OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ: USKOK sve može saznati već iz onoga što je Grmoja svima rekao

Do svake se istine može doći postavljajući pitanja, pa čak i o tome tko je koga špijunirao
 Damjan Tadić / EPH

Dobar dan, izvolite, sjednite. Kažete, prisluškuju vas i prate? Aha, ne vas nego jednog drugog gospodina. Kako se on zove? Petrov, Božo Petrov? Dobro, znam za njega. Mi ćemo se pozabaviti time. Znade li gospodin Petrov da ga prate i prisluškuju? Zna, odlično. Ne priznaje da je to istina? Neobično. Baš je rekao da neće po medijima o tome, nego neka se pita one koji prisluškuju? Mudra rečenica tog gospodina Petrova. Jeste li s nekim razgovarali o vašim saznanjima da vas prate i prisluškuju? Jeste? Jako dobro. S novinarima, kažete? Super, oni su isto jako pametni. Sve skuže. Vidio sam neki dan kako je gospodin Petrov prošao pored njih gomile smrznutih i osmjehnuo im se dok su oni vapili: Molim vas, molim… Ništa im nije rekao, ostavio ih je da čekaju na ulici kao psi. Mi obično ponudimo čaj nesretnicima. Želite li vi čaj? Nego, kako znate da vas prate? Rekao vam je jedan čovjek? Fantastično. On radi za obavještajne službe? Ne, dobro. On je političar pa ima neke informacije koje je teško saznati? Ne. Ništa od toga? Dobro. Znači, ne sudjeluje na pregovorima Mosta i HDZ-a? Ne, naravno, kako je ovo glupo pitanje. Oprostite mi na ovome. Znate, teško je čovjeku saznati za ovakvu priču, vjerovati u nju i ne osjetiti se malo glupim. A, uostalom, ja sam samo jedan od USKOK-ovih djelatnika. Znam da mi moramo biti pametniji od običnih ljudi, ali ponekad razmišljamo kao i oni. Iako, ovako kako ste opisali tog čovjeka koji vam je izvor, vi govorite o mandataru Oreškoviću. On nije političar, nije ni u službama, ne sudjeluje u pregovorima, a ima neke informacije. Mislite da vas on prati? Ne? Možda predsjednica države, ona isto tako odgovara svim kriterijima. Ne, ni ona? Da, naravno. Rekli ste da su praćenje izveli i crveni i plavi? To onda znači da su se dogovorili pa onda imaju zajednički plan kako da vas preveslaju, a vi ste u stvari Most, zar ne? Ne? Nemaju zajednički plan? Rade jedni protiv drugih? Aha, kužim, plavi su s vama, s Mostom i špijuniraju vas, zar ne? A crveni su protiv vas, protiv Mosta i isto vas špijuniraju, a nisu pritom zajedno nego su i plavi i crveni protiv vas. Da, to je najlogičnije. Ranko Ostojić, taj vas špijunira? Ne, nego Mario Bertina, šef PNUSKOK-a? Kužim.

Zašto ste onda prozvali Ostojića? Mario Bertina je onda dvostruki špijun, je li se to tako zove kada jedan špijunira za dvojicu? Dosta gadno. Vi ste, realno, u neugodnoj situaciji. Špijunira vas netko tko radi za HDZ i SDP, netko tko to radi po Ostojićevoj želji, a Ostojić je za to angažirao Bertininu ekipu. Logično, sasvim. Jako inteligentno. Dobro ste to zaključili. Nego, kako vi za sve ovo znate? Iz prijave koja je stigla u Sabor, u saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? Tamo sve piše? Aha, piše i na internetu? Pa, stvarno koja budala! Zamislite vi kretena koji zna da Odbor ne radi jer je stari saziv Sabora raspušten, a novi se Odbor još nije formirao i onda mu šalje prijavu koja bi po svom značaju i težini zahtijevala hitnu akciju, saborsko saslušanje i istragu! Koji idiot! A kako vi znate da je ta prijava stigla u Sabor?

Da, potvrdio je to Miroslav Tuđman, šef tog Odbora, ali je on šef starog Odbora i potvrdio je samo informaciju koju ste vi rekli medijima, da je prijava stigla u Sabor. Vi, gospodine Grmoja, ste prvi znali da je prijava stigla, vi znate da je anonimna i vi znate njen sadržaj. Kako? Oh, da, naravno, onaj vaš čovjek. Dobro da postoje takvi ljudi. Nego, imamo li mi kakav dokaz ovdje? Nemamo? Znate, dokaz nije samo mikrofon ili pištolj, svašta može biti dokaz. Ništa? Da, imate pravo, imamo tog vašeg čovjeka. Ali, njega još ne znamo pa ne znamo kakav nam je dokaz. Znate zašto ljudi s najboljim CV-evima moraju ići na intervjue za novi posao? Zato jer mogu biti psihopati, kompletno lude osobe, a to ne skužite kroz napisanu biografiju. Zato moramo pričekati s tim dokazom, pa ćemo onda znati što je istina. Iako, cijela zemlja već zna za to, dosta je zabrinutih oko svega. Evo, predsjednik HDZ-a je rekao da mu sve ovo nije nevjerojatno i da zato sve to treba istražiti. Zato mi sada lijepo sjedimo tu u USKOK-u i sve bilježimo, najozbiljnije na svijetu. Šteta što nemate dokaze nego, kako sami kažete, indicije. I za ono prije ste imali indicije, zar ne? Znate na što mislim, na ono vrbovanje SDP-a. Ono što se nije potvrdilo pa svi misle da izmišljate. Ja ne, ja sam plaćen da vjerujem u sve teorije zavjere. Pa vidite da stalno ponavljam za vama sve što kažete, pokušavam utvrditi činjenice. Činjenice, znate ne moramo dokazivati.

To je ono što je jasno kao dan. Ili kao noć. Ili, što znači Most. Evo, skoro rima. Da, na temelju indicija smo sve ovo pokrenuli. I temeljem indicija ste optužili Ranka Ostojića. Pa, jasno je da s njima ne bi mogli koalirati, pardon, surađivati. Dobro ste ih vukli za nos. Koliko ono, 44 ili 45 dana? Super fora. Pričate im da radite sve zbog dobrobiti ove zemlje, a u stvari zajebavate Zokija. Genijalno! Tko bi to pomislio? Dobro, vraćamo se na vaše praćenje. Kažete da znate i kako će sve ovo završiti, da će se utvrditi da nije bilo praćenja. Imate pravo, sasvim ste logično postupili, tvrdite da je bilo praćenja i da ne možete ništa više reći javnosti i da znate da ćemo mi ustanoviti da nije bilo praćenja pa će sve ostati na tome da izmišljate kod onih logičnih, da je točno da ste praćeni, kod onih jednostavnijih i da vam je dosadno, kod onih koji stvarno trebaju neku bolju, normalniju zemlju. Da, tko njih fućka, mogli su bolje izabrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:40