'Blajburške ustaše unajmili provokatori'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2008. u 13:26

ZAGREB - Na Bleiburgu nisu bili pravi ustaše, već možda partizani preobučeni u ustaške uniforme. Odnosno, provokatori, kako ih naziva glavni urednik Glasa Koncila vlč. Ivan Miklenić u svom posljednjem komentaru. On kaže da je pojedinim medijima bilo najvažnije prenijeti da su na komemoraciji bili neki ljudi "u crno odjeveni i neki čak mladi u kapama sa slovom U" i tako odvratiti pažnju od partizanskih zločina, koji se danas u Hrvatskoj nerado spominju.

"Što se tiče ustaških oznaka i onih koji se s njima pojavljuju u javnosti, pa i na Blajburškom polju, potrebno je otvoreno reći da su ili provokatori - unajmljeni od neprijatelja hrvatskog naroda da naškode Hrvatima - ili krajnje nerazumni nostalgičari koji ne znaju u kojem svijetu žive i kakvu štetu čine hrvatskom narodu", piše glavni urednik Glasa Koncila.

On kaže da su mediji govorili o 63. obljetnici blajburške tragedije, ali nisu rekli tko su bili žrtve ni tko su bili počinitelji.

"Takvo ponašanje previše je sustavno da bi bilo slučajno", upozorava Miklenić, dodajući da bi HTV iz svoga crnoga bunkera trebala izvući dokumentarce o partizanskim zločinima.

"HTV-u očito ništa ne znači otvorena rana u tkivu hrvatskog društva, ni obveza da na svoj primjereni način pomogne da ta rana zacijeli", piše Miklenić.

HTV je, inače, izravno prenosio komemoraciju i misu s Blajburškog polja.
Darko Pavičić

Izdvajamo