Šipanska obitelj Goravica s ljubavlju se posvetila uzgoju ove jedinstvene, stare otočke sorte voćke, a rogač je ujedno izrazito otporan na sušu, škrtu zemlju, niske temperature i može živjeti stotinama godina. Obitelj Goravica danas je jedini uzgajivač rogača, ne samo na otoku, nego na čitavom dubrovačkom području, a sami prerađuju rogač od sirovine do finalnog proizvoda. Osvještavanjem o važnosti zdrave prehrane, jedan od sve popularnijih proizvoda u posljednje vrijeme je rogačevo brašno sa šipanskih nasada, a takav ekstrakt rogača se upotrebljava kao aroma u proizvodnji brojnih proizvoda, od „čokolada“, kolača, pa sve do pudinga i raznih namaza. Fino mljeveno brašno često se koristi kao zamjena za kakao i kavu, a u medicinskoj dijetetici preporučuje se kao niskokalorična hrana.
Specifičnost rogača jest što on, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja sjemenke, uvijek ima jednaku masu od 0,18 grama. Upravo zato su još u antičko doba sjemenke rogača služile kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Grčka riječ za zrno rogača keration - i danas se rabi za mjeru za zlato - jedna sjemenka rogača, jedan karat 0,18 grama zlata.
Iako je neko vrijeme rogač bio zaboravljen dragulj, obitelj Goravica obnovila je svoja stara stabla i otkupljuju rogač od 12 šipanskih obitelji. Tako je ova vrijedna biljka bogata kalcijem, kalijem i fosforom je revitalizirana, a mi vam donosimo klasičan recept za tartaru – tortu od rogača, pastry chefice Lucije Tomašić Šarić koja je ujedno i vlasnica slastičarnice Mala Truba.
Recept je namijenjen za kalup promjera 26 ili 24 cm - ako se peče u 24 peći će se malo duže i očekujte malo višu tortu. Potrebno vam je: tri jaja, 65 g smeđeg šećera, 90 ml mlijeka, 150 g maslaca, 100 g mljevenog rogača, 120 g mljevenog blanširanog badema, 9 g praška za pecivo, 25 g kakao praha, 45 g grožđica koje smo prethodno namočili u rum dan ranije, 30 g suhih šljiva i tri ribane jabuke granny smith srednje veličine. Uz to trebate 250 g vrhnja za šlag, 250 g tamne čokolade i 80 g džema od ljute naranče-
Prvo je potrebno pripremiti kremu tako da pustite vrhnje da zakipi i zatim ga prelijte preko čokolade.Dobro izmiješajte i u smjesu dodajte džem. Prođite sa štapnim mikserom, a kad ste gotovi, prekrijte kremu prianjajućom folijom i stavite je sa strane da se ohladi.
Zatim je vrijeme za pripremu torte. Miksajte tri jaja i šećer dok ne postanu gusti i pjenasti.
U smjesu ručno umiješajte otopljeni maslac i mlijeko sobne temperature. Kad se sve poveže, dodajte suhe sastojke i na kraju grožđice (bez ruma, samo grožđice), ribane jabuke i isjeckane suhe šljive. Staviti u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posuli bademovim brašnom. Pecite na 175 °C pola sata i ostavite da se ohladi. Na hladnu tortu namažite pripremljenu kremu i uživajte!
Recept ustupljen na korištenje od strane kuharice Lucije Tomašić Šarić.
POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA
Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.
SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr
DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.
- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn
REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.
- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS
MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.
- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti
DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.
- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS