89 posto prijava protiv očeva je lažno

ZAGREB - “Tata me dira, ne želim kod njega živjeti”, uvjeravala je majka da joj je dijete to povjerilo. Bilo je to u trenutku razvoda braka i početka borbe za skrbništvo. Ubrzo je utvrđeno da je riječ o čistom pokušaju manipulacije djetetom i lažnoj prijavi. Takvih prijava lažnima se, samo u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece, pokazalo čak 89 posto!



Konkretno, od 102 djece koja su u navedenu ustanovu došla prošle godine prema prijavi o sumnji na seksualno zlostavljanje i u tijeku brakorazvodnih parnica, sumnja na zlostavljanje obradom stručnjaka utvrdila kod njih 11 posto.



Samo im je papir bitan

To je sindrom SAID, kaže p sihologinja Gordana Buljan Flander
U svim ostalim slučajevima potvrđeno je da zlostavljanja nema ili je nedokazana sumnja. Potonje znači da zlostavljanja gotovo sigurno nema, ali pojedinci ne odustaju od svojih namjera te nerijetko promijene instituciju kako bi, što se kaže, dobili papir.



Postao je to, objašnjavaju stručnjaci, sve češći instrument izigravanja sustava. No nije riječ o domaćem”proizvodu”. Kako objašnjava voditeljica Poliklinike, doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander, u Americi je takvo ponašanje odavno definirano i naziva se sindromom SAID. U prijevodu ta kratica znači “seksualne optužbe u razvodu” te se napominje da do takvih optužbi uglavnom dolazi nakon rastanaka i početka zakonskog postupka razvoda.



Manipulacije djecom


Na problem “neutemeljenih prijava roditelja radi zanemarivanja ili zlostavljanja djeteta usmjerenih protiv drugog roditelja” upozoravaju i iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Zbog svega navedenog upravo Ured pravobraniteljice i Poliklinika organiziraju stručnu raspravu pod naslovom “Manipulacija djecom tijekom razvoda” koja će se održati početkom idućeg mjeseca.







Aktivnost je to kojom se, navodi se u najavi, pokušava riješiti problem učestale manipulacije djecom nakon raspada obiteljske zajednice. Među izlagačima bit će i imena iz sudačkih redova jer je upravo Sud adresa na kojoj se nerijetko susretnu s lažnim ili isforsiranim prijavama za nasilje u nekvalitetnim razvodima.



Inače, cijeli je sustav, kako doznajemo, manjkav u ovakvim slučajevima s obzirom na to da nakon što struka utvrdi da je riječ o manipulaciji sve što mogu učiniti jest proslijediti prijavu za sumnju na emocionalno zlostavljanje institucijama za socijalnu skrb.



B.a.B.e. su skeptične

Iako je, naime, odgovaraju stručnjaci, nagovaranje i uplitanje djeteta u sukob oko razvoda emocionalno zlostavljanje, sankcija u pravilu nema.  Istraživanje pokazuje i da je kod 67 posto djece koja su došla s prijavom zlostavljanja izlazna dijagnoza bila - problemi u bračnim odnosima.



- U slučaju razvoda koji nije zreo djeca definitivno najviše stradavaju. Prema podacima malo izražavam skepsu, kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.



Više od polovice pedijatara, 57 posto, i 54 posto liječnika drugih struka u Hrvatskoj vrlo rijetko nailazi na sumnju na zlostavljanje i zanemarivanje djece. Rezultat je to istraživanja koji je Poliklinika provela od studenoga prošle do svibnja ove godine, a u kojemu je dotad sudjelovalo 78 pedijatara i 512 liječnika školske, opće i obiteljske medicine. Da posumnja na zlostavljanje djece odgovor “ponekad” dalo je 39 posto pedijatara i 21 posto drugih liječnika.

Više od polovice pedijatara nije nikad posumnjalo



Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:04