U Kaptol centru, u Wine & gastro akademiji, prošlog je petka počelo eksperimentiranje. Autor ' Pivske kuharice' Željko Šatović i ilustrator Danilo Dučak odlučili su isprobati neke od recepata. Kuharica je u nastajanju i niššta se ne smije prepustiti slučaju. Kuharski supervizor bio je poznati kuhar Tomislav Špiček, a pomagao je i gastronom-odvjetnik Mladen Joka. Uz čašu piva razriješene su i neke dileme, a recepti godinama skupljani u rokovnicima izašli su pred svjetlo Wine & gastro akademije. Željka Šatovića nagovorili smo da ovaj put s nama podijeli dio svojeg velikog znanja i ljubavi prema pivu.
PILSNER URQUELL
Plzensko pivo dalo je ime najraširenijem stilu, vrsti piva na svijetu. Pilsner, pilsener ili jednostavno pils ime je za lager zlatne boje koji se prvi put proizveo baš u Plzenu i tako proslavio češko pivo. I dalje je prvi.PAULANER HEFE-WEISSBIER
Jedno od prvih pšeničnih piva koje se kod nas pojavilo. Prvi weizenbier, weissbier ili weisse. Bilo je to vrijeme kada su mutno pivo puno kvasca vraćali konobarima uz psovke. Toliko različitih finih mirisa i okusa da čovjek jednostavno ne zna da li pije ili jede.
Pšenično pivo zahtijeva više pažnje prilikom točenja. U njemu je značajno više ugljičnog dioksida nego u običnom pivu. Voli razulareno pobjeći iz čaše nestrpljivog i neusredotočenog pivopije. Neki kažu da se ponaša kao duh iz boce. Nestrpljivo želi van na slobodu. Zato i postoje posebne visoke čaše za weizenbier u kojima ima dovoljno mjesta za pivo i još slobodnog prostora za pjenu.
ERDINGER WEISSBIER
Najveća pšenična pivovara u Njemačkoj. Svjetlo pivo s blagim okusom kvasca i vanilije. Jer kad se ujutro ode na pauzu, kad se malo nareže kruha, kobasica, špeka i sira najbolje paše weizenbier. To je klasični njemački brotzeit, međuobrok, snack. Pšeničnim pivom počinje još jedan pivski dan.
HOEGAARDEN
Zamagljeno, začinjeno, mirišljavo pivo voćnog okusa. Kažu da je bilo model za ostala belgijska pšenična piva i piva koja u svijetu imitiraju taj posebni belgijski stil pšeničnog piva. Vjerojatno najbolje pšenično pivo na našem tržištu.
LEFFE BLONDE
Herojska uloga Leffea je u tome što donosi nama dotad potpuno nepoznato "samostansko" pivo. Abbey, abbaye ili abdij oznaka je stila koji se na neki način približava trapističkim pivama iako nije nužno napravljeno u samostanu. Leffe nam je otvori put veličanstvenom belgijskom pivu. Pivu iz zemlje koja je najviše eksperimentirala i koja je najraznovrsnija po stilu i načinima proizvodnje piva.
ORVAL
Jedno od sedam piva koje smiju nositi oznaku "Autentic Trappist Product". Šest ih je u Belgiji i jedan u Nizozemskoj. To je oznaka koja garantira da se pivovara nalazi u samostanu, da je potpuno pod kontrolom redovnika i da se veći dio zarade daje u humanitarne svrhe.
Samostan Notre-Dame d'Orval je najstariji samostan koji ima pivovaru. Osnovan je u 11. stoljeću a od tada ga prate mnogobrojna razaranja i ponovne gradnje. Pivo koje proizvode je prekrasne narančaste boje koja se dobiva miješanjem tri vrste slada. Gorkastog voćnog okusa i suhoće različite od svih ostalih trapističkih piva.
