Bakarić je Tita upozorio da stvari izmiču kontroli

U ponedjeljak 29. listopada iz tiska izlazi drugo izdanje knjige '1941. - godina koja se vraća'. Prvo izdanje, koje je objavljeno u veljači 2007., pobudilo je veliku pažnju javnosti i rasprodano je u izuzetno kratkome roku. Drugo izdanje identično je prvome, osim što je autor unio znatne dopune u poglavlju pod naslovom 'Appendix o partizanima i komunistima'. Dio tih dopuna, koji se odnosi na događaje iz svibnja 1945., uz autorovu suglasnost prenosimo u našem listu, s uvjerenjem da je dijelom riječ i o nekim novim saznanjima (autor u knjizi opširno citira izvore podataka) koja bacaju jasnije svjetlo na jedno od traumatskih razdoblja naše novije povijesti.



- Svi­banj­ski da­ni 1945. ve­ći­ni su sta­nov­ništ­va pro­pa­le NDH do­ni­je­li os­lo­bođ­e­nje od us­taš­kog te­ro­ra i kraj rat­nih pat­nji; jed­nom ne baš ne­znat­nom di­je­lu na­ro­da do­ni­je­li su no­va stra­da­nja i pos­li­je­rat­ne pat­nje, pa se u ža­r­go­nu tih slo­je­va svi­banj 1945. još i da­nas um­jes­to "os­lo­bođ­e­nje" na­zi­va "pad" ili "prev­rat". An­ti­fa­šis­tič­ka voj­ska i po­li­ti­ka pod ko­mu­nis­tič­kim vod­stvom zna­la je po­bi­je­di­ti u ra­tu, ali ni­je um­je­la bi­ti mu­dar pob­jed­nik u mi­ru. Pos­li­je­rat­nu vla­da­vi­nu za­po­če­la je zlo­či­nom ko­ji je s vre­me­nom do­bio kod­no ime "Blei­burg i Kri­ž­ni put". To trau­mat­sko mjes­to no­vi­je hr­vat­ske pro­š­los­ti di­rekt­na je pos­lje­di­ca go­di­ne 1941, pa ću mu pos­ve­ti­ti ne­ko­li­ko na­red­nih, ma­lo po­drob­ni­jih na­tuk­ni­ca, s uv­je­re­njem da se ne može zak­lju­či­ti raz­ma­tra­nje o go­di­ni 1941. bez spo­me­na i na go­di­nu 1945, kao što se ni go­di­na 1945. ne može ob­jas­ni­ti bez nje­nih ko­ri­je­na u go­di­ni 1941.



Goldstein citira akademika Petra Strčića koji tvrdi da je u arhivi Predsjedništva SFRJ 80-ih godina vidio pismo iz lipnja 1945. upućeno osobno Titu i Kardelju u kojemu se dr. Vladimir Bakarić žali da je 'prepun stalnih i učestalih vijesti o vrlo lošem ponašanju prema desetinama tisuća ljudi koji su stizali u zarobljeničkim kolonama iz Austrije i Slovenije' i dodaje da time 'sada dodatno stvaramo na stotine tisuća novih neprijatelja'
- Od 9. do 14. svib­nja od­vi­ja­la se pr­va eta­pa "Blei­bur­ga" ko­ja je obi­lje­že­na sti­hij­skim os­vet­ništ­vom. Nje­mač­ka je ka­pi­tu­li­ra­la, rat je go­tov, nig­dje se u Eu­ro­pi vi­še ne pu­ca, sa­mo voj­ska NDH još vo­di rat pos­li­je ra­ta. Kroz sje­ver­nu Slo­ve­ni­ju pro­bi­ja se pre­ma aus­trij­skoj gra­ni­ci, za­jed­no s ve­li­kim di­je­lo­vi­ma ar­mij­ske gru­pe E nje­mač­kog Weh­rmach­ta, sa slo­ven­skim be­lo­gar­dis­ti­ma, cr­no­gor­skim čet­ni­ci­ma i ma­njim gru­pa­ma ne­di­će­va­ca, ljo­ti­će­va­ca i mus­li­man­skih le­gio­na­ra.



Voj­sku NDH pred­vo­de ve­te­ran­ske us­taš­ke je­di­ni­ce na če­lu s Mak­som Lu­bu­ri­ćem i Ra­fae­lom Bo­ba­nom; pljač­ka­ju, ubi­ja­ju, ža­re i pa­le po slo­ven­skim kme­ti­ja­ma i se­li­ma sje­ve­ro­za­pad­no od Ce­lja i od­bi­ja­ju po­lo­ž­i­ti oruž­je Ju­go­sla­ven­skoj ar­mi­ji "iz stra­ha da će par­ti­za­ni s nji­ma pos­tu­pa­ti jed­na­ko kao što su oni pret­hod­ne če­ti­ri go­di­ne pos­tu­pa­li pre­ma par­ti­za­ni­ma i pro­par­ti­zan­skom ci­vil­nom sta­nov­ništ­vu" (Jo­zo To­ma­se­vich).



Voj­sku pra­ti mnošt­vo rod­bi­ne i dru­gih ci­vi­la, ma­sa od vi­še de­se­ta­ka ti­su­ća, mož­da i bli­zu sto­ti­nu ti­su­ća lju­di. Šest di­vi­zi­ja Tre­će ju­go­sla­ven­ske ar­mi­je, 14. slo­ven­ska di­vi­zi­ja, ne­ko­li­ko slo­ven­skih par­ti­zan­skih odre­da i snaž­an mo­to­me­ha­ni­zi­ra­ni odred 4. ar­mi­je ima­ju na­re­đe­nje pre­pri­je­či­ti put go­mi­li raz­no­rod­ne voj­ske i ci­vi­la. Do­la­zi do teš­kih bor­bi sje­ve­ro­za­pad­no od Ce­lja, na po­dru­čju Mis­li­nja - Slo­venj Gra­dec - Dra­vo­grad - Pre­va­lja.



