Bozanićeva misa na Bleiburgu s rekordnim brojem hodočasnika

ZAGREB - Iz Zagreba je danas ujutro prema Bleiburgu krenuo oltar, koji će na euharistijskom slavlju u nedjelju blagosloviti nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.



Ovogodišnja bleiburška komemoracija mogla bi biti najposjećenija zbog blagoslova oltara i novosagrađenog prostora na bleiburškom polju te dolaska lidera Katoličke crkve u Hrvatskoj prvi put službeno na bleiburšku komemoraciju otkako je Hrvatska biskupska konferencija preuzela organizaciju misnih slavlja.



Tako se umjesto prosječnih pet do šest tisuća hodočasnika, ove godine očekuje i do 10.000, a organizirani su i posebni besplatni autobusi u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, koji će sa zagrebačkog autobusnog kolodvora kretati u nedjelju u 5 sati.



Djelatnici kamenoklesarske radionice Rez na Mirogoju danas su užurbano rastavljali i pažljivo pakirali oltar izrađen od kamena dolita i ukrašen poludragim oniksom, koji je potom otpremljen u smjeru Bleiburga.



- Kamen koji smo nabavili za izradu oltara bio je težak šest tona i potječe iz Dugopolja, dok je oniks iz Perzije, gdje se nalaze davni hrvatski korijeni. Kamen za ambon uz oltar stigao je iz Posušja, drvo za procesijski križ od zadarske je masline, a govornica i križ iznad oltara izrađeni su od slavonskog hrasta - rekao je tajnik Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić.



Dodao je da cijeli projekt uređivanja natkrivene bleiburške pozornice vrijedi oko 300.000 eura, a gotovo cijeli iznos prikupljen je donacijama iz Hrvatske i iseljeništva. Državno izaslanstvo predvodit će potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović.




Mila Batinica i Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:51