'Borit ću se za kraj okupacije Srpske Krajine'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.02.2008. u 20:40

BEOGRAD - Ako ga u nedjelju izaberu za predsjednika Srbije, borba za "prestanak okupacije Republike Srpske Krajine" bit će među prioritetima Tomislava Nikolića, stoji u njegovu programu.

Marija Šerifović za Nikolića, Bajaga za Tadića

Tomislav Nikolić ipak ne najavljuje rat, nego poručuje da će se za bivšu krajinu boriti svim diplomatskim sredstvima, stalno podsjećajući svijet da je "Tuđmanova Hrvatska okupirala RSK, oduzela Srbima pravo konstitutivnog naroda, ubila nekoliko tisuća i protjerala više stotina tisuća Srba".

U jednom od posljednjih intervjua izjavio je da se kao predsjednik neće rukovati s kosovskim dužnosnicima, ali ni s hrvatskim predsjednikom i premijerom, sve dok ne riješe pitanje povratka Srba.

Odmah bi prekinuo suradnju s Haaškim sudom. Najavljuje da će zaustaviti hajku koja se vodi protiv najhrabrijih srpskih sinova, junaka i vitezova
"Možemo razgovarati samo na jednu temu, a to je povratak Srba. Otvoreno bih im poručio: s vama ne mogu surađivati zato što stotine tisuća građana Srbije već 12 godina čekaju da im se omogući da se vrate u svoje kuće kao ljudi", rekao je i dodao da ne misli dirati hrvatske granice, kao što se bori za svoje.

Nikad neće priznati odvajanje Kosova, a u skladu s rezolucijom 1244 inzistirat će na povratku srpske vojske i policije na Kosovo.  Suradnja s Rusijom mora biti potpuna - politička, ekonomska, vojna i kulturna, jer samo suradnja s Rusijom može dovesti do oporavka gospodarstva.

Surađivat će sa svima koji poštuju teritorijalni integritet Srbije: s Japanom, Indijom, Kinom i zemljama Latinske Amerike, a "neće se protiviti" suradnji s EU pod uvjetom da EU prestane podržavati odcjepljenje Kosova.

 
 

Suradnju s Haagom odmah bi prekinuo: najavljuje da će zaustaviti hajku koja se vodi protiv najhrabrijih srpskih sinova, junaka i vitezova. "Više nikada ni jednog Srbina ne smijemo izručiti nekoj stranoj državi ili takozvanom Međunarodnom sudu", stoji u Nikolićevu programu. Uz njega je objavljeno pismo podrške Vojislava Šešelja iz Haaga.


Dok Nikolić najavljuje poteze protiv Hrvatske, Tadića je za posjeta Srbima na Kosovu čuvao jedan od 13 hrvatskih pripadnika UNMIK-a


Snježana Pavić

Izdvajamo