Zubne navlake za makeover života: Mladi tata Ivan iz vlastitog iskustva govori o novom izgledu svojih zubi

'Prilikom nezgode još u školi ostao sam bez nekoliko prednjih zuba zbog čega sam danas odabrao zubne navlake i implantate' – pročitajte iskustvo Ivana Potočkog, mladog tate koji s novim osmijehom sada može biti uzor svojoj djeci

Naš fizički izgled utječe na naše raspoloženje, na samopouzdanje, zadovoljstvo i na društveni život. A kada je iz nekog razloga narušen, sramimo se samih sebe, izbjegavamo vlastiti osmijeh i skrivamo se od tuđih pogleda. 29-godišnji Ivan Potočki na životnu promjenu i rekonstrukciju osmijeha u zagrebačkoj Poliklinici Bagatin odlučio se zbog dvoje male djece kojima želi biti uzor i inspiracija

Nezgoda iz školskih klupa uzrokovala je velike probleme sa zubima

'Prilikom nezgode još u školskim danima ostao sam bez nekoliko gornjih zuba, a dva glavna prednja su mi pukla. Moj stomatolog tada mi je to pokušao sanirati nadopunom, odnosno 'krpanjem' i u tom trenu mi se to činilo sasvim ok rješenjem. Nisam se baš previše zamarao zubima jer su mi neke druge stvari tada bile na umu. Mladost – ludost, što ćete', ispričao je Ivan.

I dalje se družio s istim društvom, izlazio i zabavljao se, no shvatio je da mu je kroz odrastanje svakodnevica postala izbjegavanje vlastitog osmijeha i tuđih pogleda. Zbog osjećaja neugodnosti ignorirao je i odlazak stomatologu što je uzrokovalo još veće probleme u usnoj šupljini.

Najveći problem u privatnom životu, a ujedno i poticaj da nešto poduzme, bila su njegova dječica koja su svakim danom sve veća te sve više svjesna događaja oko sebe. 'Nisam se nikada smijao, nisam bio opušten, a niti spreman na njihova pitanja poput 'Tata, a gdje su tebi zubi?'. Želio sam i želim prvenstveno njima biti uzor u životu i želim uživati u svakom našem zajedničkom trenutku bez susprezanja', izjavio je ovaj mladi tata.

Veliki estetski, ali i zdravstveni problem

Nakon odluke da je spreman na promjenu, prvi sljedeći korak bio je pregled u Poliklinici Bagatin. Dr. med. dent. Majda Plišić, specijalizantica stomatološke protetike u Poliklinici Bagatin, odmah je otklonila sve strahove i neugodnosti i samo učvrstila Ivanovu odluku da je ovdje i sada pravo vrijeme za promjenu života.

'Cilj moderne stomatologije je očuvati funkcionalnost, estetiku, govor i, ono najvažnije, zdravlje individualaca kojima nedostaje jedan ili više zubi. Nažalost, postoji puno razloga zbog kojih dolazi do ovog, kako estetskog, tako i velikog zdravstvenog problema, poput parodontoloških bolesti, karijesa, loše dentalne higijene ili pak oštećenja zuba uslijed neke veće traume kao u slučaju našeg pacijenta Ivana', objasnila je izuzetno simpatična i profesionalna stomatologica.

Nedostatak zuba na prvi se pogled čini samo kao estetski problem, no on ustvari rezultira i mnogim drugim problemima. Sprječava nas u svakodnevnim 'normalnim' stvarima, otežava govor, žvakanje, hranjenje, a time možda i probavu. S psihičke strane utječe na samopouzdanje i kvalitetu života, a može uzrokovati i velike zdravstvene probleme, poput gubitka čeljusne kosti, gubitka drugih zuba, promjena u izgledu, glavobolje…

'Bio sam, naravno, svjestan i drugih posljedica manjka zubi i nepravilne oralne higijene što je izazivalo određenu dozu straha. Sada kada je sve iza mene, stvarno sam zahvalan i sretan što mi se nije ništa dogodilo', pomalo uplašeno prepričava Ivan.