Pre­ma iz­vješ­ta­ju šta­ba Tre­će ar­mi­je u tim su bor­ba­ma po­gi­nu­la 142, ra­nje­na 374 i ne­sta­lo je 55 nje­nih vojni­ka i ofi­ci­ra; to­me tre­ba do­da­ti niš­ta ma­nje gu­bit­ke slo­ven­ske di­vi­zi­je i lo­kal­nih odre­da, pa ukup­ne par­ti­zan­ske žrt­ve u da­ni­ma od 9. do 14. svib­nja tre­ba ra­ču­na­ti na oko 1000 mr­tvih i ra­nje­nih.



Is­tov­re­me­no, u ru­bri­ci "ne­pri­ja­telj­ski gu­bi­ci" iz­vješ­taj šta­ba Tre­će ar­mi­je bi­lje­ži 25.000 ubi­je­nih i 4000 ra­nje­nih. Svo­jim ne­raz­mje­rom broj­ke go­vo­re sa­me za se­be: ubi­ja­ni su za­rob­lje­ni­ci, ma­sov­no. Bi­la je to or­gi­ja os­vet­nič­kog gnje­va. Rat­ni zlo­čin nad rat­nim za­rob­lje­ni­ci­ma ko­je­mu ne­ma mo­ral­nog, po­li­tič­kog ni prav­nog oprav­da­nja, ali ob­zi­rom na okol­nos­ti ni­je ne­ra­zum­ljiv. Tre­ćoj ar­mi­ji i slo­ven­skim par­ti­za­ni­ma gi­nu­li su vojni­ci od ru­ku ne­pri­ja­te­lja ko­ji je če­ti­ri go­di­ne ne­mi­los­rd­no ha­rao po ci­je­loj zem­lji i ne pres­ta­je pu­ca­ti još ni sa­da, kad pos­vu­da već vla­da mir.



- Vlas­to­ruč­no pi­sa­nom de­pe­šom od 14. svib­nja Vr­hov­ni ko­man­dant J. B. Ti­to na­re­đ­u­je svim nad­lež­nim šta­bo­vi­ma da obus­ta­ve ubi­ja­nje za­rob­lje­ni­ka. Za­hti­je­va poš­ti­va­nje Že­nev­ske kon­ven­ci­je, na ko­ju je Ge­ne­ra­l­š­tab JA upo­zo­ra­vao već u opši­r­nom na­re­đe­nju o pos­tup­ku pre­ma za­rob­lje­ni­ci­ma od 3. svib­nja. Ti­to­vo na­re­đe­nje ni­je sro­če­no oso­bi­to ošt­ro, jer se ne traži is­tra­ga ni kaž­nja­va­nje do­tad po­či­nje­nih ubi­ja­nja, ali na­red­ba o pres­tan­ku lik­vi­da­ci­ja na­red­nih ne­ko­li­ko da­na uglav­nom je bi­la poš­ti­va­na. U to su vri­je­me is­tu­re­ne je­di­ni­ce Ju­go­sla­ven­ske ar­mi­je u Ko­ru­š­koj bi­le u go­to­vo sva­kod­nev­nom kon­tak­tu s je­di­ni­ca­ma 5. kor­pu­sa bri­tan­ske 8. ar­mi­je, što je bar di­je­lom ta­kođ­er ut­je­ca­lo na spo­me­nu­to Ti­to­vo na­re­đe­nje i na dis­ci­pli­ni­ra­ni­je po­na­ša­nja ju­go­sla­ven­ske voj­ske.



- Ve­li­ka bit­ka na pri­la­zi­ma aus­trij­skoj gra­ni­ci, oko Dra­vo­gra­da i Pre­va­lje, kul­mi­ni­ra­la je 13. i 14. svib­nja. Na če­lu voj­ske NDH bit­ku vo­de us­taš­ki ve­te­ra­ni Cr­ne le­gi­je, Us­taš­ke obra­ne i Po­glav­ni­ko­va tje­les­nog sdru­ga, ko­ji­ma je pro­boj do bri­tan­skih je­di­ni­ca u Ko­ru­š­koj je­di­na pre­os­ta­la na­da da će spa­si­ti ži­ve gla­ve. Na dru­goj su stra­ni broj­no vr­lo ja­ke, ali naj­no­vi­jom mo­bi­li­za­ci­jom bor­be­no raz­vod­nje­ne voj­vođ­an­ske, slo­ven­ske, sla­von­ske i is­toč­no­bo­san­ske je­di­ni­ce JA, gdje vojni­ci u at­mos­fe­ri svr­šet­ka ra­ta jed­va če­ka­ju da se na­po­kon pres­ta­ne pu­ca­ti i da kre­nu svo­jim ku­ća­ma. Po­za­di us­taš­ke čel­ne gru­pe po­la­ko se va­lja ne­pre­gled­na ma­sa um­or­nih do­mo­bra­na u pr­nja­vim uni­for­ma­ma i do­mo­bra­na pri­sil­no pres­vu­če­nih u us­taš­ke odo­re, ne­dav­no mo­bi­li­zi­ra­nih dje­ča­ka i tre­će­po­zi­va­ca, iz­glad­nje­lih i pre­pla­še­nih ci­vi­la - 60 km du­ga ko­lo­na po ko­joj se pod ne­mi­los­rd­nom ar­ti­lje­rij­skom va­trom 17. is­toč­no­bo­san­ske di­vi­zi­je JA ši­ri deš­pe­ra­ci­ja.



