Apoksiomen na izložbi u Firenzi 30. rujna

ZAGREB - Jedan od najvećih arheoloških nalaza "Hrvatski Apoksiomen", brončani kip grčkog atlete koji je 1999. pronađen u podmorju akvatorija Vele Orjule nedaleko od Lošinja, bit će postavljen na izložbi u palači Medici Riccardi u Firenzi koja se otvara 30. rujna, najavio je danas ministar kulture Božo Biškupić koji će, kako se očekuje, i otvoriti izložbu.



Tim povodom u Ministarstvu kulture potpisan je danas ugovor o organizaciji izložbe u Firenci koji su potpisali ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. Ferdinand Meder i pročelnik Uprave za kulturu i turizam Provincije Firenca dr. Alessandro Belisario. Naime, nakon pronalaska skulpture ona je sedam godina restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu u suradnji hrvatskih i talijanskih stručnjaka.



Ministar Biškupić je, uz ostalo, izrazio zadovoljstvo zbog otvorenja izložbe ističući kako će, osim promidžbe vrhunskog arheološkog nalaza, ona proširiti suradnju između hrvatskih i talijanskih stručnjaka.



Glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domijan podsjetio je da je antički kip, koji datira iz 4. stoljeće prije Krista, rad nekog od vrhunskih majstora iz Lizipove škole u čemu su se složili vodeći svjetski stručnjaci.



Domijan je nazvao izložbu "Apoxiomenos: I' Atleta della Croatia" te je istaknuo važnost palače Medici, koju su gradila dvojica vodećih majstora Michelozo i Michelangelo. Prvi od njih projektirao je i Knežev dvor u Dubrovniku, istaknuo je Domijan. Autor postava izložbe u Firenci je arhitekt Branko Silađin.



Što se tiče trajnog smještaja Apoksiomena, koji se do 17. rujna nalazi na izložbi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ministar Biškupić je rekao da će o tome odlučiti struka, a ne politika, dodavši da se za takvu odluku zalagao još u prvom ministarskom mandatu. Tako će o smještaju odlučivati članovi dvaju vijeća -Vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće krajem ove ili početkom sljedeće godine, rekao je Biškupić.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:38