Agencije: Cijene stanova padat će do 15 posto

Cijene nekretnina padat će za 15-ak posto, a investitori bi dobro poslovali i da stanove prodaju po cijeni 20 posto nižoj od sadašnje. Mišljenje je to većine agencija za nekretnine koje je istražio online oglasnik CentarNekretnina. U anketi je sudjelovalo više od 50 agencija, među kojima većina posluje na području Zagreba, ali i u Primorsko-goranskoj, Istarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iz iskustva s prodavateljima i investitorima, agencije zaključuju da postoji razlika između traženih i postignutih cijena nekretnina iznosi oko 15 posto.



Misle isto što i kupci



Cilj istraživanja CentraNekretnina bio je doznati kakvo je mišljenje agencija za posredovanje nekretninama o trenutačnom i budućem stanju na tržištu nekretnina. Postavljena su im pitanja o cijenama kupnje i najma nekretnina te o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na tržište nekretnina. Agencije su u ovom anonimnom istraživanju pokazale da se slažu s onim što kupci često komentiraju. Njih čak 71 posto smatra da su cijene previsoke i da je cijena starogradnje nerealno i neopravdano prebliska cijeni novogradnje.



Ipak, pojedinačno su agencije opreznije s prognozama. Prema službenim podacima Kastela objavljenima na Međunarodnoj konferenciji o nekretninama u ožujku, odnos traženih i realiziranih cijena u 2008. je bio 9,5 %, a za prvo tromjesečje 2009. iznosi 11,3 posto. To se odstupanje u odnosu na dvije prethodne godine povećava.



- Očekujemo pad, ali ne za sve nekretnine. Osim toga, cijene su već pale u realizaciji. Problem je u tome što se svi u statistici služe isključivo traženim cijenama koje iskazuju internetski portali. Pogrešno je očekivati da će cijena u rujnu biti još niža. Bit će niža, ali ne i za kvalitetne nekretnine. Onaj tko treba kupiti nekretninu, treba to učiniti sada jer ga željeni stan ili kuća neće čekati - smatra Martina Bistrović iz Kastela.



Samo 2% očekuje rast



U agenciji Euro-interijeri također smatraju da prostora za veliko sniženje cijena baš i nema.



- Cijenu će sniziti samo oni prodavatelji koji to već nisu učinili. Stanovi čija je cijena snižena kupuju se i tržište se u tom smislu pokrenulo. Cijenu stana, među ostalim, diktira cijena zemljišta koja nije pala, barem ne značajno, i dok se to ne dogodi, neće biti značajnog pada cijene stanova, a pogotovo ne za bombastično najavljivanih 30, 40 % - smatra Diana Perger iz agencije Euro-interijeri.



U anketi CentraNekretnina predviđanja o kretanju tržišta nakon ulaska u Europsku Uniju bitno se razlikuju u odnosu na prošlu godinu. Nešto manje od polovice agencija smatra da će cijene stagnirati, a samo trećina da će rasti. U prošlogodišnjem je istraživanju čak 70 posto agencija predviđalo da će cijene nekretnina ulaskom u EU porasti. Da će cijene nekretnina u sljedećih godinu dana padati, smatra 65 posto ispitanih agencija. Trećina smatra da će stagnirati, a samo dva posto ispitanih očekuje rast cijena. Pad cijena najviše se očekuje na kopnu, i to za stanove i obiteljske kuće, a cijene će biti niže od 10 do 15 posto. Trenutačnu krizu na tržištu nekretnina i stagnaciju prodaje stanova mogu riješiti banke kamatnim stopama, smatraju u polovici agencija, a 80 posto misli da bi porezna politika, odnosno smanjenje poreza, također oživila tržište.






Da su cijene starih zgrada i novogradnje preslične, slažu se u većini agencija, koje upravo u tome vide najveći prostor za sniženja.



- Cijene novogradnje lagano padaju već neko vrijeme, ali ih starogradnja ne prati i tu dolazimo do apsurda da je u istoj četvrti cijena korištenog stana viša od cijene novog. Naravno, ne možemo generalizirati jer ima prodavatelja korištenih stanova koji su, svjesni situacije, spustili cijenu i takve smo stanove prodali - rekla je Diana Peger iz Euro-interijera, a s njom se slaže i Martina Bistrović iz Kastela.

Padat će cijena starogradnje





Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:22