OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ Bolesno zafrkavanje sa žrtvama pedofila svećenika iz Botinca

 EPH/Facebook

Jeste li ikad, baveći se komunizmom, osjetili poriv da seksualno napadnete dijete? Jeste li ikad gledajući u znak mira osjetili želju da seksualno zlostavljate dijete? Jeste li ikad, čitajući tarot karte, shvatili da vas djeca seksualno uzbuđuju? Da? To nije zdravo, ali to nije bitno. Bitno je da znate da vas svaki nasrtaj na dijete vodi u zatvor. Sigurno ne na dovoljno vremena koliko bi odgovaralo takvom zločinu, ali ipak. Pedofilija nije bolest, to je zločin kojim se žrtva, ljudsko biće ošteti toliko teško da cijeli život provede u traumi, strahu i psihičkoj boli. I ne može se oporaviti. Nikada. Možete to vidjeti u filmovima, pročitati u knjigama, ponekad u novinama. Nemojte se zafrkavati s time, nije to dosjetka.

Botinečki svećenik Ivica Berdik svoju je dosjetku na račun pedofilije objavio na pet jumbo plakata. Poigravši se simbolima, crvenom zvijezdom, znakom mira, tarota i drugih stvari objasnio je kako nastaje pedofilija. Svećenik koji se bavio i egzorcizmom, dao je alibi svim pedofilima. Optužio je komuniste, zagovornike mira u svijetu, one koji se zabavljaju tarotom da su pedofili. Naravno da je to glupo. Usputno je branio svog prethodnika na mjestu župnika u Župi svetog Stjepana Prvomučenika, Mladena Kožinu.

Taj nije bio komunist, nije se bavio tarotom, nije bio dio pokreta za mir u svijetu, dakle, nije pedofil. Suptilno, zar ne? To je cijela poanta objave plakata koji prosipa glupost o ozbiljnoj temi. Čak nije ni jeftini štos, nego bolesna, podmukla fora kojom se, rugajući se svima koje je optužio da su pedofili, u stvari, banalizira sustav i presudu kojom je osuđen njegov prethodnik za oltarom.

Prethodnik, Mladen Kožina, osuđen je na godinu dana zatvora. Na njegovom je kompjutoru pronađeno više od tri tisuće fotografija djece skinute sa stranica na kojima ih je pronalazio. Neke od fotografija na tim serverima prikazuju seksualno iskorištenu djecu.

Takav je ljude poučavao Božjoj riječi, dijelio im savjete o životu, tješio ih kad im je bilo teško, pomagao im u životu, procjenjivao tuđe grijehe, dijelio odrješenja i radio sve ono što bi svećenici trebalo raditi.

A onda su ga otkrili kao pedofila. I sada se njegov nasljednik odlučio sprdati na račun pedofilije, zafrkavati oko toga je li komunizam kriv za to što je netko pedofil.

Naravno, komunizam je dobra fora, idealan upaljač da svi skoče na njega. Kao i na glupost vezanu uz one koji su za mir u svijetu. Ili one što vjeruju u tarot. A još, kada ga novinari pitaju što mu je, jer to je pozadina svih pitanja koja u ovom slučaju glase: zašto ste stavili ove simbole na plakat, zašto mislite da sve ovo uzrokuje pedofiliju i slične stvari koje moramo pitati jer je potrebno protumačiti drugima nečiju ludost, svećenik Ivica Berdik se pozvao na Boga i njega uvalio u svoje izopačeno shvaćanje svijeta. - Drago mi je da se poruke koje dolaze od Duha Svetoga šire među ljudima. Biblija je zapravo tisućama godina prije nego što su ovi simboli postali svakodnevica govorila o njima jer je Bog unaprijed znao kako će se povijest odvijati. Bog ima povijest u svojim rukama, to je snaga Božje riječi, ljudi baš ne vole čuti istinu - poručio nam je velečasni kako on vidi Boga i Bibliju. Mogu se ja sada rugati Bogu zbog načina na koji ga predstavlja velečasni, mogu se rugati načinu na koji bi on komunicirao misleći pritom na to kako se on želi vidjeti s novinarima, a ne razgovarati telefonom, što je obično maltretiranje nesigurnih tipova koje novinari moraju intervjuirati, ali postoji nešto što bi i takvom čovjeku, tom svećeniku, trebalo biti sveto. Žrtve pedofila. S njima, njihovim ozljedama se ne bi trebalo zafrkavati. To stvarno nije duhovito, nego svirepo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:52