‘S Rijom je našoj djeci svaki dan sve bolje’

ZAGREB - Već godinu dana volontira u domu Mala kuća u kojemu boravi više od 80 djece s oštećenjem vida i drugim teškoćama u razvoju. Iako zaposlenici ustanove na početku nisu bili sigurni je li njezino pojavljivanje najbolje rješenje za djecu, uspjela ih je uvjeriti i danas je neizostavni član zajednice.



Smiruje autoagresiju



Riječ je o kujici Riji, labradorici posebno dresiranoj za pomaganje i sudjelovanje u rehabilitaciji djece te trenutačno jedinom psu u Hrvatskoj koji svakodnevno radi i pomaže djeci u oporavku. Zatekli smo je kako se mazi s malenom Laurom, dok se s dječakom Franom igrala gumenom lopticom. U centar ju je doveo Dražen Viljušić, njezin vlasnik i dugogodišnji zaposlenik Male kuće, dok je još bila štene. Postojala je sumnja o tome kako ona može pomoći djeci, no Ria je pokazala svoje umijeće.



- Djeca su često autoagresivna i takvo ponašanje smo nekako jedva uspjeli smiriti. No, čim bi Ria ušla u prostoriju, djeca bi se fokusirala na nju i tako smirila. Slično je i kada bi djeca imala epileptičan napad. I tada bi znala reagirati kako samo ona zna. To nas je sve iznenadilo i ona je danas svakodnevno na poslu  - ispričao je Dražen, 35-godišnji kineziolog. Ria uživa i u igri s djecom. Lopta se s njima, igra košarku, natječe se u trčanju i puzanju, a prema potrebi ih i škaklja. Čini se, kažu u centru, da svakom djetetu, poput ljudskih zaposlenika, pristupa pojedinačno.



Osmijeh na licu




- Bilo je slučajeva kada je dijete ugrizlo Riju za uho ili prstom ubolo u oko. No, Ria bi i tada ostala smirena te bi, nakon se dijete smirilo, uzvratila polizavši dječje uho. To bi izazvalo smijeh kod djeteta - opisao je Dražen. Vrlo zadovoljna suradnjom s labradoricom je i Darija Udovičić-Mahmuljin, ravnateljica Male kuće. Riju hvale i Vladimir i Regina Pavletić, roditelji malog Frana.



- Ria utječe na bolji razvoj našeg sina i primjećuje se poboljšanje. Kad god je Fran loše volje, spomenemo mu Riju, a na njegovu licu osvane osmjeh - rekli su roditelji.






 - Kod svakog psa posebno se procjenjuje karakter i odnos prema djeci jer nije svaki za takav osjetljiv posao. Te pse posebno obučavaju voditelji pasa koji su psiholozi ili kineziolozi u radu s djecom te na taj način najviše mogu doprinijeti radu sa psom kako bi oni mogli što kvalitetnije pomagati djeci - rekla je Mira Katalenić, privremena ravnateljica Silvera.

Nije svaki pas za osjetljivi posao brige za djecu

Labradorica Ria obučena je u centru Silver gdje se obučavaju rehabilitacijski i terapijski psi te psi vodiči. U kolovozu prošle godine oštenila je osmero psića koji su zbog sposobnosti svoje majke zadržani u Centru za obuku pasa kako bi i oni, kad odrastu, mogli služiti za pomoć djeci s teškoćama u razvoju.



Tomislav Mamić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:45