U no­ći sa 13. na 14. svib­nja čel­ne us­taš­ke je­di­ni­ce vješ­tim za­o­bi­laz­nim ma­nev­rom i snaž­nim pre­pa­dom pro­bi­ja­ju po­lo­ža­je 51. voj­vođ­an­ske di­vi­zi­je oko Dra­vo­gra­da te do­li­nom ri­je­ke Me­že, pre­ko Pre­va­lje i Po­lja­ne, ot­va­ra­ju put pre­ma aus­trij­skoj gra­ni­ci. Do ju­tar­njih sa­ti 15. svib­nja oko 30.000 vojni­ka NDH, pre­tež­no us­ta­ša, s re­la­tiv­no ma­lim bro­jem ci­vi­la, pro­bi­lo se do pros­tra­nog polja na pri­la­zi­ma Blei­bur­gu, na­po­kon su­o­če­ni s ja­kim sna­ga­ma bri­tan­ske voj­ske. Znat­no ma­nji dio us­taš­kih pret­hod­ni­ca, mož­da oko 2500 vojni­ka i čas­ni­ka, pro­bio se pre­ko aus­trij­ske gra­ni­ce neš­to is­toč­ni­je, kod La­va­mün­da, i pre­dao se bri­tan­skim je­di­ni­ca­ma na pu­tu pre­ma Wolfsber­gu. Slo­ven­ska 14. di­vi­zi­ja na ces­ti iz­me­đu se­la Po­lja­ne i Blei­bur­ga pres­jek­la je 15. svib­nja dalj­nje po­vla­če­nje naj­ve­ćem di­je­lu voj­ske NDH i pra­te­ćih ci­vi­la, pa je ta­ko glav­ni­na ko­lo­ne os­ta­la op­ko­lje­na i ras­pr­še­na na slo­ven­skoj stra­ni, na pros­to­ru od Ce­lja do oba­la Dra­ve i Me­že.



Prema nekim svjedočenjima, Tito se u svibnju i lipnju 1945. u naj­užim krugovima žalio što se pretjeralo s likvidacijama

- Na pre­go­vo­ri­ma u blaj­bur­š­kom dvor­cu 15. svib­nja bri­tan­ski bri­ga­dir T. C. Scott, kao predstav­nik šta­ba 5. kor­pu­sa, od­bio je prih­va­ti­ti pre­da­ju ko­ju su mu u ime voj­ske NDH po­nu­di­li ge­ne­ral He­ren­čić i pu­kov­nik Cr­ljen. Pro­tiv­no us­taš­kim oče­ki­va­nji­ma, bri­ga­dir Scott tre­ti­rao je us­taš­ke de­le­ga­te vr­lo gru­bo, kao predstav­ni­ke voj­ske ko­ja je če­ti­ri go­di­ne ra­to­va­la pro­tiv sa­vez­ni­ka i, pro­tiv­no svim rat­nim pra­vi­li­ma, nas­ta­vi­la ra­to­va­ti na­kon op­će ka­pi­tu­la­ci­je ko­ju je 8. svib­nja Vr­hov­na ko­man­da Weh­rmach­ta pot­pi­sa­la ui­me svo­je voj­ske i "svih sna­ga ko­je su pod nje­mač­kom do­mi­na­ci­jom". Bri­tan­ski bri­ga­dir na­re­dio je us­taš­koj de­le­ga­ci­ji da pre­ma pot­pi­sa­nim me­đ­u­sa­vez­nič­kim spo­ra­zu­mi­ma voj­ska NDH po­lo­ži oruž­je sa­vez­nič­kim sna­ga­ma s ko­ji­ma je ne­pos­red­no ra­to­va­la, tj. Ju­go­sla­ven­skoj ar­mi­ji, s ul­ti­ma­tiv­nim ro­kom za ka­pi­tu­la­ci­ju u tra­ja­nju od 1 sat i 20 mi­nu­ta.



U tom krat­kom ro­ku vi­še ti­su­ća us­ta­ša ko­ji su se os­je­ća­li naj­ugro­že­ni­ji­ma raz­bje­ža­lo se po obli­ž­njim ko­ru­š­kim šu­ma­ma i mno­gi od njih spa­si­li su gla­ve i do­mo­gli se ži­vo­ta u emi­gra­ci­ji. Ma­nja gru­pa na če­lu s Lu­bu­ri­ćem pro­bi­la se na­trag pre­ma Slo­ve­ni­ji i još ne­ko­li­ko mje­se­ci nas­ta­vi­la tu­ma­ra­ti po šu­ma­ma sve do Pa­pu­ka. Na blaj­bur­š­kom po­lju i u ne­pos­red­noj oko­li­ni doš­lo je sa­mo do ma­njih ok­rša­ja s bje­gun­ci­ma u ko­ji­ma je evi­den­ti­ra­no sve­ga 27 po­gi­nu­lih us­ta­ša. Ve­li­ka ve­ći­na voj­ske NDH u za­da­nom je ro­ku po­lo­ž­i­la oruž­je, bez dalj­njeg ot­po­ra. Sla­von­ska 12. di­vi­zi­ja JA, po na­re­đe­nju šta­ba Tre­će ar­mi­je, spro­ve­la je ra­zo­ruž­a­ne vojni­ke i za­rob­lje­ne ci­vi­le u Ma­ri­bor.



Smješ­te­ni su u im­pro­vi­zi­ra­ne lo­go­re u gra­du i oko­li­ci. Slič­no se de­ša­va­lo i s glav­ni­nom voj­ske NDH i ci­vi­la ko­ji ni­su dos­pje­li do Blei­bur­ga i os­ta­li op­ko­lje­ni na pri­la­zi­ma ri­je­ci Dra­vi te iz­me­đu ri­je­ka Mis­li­nje i Me­že. De­mo­ra­li­zi­ra­ni i ras­pr­še­ni u mno­go ma­njih gru­pa, sa­mo su ri­jet­ki još pruž­a­li ot­por i nas­to­ja­li se spa­ša­va­ti u obli­ž­njim šu­ma­ma. Ve­ći­na je na­red­nih dva-tri da­na po­lo­ž­i­la oruž­je i bi­la ot­premlje­na u pri­prem­lje­ne lo­go­re u Ce­lju, ne­ki i u Ma­ri­bor. Pri­je do­las­ka u lo­go­re ni­je bi­lo ma­sov­nih lik­vi­da­ci­ja, ali je bi­lo mal­tre­ti­ra­nja i po­je­di­nač­nih ubi­ja­nja, na­vod­no ra­di po­ku­ša­ja bi­je­ga, sum­nji­vih za­os­ta­ja­nja i dru­gih is­pa­da.



