Amerikanka pojela 4,5 kg vlastite kose

BOSTON - Američki kirurzi 18-godišnjoj su djevojci iz želuca uspješno uklonili golemo klupko kose teško 4,5 kilograma, izvijestio je u novom broju časopis New England Journal of Medicine. Časopis opisuje slučaj dotad zdrave djevojke koja se liječnicima požalila da joj je pet mjeseci trbuh napuhnut i da je boli, da nakon jela povraća i da je izgubila 18 kilograma.



Kompjutorska tomografija pokazala je da joj je u trbuhu velika masa, ali su ostali zaprepašteni kada su, nakon što su joj kroz jednjak spustili sondu, otkrili da je riječ o golemom klupku kose koje je ispunilo gotovo cijeli želudac. "Nakon što smo je ispitali, pacijentica je rekla da je više godina običavala jesti svoju kosu - što se naziva trihofagija", napisali su specijalisti iz medicinskog centra u Chicagu, Ronald Levy i Srinadh Komanduri.



Trihofagija ili kompulzivno jedenje ili cuclanje kose obično je povezano s tjeskobom, baš kao i drugi poremećaj povezan s kosom - trihitilomanija, odnosno čupanje vlasi kose s vlastite glave. Problem s gutanjem kose jest to što kosa nije probavljiva, pa može stvarati klupka, opasna po život - jedan je smrtni slučaj 1999. zabilježen u Britaniji.



 
 


Mlada Amerikanka podvrgnuta je operaciji, tijekom koje je izvađeno klupko crne, kovrčave kose dimenzija 35 x 18 x 18 centimetara u obliku želuca, izvijestili su liječnici. Godinu dana poslije pacijentica više nema bolova i ne povraća, te se udebljala devet kilograma, a "tvrdi i da je prestala jesti kosu".



Dr. Levy je za CNN rekao kako ne zna je li časopis namjerno odlučio objaviti ovu "teško probavljivu" temu uoči samog američkog Dana zahvalnosti, ali je rekao da to neće utjecati na planove za gozbu u njegovoj obitelji.  - Malo toga nam može pokvariti apetit - pojasnio je.



CNN;N. Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:10