Analiza vijesti: Šostar mora dati ostavku

Zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar mora odmah podnijeti ostavku. Fotografije koje je prvi objavio Index, a prenijeli su ih Jutarnji i Večernji list, svjedoče da je Šostar koristio usluge striptizete i da se striptiz pretvorio u simulaciju seksa, dakle u nešto blisko prostituciji.



Ni jedan državni dužnosnik ne smije sudjelovati u prostituciji ili činu sličnom prostituciji. To je, naprosto, aksiom o kojemu se ne raspravlja. Šostar, dakle, mora dati ostavku zbog sudjelovanja u nečem što je polulegalno, moralno neprihvatljivo, nepristojno te duboko licemjerno. Licemjerno zato što je Šostar na svoj položaj došao zahvaljujući stranci koja se zauzima i za tzv. "građanske" vrijednosti, a ne za legalizaciju prostitucije, a osobito ne za ponižavanje žena. Iz objavljenih fotografija vidljivo je da djevojka na njima doista djeluje poniženo. Nepristojnost Šostarova ponašanja sa striptizetom nedostojna je bilo kakva javnog posla.



Sama činjenica da Šostar u vrijeme pisanja ovog teksta još nije dao ostavku govori o prevladavajućem vrijednosnom sustavu u gradskoj vlasti, u kojoj su nepristojnost, bahatost i neodgovornost često dominantne značajke. Sjetimo se, prije šest godina, Šostarova šefa, ondašnjega i sadašnjega gradonačelnika Milana Bandića, zaustavila je prometna policija. Bandić je prvo pobjegao s mjesta incidenta, zatim mu je utvrđen nedopušteni alkohol u krvi, a na kraju je policajac koji je obavljao očevid dobio otkaz (što se kasnije promijenilo).



Milan Bandić, iako je bježao od policije, dakle kršio zakon i ponižavao provoditelje zakona, nije odmah želio dati ostavku, nego tek poslije žestokog pritiska medija i izričitog zahtjeva predsjednika SDP-a i ondašnjeg premijera Ivice Račana.



 Shodno svom slučaju, Bandić sada ne traži Šostarovu ostavku. No, ni javnost u najširem smislu te riječi, ni političke elite ne smiju tolerirati ponašanje poput Šostarova. Šostarov eventualni ostanak na sadašnjem položaju, ili na bilo kojoj drugoj političkoj dužnosti, srušio bi minimalne preostale vrijednosne standarde u politici.



Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:42