- Ti­je­kom svih tih zbi­va­nja, pri­bli­ž­no već od 5. pa sve do 23. svib­nja, iz­me­đu do­ta­daš­njih rat­nih sa­vez­ni­ka - Ve­li­ke Bri­ta­ni­je i Ju­go­sla­ven­ske ar­mi­je - tra­ja­le su na­pe­tos­ti i di­plo­mat­ske pre­pir­ke zbog pre­u­zi­ma­nja vlas­ti u Ko­ru­š­koj. Ta kon­flikt­na si­tua­ci­ja u ne­kim je pri­li­ka­ma di­rekt­no ut­je­ca­la na sta­vo­ve i pos­tup­ke obi­ju in­vol­vi­ra­nih stra­na, a in­di­rekt­no je ut­je­ca­la na sud­bi­nu voj­ske NDH. Još pot­kraj ve­lja­če 1945. bri­tan­ski feld­marš­al Ha­rold Ale­xan­der, za­pov­jed­nik sa­vez­nič­kog juž­nog bo­jiš­ta, bo­ra­vio je pet da­na u Beo­gra­du i pre­go­va­rao s marš­a­lom Ti­tom. Spo­ra­zum­no su uta­na­či­li sve bit­ne mo­da­li­te­te su­rad­nje u zavr­š­nim ope­ra­ci­ja­ma Dru­go­ga svjet­sko­ga ra­ta. U du­hu ra­ni­jih na­čel­nih od­lu­ka Ve­li­ke tro­ji­ce u Te­he­ra­nu i na Jal­ti, Ale­xan­der i Ti­to spo­ra­zu­mje­li su se da će Ju­go­sla­ven­ska ar­mi­ja vo­di­ti ope­ra­ci­je i za­pos­je­da­ti po­dru­čje do pre­drat­nih ju­go­sla­ven­skih gra­ni­ca i u Is­tri, dok će sa­vez­nič­ke sna­ge pod ko­man­dom feld­marš­a­la Ale­xan­de­ra za­pos­jes­ti Trst i Ko­ru­š­ku, gdje će us­pos­ta­vi­ti bri­tan­sku oku­pa­cio­nu zo­nu.



Ju­go­sla­ven­ski zah­tje­vi za pro­mje­nom pos­li­je­rat­nih gra­ni­ca rje­ša­vat će se na Mi­rov­noj kon­fe­ren­ci­ji. Sli­je­dom od­lu­ka tro­je ve­li­kih sa­vez­ni­ka s Mos­kov­ske kon­fe­ren­ci­je iz lis­to­pa­da 1943, pot­vrđe­no je i na raz­go­vo­ri­ma u Beo­gra­du da će za­rob­lje­ni pri­pad­ni­ci ko­la­bo­ra­cio­nis­tič­kih oruž­a­nih sna­ga bi­ti iz­ru­če­ni vlas­ti­ma sa­vez­nič­kih ze­ma­lja iz ko­jih pot­je­ču. Me­đ­u­tim, već pr­vih da­na svib­nja 1945. bi­lo je vid­no da se marš­al Ti­to ne drži pot­pi­sa­nih spo­ra­zu­ma. Po nje­go­vim uzas­top­nim na­re­đe­nji­ma, 4. ju­go­sla­ven­ska ar­mi­ja žu­r­no je za­pos­je­da­la Trst, a slo­ven­ske i voj­vođ­an­ske je­di­ni­ce JA - Ko­ru­š­ku. U Kla­gen­fur­tu (Ce­lov­cu) 9. je svib­nja us­pos­tav­lje­na ci­vil­na slo­ven­ska vlast, s pred­sjed­ni­com Vi­dom Tom­šič, čla­ni­com Cen­tral­nih ko­mi­te­ta KP Slo­ve­ni­je i Ju­go­sla­vi­je. Bri­tan­ski vojni za­pov­jed­ni­ci u Ko­ru­š­koj od­mah su pro­tes­ti­ra­li i traž­i­li poš­ti­va­nje pot­pi­sa­nih spo­ra­zu­ma. Bri­tan­ska vla­da iz Lon­do­na je po­ve­la pra­vi di­plo­mat­ski rat pro­tiv pos­tu­pa­ka no­vih ju­go­sla­ven­skih vlas­ti. Re­zo­lut­ni pred­sjed­nik vla­de Win­ston Chur­chi­ll, svo­jev­re­me­no vr­lo sklon marš­a­lu Ti­tu, već je bio spre­man na­re­di­ti feld­marš­a­lu Ale­xan­de­ru da vojnom si­lom iz­ba­ci ju­go­sla­vens­ku voj­sku iz Ko­ru­š­ke. Ape­li­rao je i na Stalji­na da ut­je­če na Ti­ta ne­ka se po­vu­če.



