Austrija spašava Erste Bank

U zamjenu za državnu pomoć, Erste Bank je pristala odobriti zajam u vrijednosti 6,0 milijardi eura austrijskim korporativnim klijentima i građanima u iduće tri godine.

"Temeljno imamo zdrave pozicije a poduzimamo ovaj korak kako bismo bolje oboružali Erste Group za lakše izlaženje na kraj s otežanim gospodarskim izgledima i omogućili joj da u potpunosti podupre gospodarski rast u Austriji i onaj njezinih trgovinskih partnera u takvom okruženju", kazao je izvršni direktor austrijske banke Andreas Treichl.

Novčanom injekcijom austrijske države povećat će se stopa adekvatnosti osnovnog kapitala (Tier 1 ratio), pokazatelja solventnosti, s prošlogodišnjih 7,5 posto, na više od 10 posto. Osvrnuvši se na razvoj gospodarske situacije u središnjoj i istočnoj Europi, Treichl je kazao kako će Erste Bank biti bitno opreznija u svojim politikama kreditiranja, prenosi londonski dnevnik Financial Times.

Treichel prognozira značajno usporavanje rasta zajmova, budući da je slabljenje gospodarstava počelo utjecati na kvalitetu imovine, prenosi dalje FT njegovo obraćanje analitičarima putem konferencijske veze.

Poslovanje u istočnoj Europi  za sada vrlo dobro

Austrijska banka istodobno je izvijestila o rekordnim zaradama u prvih devet mjeseci, poduprtima prodajom osiguravateljskog dijela poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi, što je dobra vijest s obzirom da banka posluje i u Hrvatskoj. Tako je neto dobit u prvih devet ovogodišnjih mjeseci uvećana za 75 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, te je iznosila 1,46 milijarde eura.

U istome razdoblju, ako se izuzme jednokratni dobitak, neto dobit je porasla za 2,8 posto, na 861,7 milijuna eura. Banka je od toga 718 milijuna eura, odnosno više od 80 posto, ostvarila u istočnoj Europi.

U trećem tromjesečju banka je ostvarila neto dobit u iznosu 225,1 milijun eura, što predstavlja pad od 30 posto na godišnjoj razini. Brojke ne uključuju jednokratni dobitak polučen prodajom osiguravateljskog ogranka. U tom su tromjesečju iznosi rezerviranja za loše zajmove više nego udvostručeni, na 218,2 milijuna eura.

U prognozi za cijelu 2008. banka očekuje rast operativne dobiti za 15 posto. Za četvrto tromjesečje u banci predviđaju da će poslovati s neto dobiti, unatoč nepovoljnim prilikama na tržištu kapitala i otpisima povezanim s izloženošću na Islandu.



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:27