Dizajniranje vlastitog savršenog osmijeha

Transformaciju su započeli izradom simulacije savršenog osmjeha s Planmeca Romexis Smile Design sustavom, koji omoguća­va precizno oblikovanje svakog poje­dinog zuba i prilagođava­nje odnosa zubi i zub­nog mesa. Ovdje pacijent i doktor zajedno kreiraju željeni osmijeh.

Zatim je uslijedila detaljna dijagnostika - snimanje zubi 3D ortopanom koji pruža detaljan uvid u oralno zdravlje, a na temelju čega je doktorica Plišić odredila optimalnu, u potpunosti individualiziranu terapiju.

'Godine nemara u kombinaciji s davnom ozljedom ostavile su danak na zubima. Endodontsko liječenje bilo je obavezna i prva stavka na našem putu. Endodontska terapija se provodi kada je karijes razorio zub - caklinu i dentin, te došao do pulpe. Liječenje zahtijeva strpljenje i vrijeme, no nama stomatolozima prioritet je uvijek očuvati zub', objašnjava doktorica Plišić plan terapije. Nakon liječenja uslijedila je ugradnja jednog implantata te izrada keramičkih krunica.

Zubne navlake – za izgled poput prirodnog zuba

'Idealno rješenje za Ivanov novi osmijeh su keramičke krunice ili zubne navlake. Zubne navlake najčešće su protetsko rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba. Odlično imitiraju boju zuba, a sama krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja te sprječava njegovo daljnje propadanje', poručuje doktorica naglašavajući da su se danas krunice, odnosno navlake nametnule kao zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza pozitivnih svojstava i karakteristika koje ostali materijali nemaju.

Danas su keramičke krunice apsolutno estetski prilagođene prirodnim zubima te predstavljaju najviši nivo modernih estetsko-stomatoloških rješenja, a osim oponašanja pravog zuba, odlikuje ih i otpornost, čvrstoća, ali i biokompatibilnost, pa ne postoji niti strah od alergijskih reakcija na zubne navlake, što je i iskustvo pacijenata potvrdilo.

'Dobio sam čak 17 navlaka za zube. Osjećaj u ustima je potpuno prirodan, kao da imam svoje prirodne zube, tako da ne osjećam nikakvu nelagodu prilikom jela, smijanja ili razgovora. Iz vlastitog iskustva mogu reći da su zubne navlake potpuno funkcionalne', s oduševljenjem nam opisuje Ivan svoj novi osmijeh.

Provjeriti sve o keramičkim krunicama, odnosno navlakama za zube možete ovdje.

Temelj svake rekonstrukcije osmjeha su zubni implantati

Da bi zubne navlake bile postojane, potrebni su dobri temelji. Stomatološki tim Poliklinike Bagatin uspio je očuvati dobar dio Ivanovih zubi zahvaljujući čemu je bilo potrebno ugraditi samo jedan implantat. „Implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala, pa ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo te on uspješno srasta s kosti. Ugrađuje se u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a navlake za zube, bilo da je riječ o krunicama, mostu ili odvojivom protetskom nadomjestku, se na njega/njih stavljaju nakon srastanja implantata s kosti. Na taj smo način gospodinu Ivanu vratili ujednačen, zdrav i lijep osmijeh', objasnila je stomatologica Plišić.

Više informacija o kvaliteti, funkcionalnosti i ugradnji zubnih implantata pročitajte ovdje.

'Da, to je to! To je moj osmijeh o kojemu sam dosad sanjao. Isplatila se svaka minuta čekanja, svaki dolazak u Polikliniku Bagatin i svaka zubna navlaka koju smo ugradili. Zahvaljujući doktorici Majdi, njezinom jednostavnom, opuštenom i profesionalnom pristupu, nestala je neugoda od odlaska zubaru, ali i strah. Tako da ću sada ja biti tata koji će svoju djecu ohrabrivati i poticati da peru zubiće i da ih redovito pregledavamo. Smijem se, uživam u društvu svoje obitelji, u igranju, u životu. Jednostavno - hvala!, u dahu je izustio uzbuđeni i zadovoljni Ivan Potočki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:56