‘Alkoholna pića prodam djeci jer ih se bojim’

ZAGREB - Svaki drugi 14-godišnjak kupio je alkohol barem jednom u životu, a devet od deset srednjoškolaca bez većih problema, iako su maloljetni, redovito nabavljaju alkoholna pića u dućanima, kioscima i caffe barovima, pokazali su rezultati istraživanja provednoga u studenome 2008. među zagrebačkim osnovcima i srednjoškolcima.



Bez previše pitanja



U istinitost tih podataka uvjerila se i reporterska ekipa Jutarnjeg lista koja je obišla pet trgovina, u kojima je maloljetna T. J. pokušala kupiti alkoholna pića. Od pet trgovaca, samo je jedna prodavačica, Jasna Jelenek iz voćarne u blizini Trga Francuske Republike, zatražila T. J. da osobnim dokumentima dokaže da je punoljetna.



- Ovdje uglavnom zalaze djeca iz obližnje škole, ali me ne mogu prevariti i kad pogledaju na gornju policu s alkoholom, odmah im kažem da i ne pomišljaju. Druga je stvar kad me mame, naše susjede koje već duže poznajem, zamole da njihovoj desetogodišnjoj djeci, koju pošalju po pivo, ipak damo - rekla je prodavačica Jasna koja u toj voćarni radi već 12 godina.



Maloljetna T. J. u ostalim je trgovinama bez previše pitanja od prodavača kupila pelinkovac, votku, brendi i pivo u pakovanju od jedne litre. Kad smo prodavačicu iz kioska upitali zašto Tatjanu nije upitala za godine, rekla je da joj se nije učinila tako mladom.



Nastupaju bezobrazno



- Pitam kako procijenim. Kad nisu dovoljno stari, obično sramežljivo priznaju da nemaju 18 godina, a cure su te koje neki put pokušavaju slagati. Često nastupaju bezobrazno govoreći da nismo policajci, no onda im naprosto ne prodam alkohol. Iza osam sati navečer, kada nema nikoga, zbilja se bojim pitati - ispričala je djelatnica iz kioska kojoj je jedan maloljetnik kasnije navečer, ljutit što mu ne želi prodati alkohol, razbacao pola stvari. U većoj trgovini prodavačica se opravdala da je mislila da Tatjana ima dvadesetak godina, a prodavač u vinariji slegnuo je ramenima i rekao da mu posao ide loše te da je sretan što mu bilo tko uđe u trgovinu.



Klikni za uvećanje:





I rezultati istraživanja pokazuju da u devet od deset slučajeva prodavači ili konobari maloljetnike nisu zatražili osobne iskaznice niti provjeravali njihovu dob. Istraživanje je provedeno na nasumce odabranih 119 učenika osmih razreda osnovnih škola i 221 učeniku prvih i drugih razreda srednjih škola na području Zagreba.



Mladi najčešće kupuju pivo i vino, a u stopu ih slijede žestoka pića poput votke i pelinkovca. Posebno je zabrinjavajuće, ustvrdila je mr. Sanja Ožić iz Gradskog ureda za zdravstvo, što je trend namjernog opijanja maloljetnika vikendom (tzv. binge drinking) u velikom porastu.



Napili se deset i više puta




Naime, oko 15 posto srednjoškolaca u posljednjih je mjesec dana pilo deset i više puta, a do drugog srednje čak 97 posto maloljetnika barem je  jednom u životu probalo alkohol.



U zadnjih godinu dana sedam posto srednjoškolca napilo se deset i više puta, a namjerno opijanje, što uključuje 5 ili više alkoholnih pića u jednoj večeri, barem jednom je probao svaki drugi srednjoškolac.






Uzroci sklonosti alkoholu mogu biti i siromaštvo, nezaposlenost roditelja, neodgovarajuća zdravstvena i socijalna skrb, loši uvjeti za školovanje te silne reklame koje stvaraju afirmativni stav prema alkoholu. Mladi najčešće piju u društvu vršnjaka jer osjećaju potrebu za pripadanjem, zabavom i opuštanjem, a ključne su godine između 13 i 17, kada društvo vršnjaka najviše može utjecati na pojedinca.



Sociolozi tvrde da adolescenti prvo iskustvo s pićem imaju u vlastitom domu, a kako napreduju kroz srednju školu, sve više piju s vršnjacima. Time pokušavaju povećati svoj ‘rejting’ u društvu, dokazuju da su odrasli te izražavaju mladenački bunt. Opijanju vodi i njihova sve izraženija želja za uzbuđenjem i rizikom, a geni i nasljeđivanje sklonosti piću od roditelja nisu presudni.( Tomislav Novak)

Adolescenti prvo piće popiju u svom domu

Na sklonost maloljetnika alkoholu utječe više psiholoških i društvenih čimbenika. Stručnjaci iz Gradskog ureda za zdravstvo kažu da sa psihološke strane najviše utječu neprilagođenost osobe okolini u ranom djetinjstvu, a uglavnom je riječ o djeci s asocijalnim i agresivnim ponašanjem koja odrastaju u obiteljima s pozitivnim stavom prema pijenju.



Anamarija Vujaklija, Tomislav Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:32