CHIMAY BLUE
Trijumf trapista. Samostan Notre-Dame de Scourmont ima najveću i najpoznatiju pivovaru. Oni su prvi već 1860. godine počeli komercijalo proizvoditi pivo. Plava etiketa izmišljena je 1948. kao božićno pivo, vinskoga okusa, suhog, karamelastog i predivne topline. Ključni trenutak za trapističko pivo dogodio se kad je otac Teodor uspio izolirati kvasac baš takav kakav im je odgovarao za tu kvalitetu piva. Ovo pivo ima oznaku godišta. Pogodno je za čuvanje. Nakon pet godina dobiva okus nalik portu. Trapisti tvrde kako verzija Grande Reserve koja se puni u boce od 0,75 l ili najnovija "Magnum" od 1,5l i 3 litre može odležati od 10 do 15 ili čak 20 godina! Ima 9% vol. alkohola. U svijetu sve veću popularnost imaju "vintage beers", piva s godištem. U Chimayu sam kao poklon dobio pivo iz 1999. i 2001. Još kao srednjoškolac čuvam prazne boce.
ROCHEFORT 10
Jedno od najjačih piva sa 11,3 % vol. alkohola. Problem se može javiti ako za taj podatak saznamo prekasno. Za samostan Notre-Dame de Saint-Remy kaže se da je miran i tih čak i za trapistička mjerila. Od 1595. proizvode tri vrste piva. Tamna su slatkasta, bogatog čak čokoladnog okusa.
GUINNESS
Popularnost Guinnessa bila je ogromna i prije dolaska u Hrvatsku. O njegovoj snazi i količini alkohola raspredale su se studentske priče. U postotku niti jedna zemlja ne izvozi toliko piva kao Irska. Kažu da krigla Guinnessa "olakšava prolaz pameti i mudrosti". Najbolje ga je piti na sobnoj temperaturi ali ništa ne gubi ni hlađenjem, kaže se da su topla i hladna piva dva potpuno različita, jednako dobra pića.
LINDEMANS GUEUZE CUVEE RENE LAMBIC
Lambic je posebna vrsta piva. Nije za svakoga. Nastaje spontanom fermentacijom što znači da su dozvoljeni "divlji" kvasci koji i tako lebde svuda oko nas. Ova metoda je osigurava "vinski" okus. Ovo pivo se dobiva miješanjem starijih i mlađih lambica. Ista pivovara proizvodi i popularna voćna piva. Lambic s malinama, jagodama, breskvama.
Željko Šatović
PILSNER URQUELL
Plzensko pivo dalo je ime najraširenijem stilu, vrsti piva na svijetu. Pilsner, pilsener ili jednostavno pils ime je za lager zlatne boje koji se prvi put proizveo baš u Plzenu i tako proslavio češko pivo. I dalje je prvi.PAULANER HEFE-WEISSBIER
Jedno od prvih pšeničnih piva koje se kod nas pojavilo. Prvi weizenbier, weissbier ili weisse. Bilo je to vrijeme kada su mutno pivo puno kvasca vraćali konobarima uz psovke. Toliko različitih finih mirisa i okusa da čovjek jednostavno ne zna da li pije ili jede.
Pšenično pivo zahtijeva više pažnje prilikom točenja. U njemu je značajno više ugljičnog dioksida nego u običnom pivu. Voli razulareno pobjeći iz čaše nestrpljivog i neusredotočenog pivopije. Neki kažu da se ponaša kao duh iz boce. Nestrpljivo želi van na slobodu. Zato i postoje posebne visoke čaše za weizenbier u kojima ima dovoljno mjesta za pivo i još slobodnog prostora za pjenu.
ERDINGER WEISSBIER
Najveća pšenična pivovara u Njemačkoj. Svjetlo pivo s blagim okusom kvasca i vanilije. Jer kad se ujutro ode na pauzu, kad se malo nareže kruha, kobasica, špeka i sira najbolje paše weizenbier. To je klasični njemački brotzeit, međuobrok, snack. Pšeničnim pivom počinje još jedan pivski dan.
