Birači nisu za promjene jer se boje krize

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2009. u 18:42

ZAGREB - I HDZ i SDP zadovoljni su rezultatima izbora, pri čemu se HDZ proglasio izbornim pobjednikom.

- HDZ je pobjednik ovih izbora, a zajedno s koalicijskim partnerima, rezultati su bolji nego na parlamentarnim izborima 2007. - istaknuo je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

- Nema mjesta trijumfalizmu, ali zadovoljstvo ne treba kriti - poručio je premijer.

U SDP-u su bili skromniji.


Autor slogana 'Meni sve vama ništa' ušao u drugi krug

Luka Hodak porazio HDZ i ide u drugi krug
I Sanader i Milanović objavili pobjedu
- Zadovoljni smo rezultatima, koji pokazuju snagu i stabilnost SDP-a i njegovih partnera - ocijenio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Za razliku od HDZ-a, koji ističe da imaju bolje rezultate nego na prošlim parlamentarnim i lokalnim izborima, u SDP-u kažu da je takve usporedbe teško povlačiti zbog različitih koalicija na prošlim i ovim izborima.

Na konferenciji za novinare Sanader je čestitao koalicijskim partnerima, ističući da su ovakvi rezultati, na sredini Vladina mandata, ne samo uspjeh lokalnih ogranaka nego i potvrda dobre politike na državnoj razini.

- To je posebno značajno s obzirom na okolnosti, ekonomsku krizu koja nije zaobišla Hrvatsku, tobožnju aferu kamioni i slične - rekao je Sanader.

Iskonstruirane afere

Još će se analizirati posljedice ovako dobrih rezultata aktualne vladajuće stranke i koalicije koju ona predvodi.

Dok u nizu drugih zemalja zahvaćenih ekonomskom krizom padaju vlade i raspisuju se izvanredni izbori na kojima pobjedu odnosi opozicija, HDZ na sredini Vladina mandata pobjeđuje u 14 županija.  Jedni tumače da u kriznim situacijama, kad se boje za sutrašnjicu, građani ne žele  promjene i radije biraju ostanak u poznatoj situaciji, makar ona bila i loša.Osim toga, analitičari upozoravaju da je HDZ-ova Vlada vezala uz proračun golem broj ljudi, od rodilja do branitelja, koji se boje da bi mogli biti žrtve mogućeg kresanja javne potrošnje.

Za Sanadera rezultati su potvrda HDZ-ove politike od lokalne do državne razine, “bez obzira na niz iskonstruiranih afera”. Pobjeda HDZ-a u Našicama, istaknuo je, potvrda je toga da je afera kamioni iskonstruirana. Premijer je ostao pri svom stavu da se pravosuđe umiješalo u izbornu utrku u slučaju Glavaš i poručio da se nada da će u drugom krugu retorika biti tolerantnija.

U Zagrebu, Splitu i u drugim mjestima gdje HDZ-ov kandidat ne ide u drugi krug lokalni ogranci će odlučiti kojeg kandidata će podržati. Iako su izgubili, Sanader je čestitao Jasenu Mesiću i Vesni Buterin, ističući da su oni budući gradonačelnici Zagreba i Rijeke.

Siguran u pobjedu Šuice

LOKALNIM
IZBORIMA
SVE O
Na pitanje zašto u čestitku nije uključio dosadašnjeg splitskoga gradonačelnika Ivana Kureta, odgovorio je da je Kuret povukao iznimno hrabar potez jer nije htio biti na listi za Gradsko vijeće, i time je sam sebe isključio iz daljnje političke utakmice. Bez HDZ-ovih birača Kerum ne bi ostvario ovaj rezultat, ocijenio je. Za Dubrovnik je rekao da ne sumnja da će Dubravka Šuica pobijediti u drugom krugu.

Na pitanje kako tumači loše rezultate HDZ-a u velikim gradovima, Sanader je odgovorio da bi to bilo jednoumlje da HDZ posvuda pobijedi, bez obzira na to što bi to stranka željela.

Nasuprot tome, u SDP-u su zadovoljni podrškom u gradskim središtima, ali žele biti prisutniji izvan velikih gradova.

Zadovoljni su i u HSLS-u: Đurđa Adlešič kaže da ne smiju biti nezadovoljni jer su već u prvom krugu zadržali gradove koje su dosad držali, Kutinu, Bjelovar i Varaždin, a broj dožupana povećan je s dva na četiri.

Motivirati birače

Zoran Milanović se pohvalio odličnim rezultatima SDP-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Krapinskoj, Međimurskoj i Koprivničkoj županiji, s trećinom više osvojenih mjesta u Puli, Velikoj Gorici i Zagrebu, te više od 30 posto koje su dobili u Vukovaru, što govori da za njih glasa multietničko biračko tijelo.

Posebno im je važan ulazak Ranka Ostojića u drugi krug u Splitu i učinit će sve da motiviraju birače na izlazak na drugi krug. Dio SDP-ovaca drži kako je Ostojić u Splitu pogriješio što je vodio negativnu kampanju protiv Keruma jer je tako SDP izgubio mogućnost postizborne koalicije s Kerumovom listom.

- Naš je protivnik HDZ, a ne Kerum - govore neki u SDP-u. Milanović je pak oštre riječi u kampanji protumačio mediteranskim temperamentom Ostojića.

Milanović je pozvao HDZ da se u drugom krugu suzdrže od govora prošlosti, i rekao da žali što su se izbori pretvorili u “kulturni rat”.

Na pitanje kako tumači rezultate u Zagrebu, gdje je Milan Bandić dobio bitno više glasova nego lista koju je predvodio predsjednik SDP-a, Milanović je rekao da je SDP i dalje najjača stranka u Zagrebu. - Zadovoljan sam s Bandićem, i ako ovako nastavi, pobijedit će u drugom krugu - istaknuo je Milanović.

Drugi lideri SDP-a to radije neslužbeno komentiraju. 

- To neće promijeniti Bandićev položaj unutar stranke jer je njegov položaj i do sada bio odličan. A odnos Bandića i Milanovića ništa ne može popraviti nakon što je Milanović predlagao da se ide s drugim kandidatom za gradonačelnika. Bandić je mirno prešao preko toga, ali je to zapamtio - komentirao je danas član Predsjedništva SDP-a.

Favorizirali neke kandidate

Neslužbeno se u SDP-u mogla čuti i zamjerka na račun vodstva stranke zbog toga što nije jednako pomagalo svim kandidatima. - Stranka je imala favorite u koje je puno ulagala, poput Ostojića u Splitu, a maćehinski se odnosila prema nekim drugim kandidatima koji su usprkos tome postigli dobar rezultat - govori visokorangirani dužnosnik SDP-a.


S. Pavić;V. Rešković i N. Jelić

Izdvajamo