Antunović: Tražimo da se ispita podrijetlo imovine premijera Sanadera

Sa zamjenicom predsjednika SDP-a Željkom Antunović razgovarali smo o uzrocima pada rejtinga SDP-a.



• Istraživanje Jutarnjeg pokazalo da je HDZ jači od SDP-a za 7 posto. Zašto raste povjerenje u Sanadera?



- Jedno istraživanje ne može biti argument za donošenje takvih zaključaka. Da su danas izbori, SDP bi čak i s 25 posto dobio više zastupnika nego što ih imamo, a HDZ bi prošao lošije nego 2003. Kada analizirate sva istraživanja, vidjet ćete da rejting SDP-a raste.



• SDP ipak u izbornu godinu ulazi s loših startnih pozicija. Što ćete mijenjati?



- Suprotno nerelevantnim analizama o navodnim strategijama SDP-a mi smo se opredijelili za jačanje direktne komunikacije s biračima. Bit ćemo više s biračima i direktno ćemo im prezentirati svoje politike kako bi shvatili koje su prednosti SDP-a i demantirali objede kojima smo izloženi. Objede poput one da je gospodin Račan bio neefikasan premijer postale su općeprihvaćeni stav iako je to potpuno netočno. Ni vlada prije nas ni ona poslije ne može se pohvaliti s toliko osmišljenih i realiziranih projekata u jednom mandatu. 



 • Vaš kolega iz vrha SDP-a Zoran Milanović napisao je u blogu da se danas, pod vlašću HDZ-a, živi bolje. Ne slažete se s njim?



- Da se ova vlast uhvatila u koštac s reformama, živjelo bi se bolje; da je uvela red u funkcioniranju pravnog sustava, bilo bi manje zloupotreba, a više sigurnosti i ne bi se zapošljavalo samo uz kriterij odanosti HDZ-u; novi umirovljenici bi odavno bili izjednačeni sa starima.



• Je li Sanader trebao prijaviti u imovinsku karticu kolekciju skupocjenih satova?



- Ne želim komentirati njegove satove. Nije ovdje u pitanju sadržaj Sanaderove imovinske kartice već vrijednost njegove imovine koji je u nerazmjeru s prihodima koje kao dužnosnik ostvaruje.



• Jeste li vi prijavili svu vrijednu pokretnu imovinu?



- Moja obitelj i ja živimo skromno, ali dobro. Osim vrednijeg automobila, nemamo ništa što bi odskakalo od imovine dobro situirane građanske obitelji.



• Vjerujete li da je Sanader stekao veliku imovinu radom u Austriji?



- Meni je potpuno nejasno kada je i koliko dugo Sanader bio uspješan poduzetnik. Znam da je posljednjih 16 godina živio u Hrvatskoj na državnoj plaći. Znam da je prije toga radio u kazalištu i u izdavačkoj kući, u Hrvatskoj. O tome koliko je bio u inozemstvu i čime se konkretno bavio, ne znam ništa. Ne samo ja, nitko u Hrvatskoj o tome ne zna. Zašto? Možda se ne daju točne informacije jer bi se lako moglo zaključiti da je cjelokupna zarada Ive Sanadera u nerazmjeru s vrijednošću imovine. Javnost ne bi bila sumnjičava kad bi premijer predočio porijeklo svojega bogatstva.



• Tražite da se ispita podrijetlo Sanaderove imovine?



- Ako netko u satovima ima vrijednost od 150 tisuća eura i još mnogo vrijedne imovine, onda treba dati jasan odgovor na pitanje kako je to stekao.



Treba li SDP-ov zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar dati ostavku zbog skandala sa striptizetom?



- Svi koji se bave javnim poslom moraju voditi računa o svom ponašanju. Ono što u životu zagovaramo određuje i naš javni i politički angažman. Sve to treba biti transparetnno i onda će ljudi znati izabrati treba li nam dati povjerenje.



SDP je bio kritičniji kada je ministar Kalmeta bio na otvorenju striptiza bara nego sada...



- SDP se jasno odredio prema tome, a i ja ću vam se izjasniti o pitanju zloupotrebe žena za nekakve privatne provode. To je nešto nedopustivo, meni strano i nešto što u potpunosti osuđujem. Što se tiče ministra Kalmete, takva ponašanje možemo samo ismijati.



•  Može li netko tko se ponaša nedopustivo i na način koji vi u potpunosti osuđujete obavljati važnu funkciju u Zagrebu u ime SDP-a?



- O tome će odlučivati oni koji trebaju, ja ne mogu o tome odlučivati. Nisam bila u mogućnosti ni postavljati niti mogu smjenjivati članove gradske uprave.

O Šostarovoj smjeni odlučivat će gradski SDP



Ana Plišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:00