HOEGAARDEN
Zamagljeno, začinjeno, mirišljavo pivo voćnog okusa. Kažu da je bilo model za ostala belgijska pšenična piva i piva koja u svijetu imitiraju taj posebni belgijski stil pšeničnog piva. Vjerojatno najbolje pšenično pivo na našem tržištu.
LEFFE BLONDE
Herojska uloga Leffea je u tome što donosi nama dotad potpuno nepoznato "samostansko" pivo. Abbey, abbaye ili abdij oznaka je stila koji se na neki način približava trapističkim pivama iako nije nužno napravljeno u samostanu. Leffe nam je otvori put veličanstvenom belgijskom pivu. Pivu iz zemlje koja je najviše eksperimentirala i koja je najraznovrsnija po stilu i načinima proizvodnje piva.
ORVAL
Jedno od sedam piva koje smiju nositi oznaku "Autentic Trappist Product". Šest ih je u Belgiji i jedan u Nizozemskoj. To je oznaka koja garantira da se pivovara nalazi u samostanu, da je potpuno pod kontrolom redovnika i da se veći dio zarade daje u humanitarne svrhe.
Samostan Notre-Dame d'Orval je najstariji samostan koji ima pivovaru. Osnovan je u 11. stoljeću a od tada ga prate mnogobrojna razaranja i ponovne gradnje. Pivo koje proizvode je prekrasne narančaste boje koja se dobiva miješanjem tri vrste slada. Gorkastog voćnog okusa i suhoće različite od svih ostalih trapističkih piva.
CHIMAY BLUE
Trijumf trapista. Samostan Notre-Dame de Scourmont ima najveću i najpoznatiju pivovaru. Oni su prvi već 1860. godine počeli komercijalo proizvoditi pivo. Plava etiketa izmišljena je 1948. kao božićno pivo, vinskoga okusa, suhog, karamelastog i predivne topline. Ključni trenutak za trapističko pivo dogodio se kad je otac Teodor uspio izolirati kvasac baš takav kakav im je odgovarao za tu kvalitetu piva. Ovo pivo ima oznaku godišta. Pogodno je za čuvanje. Nakon pet godina dobiva okus nalik portu. Trapisti tvrde kako verzija Grande Reserve koja se puni u boce od 0,75 l ili najnovija "Magnum" od 1,5l i 3 litre može odležati od 10 do 15 ili čak 20 godina! Ima 9% vol. alkohola. U svijetu sve veću popularnost imaju "vintage beers", piva s godištem. U Chimayu sam kao poklon dobio pivo iz 1999. i 2001. Još kao srednjoškolac čuvam prazne boce.
ROCHEFORT 10
Jedno od najjačih piva sa 11,3 % vol. alkohola. Problem se može javiti ako za taj podatak saznamo prekasno. Za samostan Notre-Dame de Saint-Remy kaže se da je miran i tih čak i za trapistička mjerila. Od 1595. proizvode tri vrste piva. Tamna su slatkasta, bogatog čak čokoladnog okusa.
GUINNESS
Popularnost Guinnessa bila je ogromna i prije dolaska u Hrvatsku. O njegovoj snazi i količini alkohola raspredale su se studentske priče. U postotku niti jedna zemlja ne izvozi toliko piva kao Irska. Kažu da krigla Guinnessa "olakšava prolaz pameti i mudrosti". Najbolje ga je piti na sobnoj temperaturi ali ništa ne gubi ni hlađenjem, kaže se da su topla i hladna piva dva potpuno različita, jednako dobra pića.
LINDEMANS GUEUZE CUVEE RENE LAMBIC
Lambic je posebna vrsta piva. Nije za svakoga. Nastaje spontanom fermentacijom što znači da su dozvoljeni "divlji" kvasci koji i tako lebde svuda oko nas. Ova metoda je osigurava "vinski" okus. Ovo pivo se dobiva miješanjem starijih i mlađih lambica. Ista pivovara proizvodi i popularna voćna piva. Lambic s malinama, jagodama, breskvama.
Željko Šatović