Biskup odbio vjenčati invalida zbog impotencije

RIM - Lorenzo Chiarinelli (73), biskup u Viterbu, otvorio je novi jaz između Katoličke crkve i civilnog društva odlukom da zabrani crkveni brak dvoje vjerenika (25). Ženik je imao nesreću, automobilsku, dva mjeseca prije najavljenog vjenčanja, u kojoj mu je ozlijeđena kralježnica pa su mu oduzeti donji udovi, dakle i spolni: ne može penetrirati, ne može praviti djecu, osim umjetnom oplodnjom.



Vjerenici su se ipak odlučili da će se vjenčati. Župnik je zahtijevao od njih pismenu izjavu da su svjesni što to znači. Potpisali su je, ali nije bilo dosta. Odluka da, unatoč svemu, svoju vezu okrune brakom laici bi jamačno nazvali ljubavlju.



Taj termin nema posve isto značenje u Crkvi. Stoga je biskup Chiarinelli, pozivajući se na ljubav i kanonski zakonik zaključio, po savjesti, da tu ljubav ne smije ozakoniti. Ta i Sacra Rota proglašava nevažećim crkveni brak, ako je ženik bio impotentan prije vjenčanja.



Dakle, brak za Katoličku crkvu nije samo nesebično uzajamno davanje, nego je njegov stožer ipak u animalnoj oplodnji: nema li penetracije plodnoga muškog spolovila u žensko, nema ni braka .



Dvoje mladih, katoličkih vjernika, vjenčali su se lijepo u općini, bio je i župnik. Kojemu sada ostaje dilema: kad mu dođu na ispovijed, hoće li im dati pokoru ako su jedno drugo milovali kako čine muž i žena? Hoće li ih ukoriti kao bludnike? A što će biskupu reći njegov ispovjednik? Ili sveti Petar?




Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16