BiH uz pomoć Vlade RH pokreće hrvatsku televiziju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2007. u 12:42

Budući da Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju televizijski program na materinskom jeziku, a sadašnja Hercegovačka televizija nema dovoljno sredstava da bi sama pokrenula takav program, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska i Hercegovačko-neretvanska županija uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske namjeravaju osnovati hrvatsku televiziju.S projektom nove televizije, koja će biti javna, ali kombinirana i s komercijalnim programom, kreće se nakon konstituiranja vlasti.Nakon što je ukinuta televizija Erotel, Hrvatima u BiH ostala je jedina javna televizijska kuća Hrvatska televizija Mostar. Kada je Neovisno povjerenstvo za medije krajem 1999. zabranilo rad te televizijske kuće, njezini su odašiljači oduzeti i predani tadašnjoj tzv. Federalnoj televiziji u nastanku. Federalnu televiziju Hrvati iz zapadne Hercegovine nikada nisu prepoznali kao svoju.Nakon što su zabranjeni svi nazivi s nacionalnim predznakom" i Hrvatska televizija morala je promijeniti ime pa je postala Hercegovačka RT Mostar. HRT Mostar, rijetka preostale hrvatska TV postaja u BiH, možda nije osobito utjecajna na razini federacije, ali Hrvatima željnima afirmacije hrvatskog jezika, tradicije i kulture, a prije svega vlastitoga identiteta, osobito je značajna.Da bi došlo do daljnjega razvitka projekta, potrebno je preuzeti vlasnička prava triju županija od Grada Mostara, koji će prema odluci OHR-a, financirati Hercegovačku televiziju do 31. ožujka 2007. Očekuje se suradnja HRT-a i Nove TV u razmjeni programa, pomoći u tehnici i stručnom usavršavanju.Velika je vjerojatnost da će se u sufinanciranje televizije, zbog marketinških interesa, uključiti i veći gospodarski subjekti na većinskim hrvatskim područjima.

Uz Radio Herceg Bosne koji je javni medij i signalom pokriva 80 posto BiH i 15 općinskih radijskih postaja, Hrvati u BiH imaju tri regionalne televizije: HRT Mostar (javni medij u zapadnome dijelu Hercegovine), HRT Kiseljak (medij u mješovitome vlasništvu u središnjoj Bosni) i HRT Oskar C (medij u privatnome vlasništvu u zapadnomu dijelu Hercegovine).


Bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Ivan Lepoglavec četvrti je plasirani na listi "Osoba 2006." u BiH, u izboru "Nezavisnih novina", objavio je na svojoj internetskoj stranici ovaj banjalučki dnevni list, koji uz ime hrvatskog diplomate stavlja odrednicu "Konzul koji je oživio pokidane veze".U obrazloženju se naglašava da predstavnici svih naroda i nacionalnih manjina ističu kako je Lepoglavec "čovjek koji je vlastitim angažiranjem doprinio stabilizaciji i razvoju međunacionalnih odnosa, afirmirao povratak i integraciju izbjeglih i raseljenih osoba, te promovirao toleranciju i multikulturalnost" .

Također se ističe njegovo ustrajno zalaganje za unapređenje odnosa dvije susjedne zemlje te afirmiranje spremnosti Hrvatske da konkretno i djelotvorno participira u razvoju ove regije kao i cijele BiH. U obrazloženju za dodjelu naziva "Osoba godine" dodaje se kako je Lepoglavec učinio sve da nesebično doprinese rješavanju brojnih problema i nastojao pomoći ljudima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest te da je doprinio oživljavanju i obnovi tradicionalnih povijesnih i kulturnih veza BiH i Hrvatske.

Prvom generalnom konzulu RH 1. prosinca 2006. je završio petogodišnji mandat u Banjoj Luci.

Ispred Lepoglavca na listi "Nezavisnih" su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo, i filmska redateljica Jasmila Žbanić, koja je za film "Grbavica" osvojila "Zlatnog medvjeda" na berlinskom filmskom festivalu. (Hina) 

Generalni konzul RH četvrti na listi "Osoba 2006." u BiH
irb

Izdvajamo