Austrija pokrenula istragu o ustaškim obilježjima u Bleiburgu

JERUZALEM - Austrija je objavila kako je pokrenula istragu o isticanju ustaških obilježja na okupljanju hrvatskih građana održanom prije mjesec dana na Bleiburgu, a ta je vijest pozdravljena u Centru Simon Wiesenthal.

"Centar Simon Wiesenthal danas je izrazio zadovoljstvo nakon što je dobio potvrdu iz austrijskog veleposlanstva u Tel Avivu da su austrijske vlasti pokrenule službenu istragu o masovnom isticanju fašističkih ustaških simbola na okupljanju hrvatskih nacionalista 12. svibnja u Bleiburgu", stoji u priopćenju.

Direktor izraelskog ureda Centra Efraim Zuroff u priopćenju iz Jeruzalema pozdravlja pokretanje istrage i poziva na njezino brzo dovršenje, kako bi se time "poslala nedvosmislena poruka da Austrija neće dopustiti isticanje obilježja koja veličaju fašistički pokret, koji je provodio službenu politiku genocida prema Srbima, Židovima i Ciganima tijekom 2. svjetskog rata".

"U tom pogledu nije bilo baš nikakve razlike između fašista i njihovih ustaških saveznika", ustvrdio je Zuroff.

U priopćenju centra podsjeća se kako je Zuroff nekoliko dana nakon bleiburškog skupa uputio službenu žalbu austrijskim vlastima jer nisu spriječile ili prekinule isticanje obilježja "hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta" čime je "ismijana zabrana korištenja nacističkih simbola u Austriji i zakon protiv negiranja holokausta".   (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:21