Pod tim pri­tis­ci­ma Ti­to je 18. svib­nja po­pus­tio i na­re­dio je­di­ni­ca­ma 3. ar­mi­je i slo­ven­ske NOV da se vra­te na svo­ju stra­nu sta­rih drž­av­nih gra­ni­ca. Do 23. svib­nja sve ju­go­sla­ven­ske vojne sna­ge po­vu­kle su se iz Ko­ru­š­ke, od­no­se­ći sa so­bom ve­li­ki rat­ni pli­jen. Ali to je zna­či­lo da i Bri­tan­ci mo­ra­ju is­pu­ni­ti odred­be pot­pi­sa­nih spo­ra­zu­ma: slu­te­ći ta­kav ras­plet kon­flikt­ne si­tua­ci­je, od­bi­li su prih­va­ti­ti pre­da­ju us­taš­ke voj­ske na Blei­bur­gu, a pos­li­je 23. svib­nja iz­ru­či­li su ju­go­sla­ven­skim vlas­ti­ma i pre­os­ta­lih oko 25.000 be­lo­gar­dis­ta, čet­ni­ka, ljo­ti­će­va­ca, us­ta­ša i do­mo­bra­na ko­je su bi­li za­drža­li u lo­go­ri­ma ne­da­le­ko od Kla­gen­fur­ta (Ce­lov­ca).



- Po­čev­ši već od 17. svib­nja ofi­ci­ri Oz­ne u lo­go­ri­ma u Ma­ri­bo­ru i Ce­lju už­ur­ba­no oba­vlja­ju br­zo­po­tez­na sas­lu­ša­nja i vr­še pr­vu se­lek­ci­ju za­rob­lje­ni­ka. Ti­me po­či­nje dru­ga eta­pa sin­dro­ma "Blei­burg - Kri­ž­ni put" s pro­gra­mi­ra­nim se­lek­tiv­nim ubi­ja­njem ve­ćih za­rob­lje­nič­kih gru­pa ko­je su obi­lje­že­ne kao "ban­da", "zlo­čin­ci", "na­rod­ni ne­pri­ja­te­lji" ili na­pros­to "ne­pri­ja­te­lji". U ma­ri­bor­skim lo­go­ri­ma se­lek­ci­ju vr­še ofi­ci­ri iz od­je­la Oz­ne pri šta­bu 3. ar­mi­je ko­ji u vi­še na­vra­ta upo­zo­ra­va­ju svo­je pret­pos­tav­lje­ne da ih je pre­ma­lo za taj go­le­mi po­sao, pa se se­lek­ci­ja čes­to vr­ši vi­še grup­no ne­go in­di­vi­du­al­no. Go­to­vo svi ci­vi­li s po­dru­čja NDH do­bi­li su jed­no­smjer­ne pro­pus­ni­ce za po­vra­tak u za­vi­čaj­no mjes­to, s odred­bom da se u ro­ku od 24 sa­ta mo­ra­ju ja­vi­ti lo­kal­noj Ko­man­di gra­da ili po­dru­čja.



Nje­mač­ki za­rob­lje­ni­ci, ko­jih je bi­lo vi­še od 60.000, po na­re­đe­nju Ge­ne­ra­l­š­ta­ba JA od 21. svib­nja, for­mi­ra­ni su u rad­ne ba­ta­ljo­ne ko­ji su pod straž­om KNOJ-ev­skih straž­a­ra upu­ći­va­ni na rad u slo­ven­ske rud­ni­ke, na ob­no­vu že­ljez­nič­kih pru­ga i mos­to­va, na šum­ske i po­ljo­priv­red­ne ra­do­ve. Naj­mlađi us­taš­ki vojni­ci (go­diš­ta 1927. i 1928) i vojni­ci s kra­ćim staž­om u Us­taš­koj vojni­ci, kao i do­mo­bra­ni, ni­že ran­gi­ra­ni do­mo­bran­ski čas­ni­ci i ci­vil­ni duž­nos­ni­ci raz­nih in­sti­tu­ci­ja us­taš­kog pok­re­ta i NDH, u pra­vi­lu su upu­ći­va­ni u pri­prem­lje­ne lo­go­re u unu­traš­njos­ti zem­lje, gdje su bi­la pla­ni­ra­na dalj­nja sas­lu­ša­nja i se­lek­ti­ra­nja.



Vi­so­ki us­taš­ki i do­mo­bran­ski čas­ni­ci od­mah su upu­ći­va­ni pred im­pro­vi­zi­ra­ne Vojne su­do­ve, ko­ji su u ve­ći­ni slu­ča­je­va su­di­li na smrt; us­taš­ki čas­ni­ci s ni­ž­im či­no­vi­ma i us­taš­ki vojni­ci i do­čas­ni­ci s du­ljim staž­om u Us­taš­koj vojni­ci (od 1941. i 1942) u ma­ri­bor­skim i celj­skim lo­go­ri­ma od­mah su iz­dva­ja­ni za grup­nu lik­vi­da­ci­ju, bez su­đe­nja, čes­to i bez in­di­vi­du­al­nih sas­lu­ša­nja. Slič­na sud­bi­na za­de­si­la je i go­to­vo sve ta­da za­rob­lje­ne ili od Bri­ta­na­ca iz­ru­če­ne čet­ni­ke, ljo­ti­ćev­ce i slo­ven­ske be­lo­gar­dis­te.





'Drugovi, prestanite s likvidacijama!'
Na savjetova-nju Ozne za Hrvatsku, njezin šef Ivan Krajačić Stevo rekao je:

- Iz ma­ri­bor­skih lo­go­ra iz­dvo­je­ni za­rob­lje­ni­ci ubi­ja­ni su u ve­li­kim gru­pa­ma ti­je­kom ne­ko­li­ko no­ći u pos­ljed­njem tjed­nu mje­se­ca svib­nja. Stra­tiš­te je bi­lo dio 3 km du­gog pro­tu­ten­kov­skog ro­va ko­ji je pro­la­zio šu­mom i po­red grob­lja u pred­gra­đu Tez­no. Lik­vi­da­ci­je su vr­ši­la dva ba­ta­ljo­na iz dvi­ju bri­ga­da 17. is­toč­no­bo­san­ske di­vi­zi­je JA. U iz­vješ­ta­ju jed­ne od tih bri­ga­da šta­bu di­vi­zi­je od 20. svib­nja kaže se naj­pri­je da je­dan njen ba­ta­ljon "ima za­da­tak da s pr­vim bat. šes­te brig. lik­vi­di­ra Us­ta­še od 5 sto­ti­na", a neš­to kas­ni­je is­to­ga da­na da je "za­da­tak na­še bri­ga­de lik­vi­da­ci­ja čet­ni­ka i Us­ta­ša ko­jih ima dve i po hil­ja­de". Na­red­nog da­na iz­vješ­taj la­kon­ski kaže "da­nas smo nas­ta­vi­li sa stre­lja­njem", a 23, 24. i 25. svib­nja to nas­tav­lja ba­ta­ljon iz dru­ge bri­ga­de ko­ji iz­vješ­ta­va da je iz­vr­ša­vao "za­da­tak lik­vi­di­ra­nja na­rod­nih iz­daj­ni­ka".



