Biskupi: Čestitamo Gotovini što je izrazio kršćansku sućut

ZAGREB - Podržavam ga i čestitam mu na tome kršćanskom i ljudskom potezu - rekao je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, komentirajući sućut koju je general Gotovina uputio Miloševićevoj obitelji.



Vrh Katoličke crkve, dakle, odobrava potez generala Gotovine koji je izraz sućuti obitelji Slobodana Miloševića prezentirao kao dio svoga kršćanskog odgoja i obveza.



U Crkvi, čini se, nitko ne misli da se tim Gotovininim potezom rehabilitiraju ili relativiziraju Miloševićevi zločini, a biskupi s kojima smo razgovarali zvučali su zadovoljno upravo zbog kršćanske geste kojom je Gotovina reagirao na smrt svoga susjeda u haaškom pritvoru.



ANALIZA VIJESTI: Bi li trebalo izraziti sućut Evi Braun?



Odobravanje crkvenoga vrha to je zanimljivije, jer neke biskupe, s kojima smo razgovarali, u javnosti svrstavaju u tzv. konzervativnije i desnije krilo Crkve u Hrvata.



- To je pozitivno iznenađenje i ljudsko i kršćansko, jer vjernik i Crkva uvijek osuđuju zlo, a ne čovjeka, pogotovo kada napusti život pred misterijem smrti, jer se tada ljudski sud prepušta Božjem - kaže nadbiskup Barišić.



- Možda će to nekoga iznenaditi, ali mene je obradovalo. Velika je stvar biti vjernikom, kršćaninom, a očito je da je kod generala Gotovine njegovo iskustvo vjere sazrilo i na tome mu čestitam - rekao je msgr. Barišić.



Biskup gospićko-senjski msgr. Mile Bogović kaže da je takav potez "civilizacijski i kršćanski opravdan".



'Čovjeku ne sudi čovjek nego Bog'



- To je, kako general Gotovina sam kaže, bilo iz ljudske i kršćanske osjetljivosti. Smrt, naime, nije tragedija koja pogađa samo preminulu osobu, nego i njegovu obitelj. Tako, ako je Milošević bio Gotovini u susjednoj sobi, ne vidim u tome ništa posebno protivno što bi odudaralo od njegova dosadašnjeg stava. Pogotovo ako se on tako osobno osjećao. No, ne bi mu nitko zamjerio da to nije učinio - rekao je biskup Bogović.



S druge strane, on se čudi kako se manipulira Gotovinim potpisom na osmrtnici, što je on demantirao.



 - Odapinju se strelice i piše da on to nije smio učiniti, a sam Gotovina je demantirao da je potpisnik - rekao je biskup Bogović



Premda je rekao da se radi o pitanjima vezanima uz Hrvatsku, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodao je da "stvar treba gledati onako kako se prikazuje".



- Poštujem taj osjećaj kršćanske solidarnosti i sućuti, jer to je osjećaj koji treba poštivati i general Gotovina je tu kršćanski reagirao. No, ako čovjek i izbjegne ljudski sud, neće Božji - rekao je kratko kardinal Puljić.



Nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa također smatra da je posrijedi 'sasvim normalan čin': - Smrt je ona koja ruši sve zapreke među ljudima, pa gestu generala Gotovine treba promatrati kao humani i duhovan čin.



Svakome je, kao čovjeku i kao vjerniku, to dopušteno izraziti. Kod nas se ne kaže uzalud da kada se netko posvadi s nekim - sprovod sve rješava. Što govori da se radi o granici koja se prelazi u svakom slučaju. To je građanski i kršćanski - rekao nam je nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa.





- Ne znamo zašto je to general Gotovina učinio. Zato nam je teško komentirati. Ako je istina da se rukovodio time da je katolički oprostiti i da je u redu izraziti sućut iako se radi o zločincu, onda jedino možemo ostati suzdržani - rekao je Periša.   (S. B.)

Budući da smo i od vodstva Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj htjeli čuti mišljenje o gesti generala Gotovine, isto pitanje kao i hrvatskim biskupima uputili smo vodstvima tih vjerskih zajednica. No, i u jednoj i u drugoj dobili smo odgovor da se oni ne žele izjašnjavati o tome činu, odnosno da žele ostati po strani i apsolutno suzdržani.

Hvidra:  Gotovinin čin neprimjeren

Hvidra je danas potpuno neprimjerenim ocijenila potpis generala Ante Gotovine na sućut obitelji Slobodana Miloševića.  - Mi to nikako ne podržavamo! - izričit je bio predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša koji priznaje da nikada ne bi potpisao sućut za zločinca.

Suzdržani muslimani i pravoslavci



Anketa


Smatrate li da je Gotovina pravilno postupio izrazivši sućut Miloševićevoj obitelji?
<
<
glasujte rezultati




Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07