ŠOUMEN ZA SVA VREMENA

BOLT OSTAO KRALJ Jamajkanac je jedini sportaš, osim Phelpsa, koji je obranio tri naslova iz Kine

    AUTOR:
    • Predrag Žukina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.08.2012. u 14:33

AP

Michael Phelps ponovno je bio prvo ime Igara u Londonu, ponovio je Atenu 2004. i zadnje izdanje Igara u Pekingu. Najavivši olimpijsko umirovljenje, u Londonu je osvojio četiri zadnja zlata i dva srebra za ukupno rekordne 22 olimpijske medalje.

Sljedeći u nizu po osvojenim odličjima je Ryan Lochte (dva zlata, dva srebra, bronca), odmah do njega kineski plivač Sun Yang s dva zlata, srebrom i broncom. Unatoč statističkoj dominaciji plivača, atletika je ostala najpraćeniji i najviše komentirani sport na u Londonu. Kraljica sportova očekivano je i Kraljica Igara. I aktualna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeta II ostala je u drugom planu, unatoč angažmanu, posebno na spektakularnom otvorenju.

Svjetski rekordi nisu pali

On, doduše, nije postavio nove i izjednačio vlastite svjetske rekorde, no potukao je sve i na 100 i na 200 metara, gdje mu je upravo Blake prvi gledao u leđa. ‘Kralj je živ’!, odahnula je većina ljubitelja atletike. Tu su još i njegova sunarodnjakinja Shelly-Ann Fraser koja je pobjedom u stotki ostala najbrža žena na svijetu. Među onima koji su to također uspjeli su i Poljak Majewski, koji je i u Pekingu i u Londonu najdalje bacio kuglu, te etiopska dugoprugašica Tirunesh Dibaba koja je ostala kraljica na 10 km. Sve ostalo bilo je u znaku promjena. Kao i u plivanju, gdje je iznimka bio Phelps, na popisu medaljaša vrijedi stara Balaševićeva: “Neki novi klinci...”

Ruskinje dominantne

Atletika je u konačnici (uz plivanje) ostala jezičac na vagi zbog kojeg je SAD-a na ljestvici medalja prestigao Kinu. Opet zahvaljujući ženama, Rusija je u Londonu ostala druga najuspešnija atletska nacija. Rusi u svemu padaju, ne zna se što je tome razlog, te su jedino u atletici koliko-toliko sposobni parirati Amerikancima. ‘Pijanac’ Ivan Uhov uzeo je zlato u skoku u vis, Sergej Kirdjapkin u hodanju na 50 kilometara. Sve su ostalo obavile djevojke sa šest zlata - Antjuk na 400 metara s preponama, Savinova na 800 metara (pobijedila ‘muškarca’ Caster Semenyju), Zaripova na 3000 m sa zaprekama, Čičerova u skoku u vis, Lisjenko u kladivu te Lašmanova u hodanju na 20 km.

Upravo Lašmanova postavila je novi svjetski rekord, jedan od samo dva koji su postavljeni u pojedinačnim disciplinama u Londonu. Drugi je postavio Kenijac David Rudisha na 800 m. Dva su rekorda ‘pukla’ u štafetama 4x100 m (Jamajčani i Amerikanke). Štafetni rekordi postavljeni su prvenstveno zbog utreniranih izmjena te se za atletska natjecanja u London može reći da ga je obilježila kriza vrhunskih rezultata.

Kad se podvuče crta, dominacija SAD-a, smjena generacija velika neizvjesnost i stagnacija rezultata osnovne su atletske karakteristike u Londonu. Naravno, cijela je Britanija poludjela za atletikom slaveći svoja četiri zlata. No, to je uglavnom posljedica domaćinstva Igara i velikog ulaganja. Pitanje je kakvom će se Britanija pokazati u atletici na Igrama u Riju 2016.

Izdvajamo