Pri­li­kom grad­nje no­ve ces­te na tom po­dru­čju 1999. go­di­ne is­ko­pa­na su i te­me­lji­to is­traž­e­na 72 duž­na me­tra tog ro­va te je pre­ciz­no po­bro­ja­no 1179 kos­ti­ju ubi­je­nih pri­pad­ni­ka voj­ske NDH i čet­ni­ka. U ko­lo­vo­zu 2007. iz­vr­še­no je dvo­dnev­no son­di­ra­nje još oko 950 me­ta­ra pro­tu­ten­kov­skog ro­va u Tez­nom, pa se na­gađa i o znat­no ve­ćem bro­ju žr­ta­va, što će bi­ti po­uz­da­ni­je ut­vrđe­no tek na­kon te­me­lji­ti­jeg is­traž­i­va­nja. Broj­ne su or­ga­ni­zi­ra­ne lik­vi­da­ci­je iz­vr­še­ne i na ši­rem po­dru­čju oko Ce­lja, gdje su oda­bra­ne žrt­ve iz lo­go­ra Te­har­je grup­no iz­vođ­e­ne na raz­na gu­bi­li­š­ta, a ne­ki su ubi­ja­ni i u sa­mo­me lo­go­ru. Čini se da je naj­broj­ni­je gro­biš­te ipak Ko­čev­ski rog, gdje je pot­kraj svib­nja i po­čet­kom lip­nja or­ga­ni­zi­ra­no pou­bi­ja­na ve­li­ka ve­ći­na iz­bje­glih slo­ven­skih be­lo­gar­dis­ta i ma­nje gru­pe dru­gih ko­la­bo­ra­cio­nis­ta ko­je je bri­tan­ska voj­ska u dru­goj po­lo­vi­ci svib­nja iz­ru­či­la ju­go­sla­ven­skim vlas­ti­ma.



Na os­no­vu sa­da već dos­tup­ne do­ku­men­ta­ci­je ne­ma sum­nje da su ma­sov­ne lik­vi­da­ci­je za­rob­lje­ni­ka u svib­nju 1945. na po­dru­čju Slo­ve­ni­je vr­še­ne sis­te­mat­ski, po na­red­ba­ma or­ga­na Oz­ne, s oda­bra­nim je­di­ni­ca­ma Ju­go­sla­ven­ske ar­mi­je i KNOJ-a kao iz­vr­ši­te­lji­ma. Sre­diš­nja ti­je­la voj­ske i drž­a­ve služ­be­nim su pu­tem bi­la o sve­mu iz­vješ­ta­va­na i niš­ta bit­nog ni­je se zbi­va­lo bez nji­ho­ve na­čel­ne su­glas­nos­ti. To pot­vrđ­u­je i Mi­lo­van Đilas na zavr­š­nim stra­ni­ca­ma svo­jih rat­nih me­moa­ra (War­ti­me, str. 449), ia­ko drži da je Oz­na po­ne­kad zna­la pre­ši­ro­ko ko­ris­ti­ti svo­ja ovla­š­te­nja.



- Već 18. svib­nja 12. kra­jiš­ka bri­ga­da JA iz­vješ­ta­va da je iz Ce­lja "ima­la da spro­vo­di oko 40.000 za­rob­lje­ni­ka" u prav­cu Sa­mo­bo­ra i Za­gre­ba. Na odre­diš­ta su sti­gli na­kon 52 sa­ta pje­ša­če­nja, za ve­ći­nu bez hra­ne, a pre­ma iz­vješ­ta­ju "u to­ku ovog vre­me­na gu­bi­ta­ka u mr­tvi­ma i ra­nje­ni­ma ni­je bi­lo ni na na­šoj ni na ne­pri­ja­telj­skoj stra­ni".



U Za­gre­bu i okol­nim lo­go­ri­ma za­rob­lje­ni­ci su pom­ni­je pres­lu­ša­va­ni i se­lek­cio­ni­ra­ni - ne­ki upu­će­ni pred Vojne su­do­ve, ma­nje gru­pe na lik­vi­da­ci­ju bez su­đe­nja, pri­li­čan broj na slo­bo­du i svo­jim ku­ća­ma, ne­ki u zat­vo­re Oz­ne na dalj­nji pos­tu­pak, mno­gi do­mo­bra­ni i ci­vi­li na služ­e­nje vojnog ro­ka u JA, a ve­li­ka ve­ći­na na dalj­nje marš­e­ve u raz­ne uda­l­je­ne lo­go­re za pri­sil­ni rad.



