Agrokor ulazi na rusko tržište?

ZAGREB - U Agrokoru ovih dana boravi snažna ruska delegacija i u tijeku su pregovori o ulasku kompanije na rusko tržište - potvrdila nam je danas Anja Linić, glasnogovornica kompanije. U Agrokoru, međutim, danas još nisu bili spremni za razgovor o detaljima pregovora. - Riječ je o velikim planovima, koji prelaze regionalne granice u kojima je dosad poslovala kompanija, a više detalja će se znati uskoro, kada se potpišu ugovori - rekla je glasnogovornica.



U kompaniji su, međutim, spremno potvrdili vijest koju je objavila makedonska televizija A1 da će koncern Agrokor investirati 200 milijuna eura u svoje poslove u Makedoniji. - Razgovarali smo s premijerom i ministrima i složili smo se da se Agrokoru otvaraju odlične mogućnosti za ulaganje u Makedoniji.



Riječ je o velikim planovima, koji prelaze regionalne granice u kojima je dosad poslovala kompanija, a više detalja će se znati uskoro, kada se potpišu ugovori, rekla je glasnogovornica Anja Linić
Ulagat ćemo u otkupne centre za povrće i voće, pokrenuti lanac supermarketa, a posebnu pozornost posvetit ćemo budućoj poziciji našeg ulja Dijamant, koje je već danas najzastupljenije ulje na makedonskom tržištu - rekla je Linić.Investicija od 200 milijuna eura bit će realizirana postupno, tijekom sljedeće dvije godine, objasnila je Linić.



Agrokor je nedavno objavio i da je postignut dogovor o ulasku u VF-komerc, drugi najveći maloprodajni lanac u BiH. Pomno prateći Agrokorov rast u regiji, beogradski dnevnik Blic Todorića je ove godine stavio na svoj popis "300 najmoćnijih ljudi Srbije", gdje je zauzeo 34. mjesto, kao jedini Hrvat na ljestvici.



Prema pisanju Blica, Todorić je u Srbiji već stvorio "mali Agrokor", a svoju je poziciju "dodatno učvrstio pregovorima s najjačim srbijanskim biznismenom Miroslavom Miškovićem, o mogućem udruživanju Delte i Agrokora". Agrokorove dosadašnje investicije u Srbiji uključuju maloprodajni hipermarket Idea - prvu hrvatsku greenfield investiciju u Srbiji - tvornicu sladoleda Frikom i uljaru Dijamant.



Miškovićeva Delta i Agrokor grade tvornicu kave u Staroj Pazovi u Srbiji, koja bi, prema objavljenim planovima, trebala biti završena najkasnije početkom sljedeće godine. Zajednička investicija vrijedna je 12 milijuna eura, a analitičari proriču da će tvornica već u prvom koraku osvojiti 20 posto tržišta kave u regiji.



Koncern je objavio da je u 2006. ostvario ukupan prihod od 15 milijardi kuna, što je, prema riječima predsjednika grupe Ivice Todorića, 20 posto više nego godinu prije. 



Viktor Vresnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:28