Anđelko, Slaven i Tamara Hrvate vode u svemir

ZAGREB - Anđelko, Slaven i Tamara prvi su hrvatski svemirski agenti koji će avanturističnim Hrvatima sa 200 tisuća dolara “viška u džepu” omogućiti da osjete kako je provesti četiri minute u bestežinskom stanju.



Zadovoljili uvjete




Djelatnici turističke agencije Ulix u utorak su potpisali ugovor s korporacijom Virgin koja će od 2010. godine početi voziti civile u svemir. Tako je Ulix postao prva hrvatska agencija akreditirana za svemirska putovanja. Javilo se već pet Hrvata, tvrdi direktor agencije Anđelko Čalušić, koji su se informirali o odlasku u svemir, ali ne želi odati o kojim je osobama riječ. Među njima, kaže, nema nijedne žene, ali možda će se neka i javiti jer će u sljedećih nekoliko dana ova svemirska ponuda biti oglašena i na njihovom webu.



- Oduvijek su nam se sviđali ljudi s pomaknutim i otkačenim stavovima, a vlasnik Virgina Richard Branson definitivno je jedan od njih. Što reći o čovjeku koji je liniju vjenčanica došao promovirati i sam odjeven u jednu? Trebalo nam je godinu dana da zadovoljimo sve Virginove uvjete i konačno steknemo potrebne akreditacije. I nije bilo besplatno - kaže Anđelko pod dojmom povratka iz Gotteburga, gdje je potpisao ugovor.



Let u svemir traje dva i pol sata, od čega samo četiri minute u bestežinskom stanju, a Spaceship 2, koji je još u fazi izrade i kojim će se civili otisnuti na dalek put, kretat će se brzinom od tri i pol tisuće kilometara na sat. Njegov kolega, “svemirski agent” Slaven Bonković, objašnjava da grupacija Virgin već ima 300 rezervacija za put u svemir. Prvi sigurni putnik iz Hrvatske zasad je splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić.



Put plaćaju sami




U cijenu od 200 tisuća dolara putniku je uračunat smještaj u kalifornijskoj pustinji Mojave, odakle će kretati letjelica, a postoji mogućnost da jednog dana letovi budu mogući i iz Švedske. Put do polazišta avanturist plaća sam, a pokaže li se da ne zadovoljava kriterije, novac će mu biti vraćen.




Dora Koretić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:42