Na sli­čan na­čin ras­for­mi­ra­va­ni su i lo­go­ri u Ma­ri­bo­ru, oda­kle su ve­li­ke ko­lo­ne za­rob­lje­ni­ka kre­nu­le na du­ge marš­e­ve kroz Po­dra­vi­nu i Po­sa­vi­nu, sve do Osi­je­ka, Sri­je­ma i Voj­vo­di­ne. Prat­nja tim ko­lo­na­ma bi­le su re­gu­lar­ne je­di­ni­ce JA. Ima­le su pis­me­ne na­red­be vi­ših šta­bo­va o vr­lo stro­gom nad­zo­ru i pos­tup­ku sa za­rob­lje­ni­ci­ma, a vje­ro­jat­no sa­mo us­me­ne upu­te o lik­vi­da­ci­ji sva­ko­ga ko­ji bi se iz­dvo­jio iz ko­lo­ne ili pre­vi­še za­os­ta­jao. "Kri­ž­ni pu­te­vi" sas­vim je prim­je­re­na me­ta­fo­ra za te pa­će­nič­ke, vi­še sto­ti­na ki­lo­me­ta­ra du­ge marš­e­ve glad­nih i čes­to žed­nih za­rob­lje­ni­ka, ko­je mno­gi ni­su iz­drž­a­li i bi­li su ubi­ja­ni. Stu­panj stro­go­će i ubi­ja­nja um­no­go­me je ovis­io o ko­man­di­ru ili ko­man­dan­tu je­di­ni­ce JA ko­ja je oba­vlja­la prat­nju. Bi­lo je i čes­te sa­mo­vo­lje, os­vet­ništ­va, pa i pljač­ke.



Tak­vi is­pa­di obič­no su nak­nad­no bi­li kri­ti­zi­ra­ni na bri­gad­nim i di­vi­zij­skim par­tij­skim kon­fe­ren­ci­ja­ma, pa je ta­ko jed­na bri­ga­da mo­je di­vi­zi­je bi­la kri­ti­zi­ra­na jer su ne­ki nje­ni bor­ci ubi­li se­lja­ke ko­ji su da­va­li hra­nu i pi­će do­mo­bra­ni­ma ili us­ta­ša­ma u ko­lo­ni. Me­đ­u­tim, po­zi­va­nja na od­go­vor­nost bi­lo je vr­lo ma­lo, dis­ci­plin­skih kaz­ni sa­mo izu­zet­no, a stro­gih kaz­ni - ko­li­ko mi je poz­na­to - uop­će ni­je bi­lo.



- Naj­te­že mi je pi­sa­ti proc­je­ne o bro­ju žr­ta­va rat­nih i ge­no­cid­nih zlo­či­na. Znam ko­li­ko se zle kr­vi ras­pi­ri­lo zbog po­li­tič­kih ma­ni­pu­la­ci­ja tim broj­ka­ma: pro­iz­volj­na uve­ća­va­nja služ­i­la su ne­od­go­vor­nim op­tuž­ba­ma pro­tiv ci­je­lih na­ro­da, li­ce­mjer­na um­anji­va­nja služ­i­la su prik­ri­va­nju zlo­či­na i du­bo­ko vri­je­đa­la po­tom­stvo žr­ta­va. S ne­u­mje­re­nim pret­je­ri­va­nji­ma u proc­je­na­ma bro­ja žr­ta­va Blei­bur­ga i Kri­ž­no­ga pu­ta čes­to se po­li­tič­ki ma­ni­pu­li­ra­lo da bi se zas­je­ni­la is­ti­na o žr­tva­ma iz 1941. go­di­ne i o sve­mu što se zbi­va­lo ti­je­kom če­ti­ri go­di­ne ko­je su pret­ho­di­le Blei­bur­gu.



U to vri­je­me sre­diš­njim drž­av­nim ti­je­li­ma sti­žu sve učes­ta­li­je pri­tuž­be raz­nih lo­kal­nih ti­je­la ko­ja upo­zo­ra­va­ju ka­ko se ču­ju pri­go­vo­ri na­ro­da "da smo is­ti kao us­ta­še" ili "kao čet­ni­ci", jer se osum­nji­če­ne gra­đa­ne ubi­ja mi­mo su­da, po­taj­no, a za­rob­lje­ni­ke na Kri­ž­nom pu­tu ubi­ja se jav­no i sa­mo­volj­no
U Slo­ve­ni­ji se ta­kođ­er žustro po­le­mi­zi­ra­lo o bro­ju žr­ta­va, sve dok ni­je pro­ve­de­no pre­ciz­no poi­me­nič­no po­pi­si­va­nje po ci­je­loj zem­lji, ko­je je po­ka­za­lo ne­dvoj­be­ne broj­ke: iz­me­đu 14 i 15 ti­su­ća ubi­je­nih pri­pad­ni­ka slo­ven­ske ko­la­bo­ra­cio­nis­tič­ke voj­ske u pro­lje­će i lje­to 1945. Taj bi pos­tu­pak tre­ba­le sli­je­di­ti i hr­vat­ske vlas­ti. Do ta­da, pred­la­ž­em da priv­re­me­no prih­va­ti­mo proc­je­ne ko­je drž­im naj­bli­ž­i­ma, jer pot­je­ču od dvo­ji­ce prov­je­re­no sav­jes­nih is­traž­i­va­ča - Jo­ze To­ma­se­vi­cha i Vla­di­mi­ra Žer­ja­vi­ća. Ne­za­vis­no je­dan od dru­go­ga, is­traž­u­ju­ći raz­li­či­tim me­to­da­ma, doš­li su do pri­bli­ž­no po­du­dar­nih broj­ki. Proc­je­nju­ju da ukup­ne žrt­ve Blei­bur­ga i Kri­ž­no­ga pu­ta iz­no­se oko 70.000, od ko­jih je vi­še od 20.000 Slo­ve­na­ca, Sr­ba i pri­pad­ni­ka boš­njač­kih le­gi­ja, a bli­zu 50.000 bi­li su vojni­ci, do­čas­ni­ci i čas­ni­ci voj­ske NDH i hr­vat­ski ci­vi­li.



