Bebić i Sanader bojkotirali Alku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2008. u 20:21

SINJ - Predsjednik Sabora Luka Bebić i premijer Ivo Sanader bojkotirali su danas dolazak na 293. Sinjsku alku. Kako doznajemo, odluka o tome donesena je u posljednji trenutak i to u znak protesta i nezadovoljstva odlukom državnog protokola koji je, iako je predsjednik Mesić bio spriječen doći u Sinj zbog službenog putovanja u Mongoliju, inzistirao da njegov izaslanik, general Mladen Kruljac, bude središnja ličnost protokola.

Kada je Bebić to doznao, dolazak na Alku odlučio je bojkotirati zbog nepoštovanja protokola, a potom se s njim solidarizirao i premijer Sanader. Protokol, naime, predviđa da predsjednik RH ima prednost pred predsjednikom Sabora i premijerom, ali samo kada ga predvodi sam predsjednik republike. Stoga Bebić smatra kako je neprihvatljivo da Mesićev izaslanik bude ispred predsjednika Sabora i Vlade. Uz to, nezadovoljan jeViteškim alkarskim zborom koji, unatoč saznanju o tome da Mesić neće doći na Alku, nije intervenirao.

Službeno obrazloženje, koje je novinarima ponudio glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, bilo je, međutim, da premijer Sanader na Alku nije došao jer se njegov posjet otoku Šolti, gdje je otvorio novu trajektnu luku Rogač, neplanirano oduljio. Potom su se pojavila i nagađanja da Sanader nije došao zbog zdravstvenih tegoba. Takve je špekulacije prekinuo ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjaviši da je Sanader jedna od najzdravijih osoba u Hrvatskoj.

Ista će se situacija, navodno, ponoviti i u utorak na proslavi u Kninu gdje Bebić i Sanader, ako se protokol ne promijeni, također neće doći.

Sanaderov je nedolazak sinjski gradonačelnik Ivan Nasić prokomentirao vrlo kratko rekavši tek kako nije razočaran. Iako u sjeni skandala, i samo je natjecanje obilovalo iznenađenjima. Odmah na početku počela je padati jaka kiša koja je natjecanje prekidala nekoliko puta. Ovgodišnji je slavodobitnik Andrija Hrgović (28), brat nogometaša Dinama Mirka Hrgovića. (V. P./EPEHA, JL)

Izdvajamo