Bespravne kuće na Viru treba srušiti

ZAGREB - Jeftina poljoprivredna zemljišta, besplatno priključivanje na infrastrukturu, blagost postupanja u prošlosti te nada u sve češću legalizaciju bespravnih objekata, objašnjava direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, poticaji su koji su doveli do ekspanzije nelegalne gradnje koja je posljednjih godina kulminirala na Viru.



Taj je otok, nastavlja Dusper, tako postao signal kojim će se pokušati obeshrabriti drugi bespravni graditelji koji, objašnjava, nisu socijalna kategorija kakvima se pokušavaju prikazati.



- Na Viru je većinom riječ o novim kućama vlasnici kojih su bili svjesni da kupuju zemljišta koja su preblizu obali i koja su prvenstveno poljoprivredna, a ne građevinska. Takva kuća ne može se registrirati jer ona zakonski ne postoji, ali kada njezine apartmane treba iznajmiti gostima, ona je odjednom vrlo vidljiva i prisutna. Bespravne graditelje stoga ne treba amnestirati, nego trebaju snositi posljedice za svoje postupke.



Na kraju krajeva, oni su uništili jedan dio prirode koji više nikad neće biti isti, a sve su to počinili na štetu poreznih obveznika i onih koji su za svoje objekte uredno zatražili dozvole - tvrdi Dusper i napominje da je ZOP uveden već početkom 70-ih godina, stoga, nitko ne smije biti amnestiran.



Cijela situacija, nastavlja Dusper, danas je omogućena zbog bivše Vlade koja je bespravnim graditeljima dozvolila priključenje na komunalnu infrastrukturu i time zapravo omogućila indirektnu legalizaciju.



- Bespravni objekt je trajno bespravni objekt i kao urbanist općenito sam protiv toga da se on naknadno legalizira. Rušenje je na Viru potrebno jer ćemo u protivnom u 20 godina uništiti sve ono što smo gradili proteklih 500 godina - završio je Dusper.



Dora Koretić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:40