- Pre­ma ne­kim vje­ro­dos­toj­nim svjed­oče­nji­ma (M. Đilas, S. Stei­ner i dru­gi), Jo­sip Broz se u svib­nju i lip­nju 1945. u pri­vat­nim raz­go­vo­ri­ma i u naj­už­im kru­go­vi­ma ža­lio što se po nje­go­vu miš­l­je­nju pret­je­ra­lo s lik­vi­da­ci­ja­ma. Oči­gled­no, na nje­go­vu ini­ci­ja­ti­vu 28. svib­nja iz­da­na je in­ter­na na­red­ba da se hr­vat­ski do­mo­bra­ni vi­še ne tre­ti­ra­ju kao za­rob­lje­ni­ci, što je zna­či­lo da ih se se­lek­tiv­no ot­puš­ta ku­ća­ma, mo­bi­li­zi­ra u JA ra­di dos­luž­e­nja vojnog ro­ka ili po od­lu­ci vojnih su­do­va upu­ću­je na kra­će vre­men­ske kaz­ne pri­sil­nog ra­da, ali ne vi­še na lik­vi­da­ci­ju. U me­đ­uv­re­me­nu, mno­gi su do­mo­bra­ni stra­da­li, jer su pri­sil­no bi­li obu­če­ni u uni­for­me jed­na­ke no­vim us­taš­kim, pre­ma Pa­ve­li­će­voj od­lu­ci od 11. pro­si­nca 1944. o ob­je­di­nja­va­nju svih di­je­lo­va voj­ske NDH u je­din­stve­ne Hr­vat­ske oruž­a­ne sna­ge (HOS). A do­tad iz­vr­še­ne lik­vi­da­ci­je Ti­to je ame­no­vao 27. svib­nja na mi­tin­gu u Ljub­lja­ni: "A što se ti­če ovih iz­daj­ni­ka… to je stvar pro­š­los­ti. Ru­ka prav­de, ru­ka os­vet­ni­ca na­še­ga na­ro­da, dos­ti­gla je već ogrom­nu ve­ći­nu…" I na­kon to­ga lik­vi­da­ci­je na marš­e­vi­ma i u lo­go­ri­ma još su oko mje­sec da­na nas­tav­lje­ne, ia­ko u sve ma­njim raz­mje­ri­ma.



U to vri­je­me sre­diš­njim drž­av­nim ti­je­li­ma sti­žu sve učes­ta­li­je pri­tuž­be raz­nih lo­kal­nih ti­je­la ko­ja upo­zo­ra­va­ju ka­ko se ču­ju pri­go­vo­ri na­ro­da "da smo is­ti kao us­ta­še" ili "kao čet­ni­ci", jer se osum­nji­če­ne gra­đa­ne ubi­ja mi­mo su­da, po­taj­no, a za­rob­lje­ni­ke na Kri­ž­nom pu­tu ubi­ja se jav­no i sa­mo­volj­no (npr. Ok­ruž­ni ko­mi­tet No­va Gra­di­š­ka u iz­vješ­ta­ju od 2. lip­nja 1945. Oblas­nom ko­mi­te­tu KPH Osi­jek). I Po­lit­bi­ro CK KP Slo­ve­ni­je iz­no­si Cen­tral­nom ko­mi­te­tu KPJ pri­go­vo­re na po­na­ša­nje Oz­ne, a aka­de­mik Pe­tar Str­čić tvr­di da je u ar­hi­vi Pred­sjed­ništ­va SFRJ 80-ih go­di­na vi­dio pis­mo iz lip­nja 1945. upu­će­no osob­no Ti­tu i Kar­de­lju u ko­jem se dr. Vla­di­mir Ba­ka­rić ža­li da je "pre­pun stal­nih i učes­ta­lih vi­jes­ti o veo­ma lo­šem po­na­ša­nju pre­ma de­se­ti­na­ma ti­su­ća lju­di ko­ji su sti­za­li u za­rob­lje­nič­kim ko­lo­na­ma iz Aus­tri­je i Slo­ve­ni­je" i do­da­je da ti­me "sa­da do­dat­no stva­ra­mo na sto­ti­ne ti­su­ća no­vih ne­pri­ja­te­lja".



Na pr­vom sav­je­to­va­nju Oz­ne za Hr­vat­sku u srp­nju 1945, njen ta­daš­nji šef Ivan Kra­ja­čić-Ste­vo svoj go­vor na kra­ju dis­ku­si­je zak­lju­ču­je re­če­ni­com: "Dru­go­vi, pres­ta­ni­te ko­nač­no s lik­vi­da­ci­ja­ma!" U srp­nju su unu­tar Jav­nih tuž­i­la­š­ta­va us­pos­tav­lje­na i Od­je­lje­nja za op­ći nad­zor, ko­ja jed­no vri­je­me kon­tro­li­ra­ju i dje­lat­nost Oz­ne. Za­tim do­la­zi i Za­kon o da­va­nju am­nes­ti­je i po­mi­lo­va­nja od 5. ko­lo­vo­za. Na­kon to­ga grup­ne lik­vi­da­ci­je sas­vim su pres­ta­le, sve­de­ne su na cil­ja­ne po­je­di­nač­ne slu­ča­je­ve, ali o sve­mu što se do­go­di­lo bi­lo je naj­stro­že za­bra­nje­no is­traž­i­va­ti i jav­no go­vo­ri­ti. Pod pri­sil­nom šutnjom trau­ma "Blei­burg i Kri­ž­ni put" s vre­me­nom se pro­du­blji­va­la, u emi­gra­ci­ji je po­li­tič­ki-pro­pa­gan­dno nje­go­va­na us­po­me­na, u obi­te­lji­ma pos­tra­da­lih bu­ja­le su kuć­ne mi­to­lo­gi­je, sve dok to pr­vom pri­li­kom, pos­li­je pu­nih 45 go­di­na, ni­je buk­nu­lo u kri­vo us­mje­re­nom os­ve­tol­jub­lju pre­ma Sr­bi­ma u Hr­vat­skoj.



Slavko Goldstein
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:43