Agencija za odgoj našla opravdanje za zločine nacista

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2008. u 07:12

ZAGREB - Uprava za zajedničke programe u Ministarstvu obrazovanja odbila je molbu udruge Domino da se preporuči srednjim školama posjet izložbi “Nacistički teror nad homoseksualcima u Njemačkoj 1933. - 1945.” Odbijenica, koju potpisuje ravnatelj Jozo Ćavar, uslijedila je nakon negativnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Agencija organizatore izložbe proziva za heterofobiju te nepoznavanje povijesnih podataka o nacističkom režimu i homoseksualnosti.

Kritike izložbe
Izložba je heterofobična i puna netočnih podataka

Timur Križak

Izložba je održana od 16. do 28. rujna, kao uvod u Queer Festival. Odgovor nadležnih stigao je tek krajem listopada. Postav je ostvaren u suradnji s petnaestak arhiva i muzeja, među kojima je Muzej holokausta iz Washingtona. 

Timur Križak, savjetnik za povijest u Odjelu za srednje školstvo, u mišljenju Agencije na četiri strane primjećuje da je “teško optuživati ustaški režim za progon homoseksualaca” prije nego što se istraži njihov stvaran položaj u NDH. Autorima izložbe zamjera i tezu da je nacistički režim progonio sve homoseksualce. Organizatore proziva i za heterofobiju jer su na izložbi navodi da su ostali zatvorenici izolirali homoseksualce.

Opasne teze
Križaku smeta i “apovijesni” pristup, što ne spominju da je “homoseksualnost sredinom prošlog stoljeća smatrana bolešću i kriminalnim djelom”. Smeta mu i nezgrapnost u korištenju nekih pojmova te nepoznavanje nacističke strukture. Kao relevantnu literaturu Križak navodi knjige s početka 50-ih godina. Križakovo stručno mišljenje odobrila je pomoćnica ravnatelja Agencije Mirela Barbaroša-Šikić.-  Prihvaćamo da je po nastavnom planu za srednjoškolce možda bilo prerano da posjete izložbu, ali smo zapanjeni ostalim homofobnim, opasnim i neopreznim argumentima. Bezobrazna je ocjena da smo heterofobni. Najskandaloznije je što se provlači teza da je progon homoseksualaca bio zakonit.
Zapanjeni smo homofobnim i opasnim argumentima

Zvonimir D obrović

Nevjerojatno je i to što nas se upućuje na literaturu nesporedno nakon Drugog svjetskog rata, a poznato je da se o progonu homoseksulaca, bez degradirajućih konotacija, prvi put počelo pisati dvadeset godina kasnije - kaže Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino.

O skandaloznoj odbijenici već su izvijestili Muzej holokausta iz Washingtona čiji je to zapravo postav. Zatražili su i da Ministarstvo preispita odluku, a od ministra Primorca da sankcionira Ćavara, Križana i Mirelu Barbarošu-Šikić i omogući izložbi da uđe u srednje škole.

Samostalne odluke
Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, rekao je da ne zna ništa o tome, da su njegovi savjetnici autonomni te da je Timur Križak “u povijesnim ocjenama sigurno mjerodavniji od njega”.  - O detaljima najbolje da pitate potpisnike - rekao je Filipović.  No, do njih jučer nismo uspjeli doći. I ministar Dragan Primorac jučer je bio nedostupan. 
 

Veronika Rešković

Izdvajamo