas se rabi za mjeru za zlato - jedna sjemenka rogača, jedan karat 0,18 grama zlata.

Iako je neko vrijeme rogač bio zaboravljen dragulj, obitelj Goravica obnovila je svoja stara stabla i otkupljuju rogač od 12 šipanskih obitelji. Tako je ova vrijedna biljka bogata kalcijem, kalijem i fosforom je revitalizirana, a mi vam donosimo klasičan recept za tartaru – tortu od rogača, pastry chefice Lucije Tomašić Šarić koja je ujedno i vlasnica slastičarnice Mala Truba.

Fabijan Drnas
Lucija Tomašić Šarić

Recept je namijenjen za kalup promjera 26 ili 24 cm - ako se peče u 24 peći će se malo duže i očekujte malo višu tortu. Potrebno vam je: tri jaja, 65 g smeđeg šećera, 90 ml mlijeka, 150 g maslaca, 100 g mljevenog rogača, 120 g mljevenog blanširanog badema, 9 g praška za pecivo, 25 g kakao praha, 45 g grožđica koje smo prethodno namočili u rum dan ranije, 30 g suhih šljiva i tri ribane jabuke granny smith srednje veličine. Uz to trebate 250 g vrhnja za šlag, 250 g tamne čokolade i 80 g džema od ljute naranče-

Prvo je potrebno pripremiti kremu tako da pustite vrhnje da zakipi i zatim ga prelijte preko čokolade.Dobro izmiješajte i u smjesu dodajte džem. Prođite sa štapnim mikserom, a kad ste gotovi, prekrijte kremu prianjajućom folijom i stavite je sa strane da se ohladi.

Zatim je vrijeme za pripremu torte. Miksajte tri jaja i šećer dok ne postanu gusti i pjenasti.

U smjesu ručno umiješajte otopljeni maslac i mlijeko sobne temperature. Kad se sve poveže, dodajte suhe sastojke i na kraju grožđice (bez ruma, samo grožđice), ribane jabuke i isjeckane suhe šljive. Staviti u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posuli bademovim brašnom. Pecite na 175 °C pola sata i ostavite da se ohladi. Na hladnu tortu namažite pripremljenu kremu i uživajte!

Recept ustupljen na korištenje od strane kuharice Lucije Tomašić Šarić.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:07