Ateisti ogorčeni: ZET guši slobodu govora

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2009. u 07:21

ZAGREB - Zagrebački gradski prijevoznik ZET ni jučer nije službeno odgovorio Ženskoj mreži Hrvatske zašto su naprasno skinuli plaćeni oglas “Bez Boga, bez gospodara”. Dan prije našem su novinaru kratko odgovorili kako sporni natpis “nije u skladu s marketinškom politikom gradske tvrtke”.

Istina, do te su spoznaje došli s malom zadrškom. Novac koji je uplatila Ženska mreža sjeo je na njihov račun, a gradom je jedan dan vozio tramvaj na čijoj je strani stajao natpis: “Bez Boga, bez gospodara”.

Nedopustiva cenzura

rubrike
VIJESTI
više iz
Novac je ZET, nakon što se predomislio, vratio, ali nakon kratkotrajne epizode ostaje pitanje mogu li u zemlji u kojoj se većina građana izjašnjava vjernicima ateisti imati svoje Ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i govora?

- To nedvojbeno pokazuje u kojoj mjeri kod nas vladaju autocenzura i cenzura. Umjesto demokracije, ovo je tiranija većine nad manjinom - ističe koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.

Nedopustivo je i nezamislivo da se tako cenzurira nečije stajalište, ističe i Vesna Pusić, čelnica HNS-a. - Iznimno je važno ustavno pravo na slobodno izražavanje vlastitog stajališta, a to se naročito odnosi na manjinu. Većina svoje pravo čuva sama - kaže Pusić.


Prijeti nam talibanizacija. Kakva je razlika između toga što mule odlučuju u Iranu i uloge Crkve kod nas, koja već odlučuje kako će se, na primjer, turisti odijevati?
To nedvojbeno pokazuje u kojoj mjeri kod nas vladaju autocenzura i cenzura. Suprotno Ustavu, nema slobode govora. Ovo je tiranija većine nad manjinom.

Sloganom “Bez Boga, bez gospodara” ne izražava se ateistički stav, nego prkosi vjeri. To je jedan krivo postavljeni ateizam.Nakon skidanja plakata vidi se u kojoj je mjeri kampanja bila pogođena. Važno je ustavno pravo na slobodno izražavanje vlastitog stajališta, a to se naročito odnosi na manjinu.
Đurđa Knežević, direktorica Ženske infoteke
Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže
Živko Kustić, svećenik
Vesna Pusić, Hrvatska narodna stranka

U ZET-u ne daju jasan odgovor na pitanje bi li dopustili da na zagrebačkim tramvajima stoji natpis “Obratite se”, ili “Vjerujte u Boga”. “Objavili bismo svaku poruku koja ne vrijeđa druge vjeroispovijesti”, kaže glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Država poslušnički reagira


Don Anton Šuljić upozorava na drugu stranu priče, pravo većine da se ne vrijeđaju njezini vjerski osjećaji. Danas se, naime, više od 88 posto građana izjašnjava katolicima, a s ostalim vjeroispovijestima, vjernika je 95 posto. A svako poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti je zabranjen. 

U Ženskoj mreži problem postavljaju drugačije.

Poruke na autobusima u Španjolskoj, Italiji i Britaniji: ‘Boga vjerojatno nema, opustite se i uživajte’, ‘Loša vijest je da Boga nema, dobra vijest je da možete bez njega’
- Zašto ne biste mogli kritizirati jednu nevladinu udrugu? Zašto bi jedna nevladina udruga bila važnija od Ustava? Potez ZET-a pokazuje neprirodnu vezu države i Crkve. Čim se Crkvi nešto ne svidi, država odmah poslušnički reagira i to nije prvi put - upozorava Đurđa Knežević, direktorica Ženske infoteke. Crkva, upozorava ona, je samo jedna od tisuća nevladinih organizacija u Hrvatskoj.

Vesna Pusić također je akciju Ženske mreže protiv pretjerane povezanosti Crkve i države ocijenila izvrsnom. - Nakon skidanja plakata iz tramvaja vidi se u kojoj je mjeri ta kampanja bila pogođena - kaže Vesna Pusić.

Ograđujući se riječima kako ne želi ulaziti u konkretan slučaj, SDP-ovka Željka Antunović istaknula je samo da je Ustavom zajamčena apsolutna sloboda izražavanja mišljenja. Znači li to i ateističkog? - Mogu samo ponoviti što piše u Ustavu. Nečijim mišljenjem ne ugrožava se netko drugi - odgovara Antunović, i sama vjernica.

Kustić: Prkosi se vjeri

Don Živko Kustić smatra kako se sloganom “Bez Boga, bez gospodara” ne izražava ateistički stav, nego prkosi vjeri.

- To je krivo postavljeni ateizam jer se u evanđelju stalno ponavljaju Kristove riječi da nije došao biti gospodar, nego služiti - kaže don Živko. Ističe da ne vidi rješenje u zabranjivanju takvih slogana nego u pojašnjavanju vjere. - U povijesti su se neki navodni kršćani pozivali na Boga da bi vladali nad drugima. Ali to nema veze s vjerom. Ako netko takvog Boga niječe, neka ga niječe! - poručuje Kustić.


- Takav stav načelno valja uvažiti, a bilo bi dobro povesti i razgovor o njemu - ističe. No drugo je pitanje prava.

- S jedne strane postoji svijest o pravu da se takav stav iskaže javno, kao što s druge strane postoji i svijest da se time vrijeđaju vjerski osjećaji građana. A vjerske slobode spadaju u ljudska prava - kaže Šuljić.

Nitko nema pravo vrijeđati tuđe, u ovom slučaju vjerske, osjećaje pa bi ovakav transparent valjalo promatrati kao loš i neoriginalan pokušaj da se javno iskaže vlastiti stav. 

Loš pokušaj javnog iskazivanja stava

Iza pokušaja da se na javnome prijevoznom sredstvu svoj stav izrazi transparentom “Bez Boga, bez gospodara” najvjerojatnije stoji frustracija vjerom, Bogom, Crkvom ili vjernicima, smatra don Anton Šuljić.

Snježana Pavić

Izdvajamo