Branko Karabatić: Nikoli će najteže biti protiv Hrvata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.01.2007. u 19:32

SPLIT - Nikola Karabatić uživa status prve zvijezde francuske rukometne reprezentaciji i od njega će prijetiti najveća opasnost za ambicije Hrvatske u četvrtfinalu SP-a. Za tog 22-godišnjeg rukometaša Kiela ovo će biti posebna utakmica. Jer Nikola Karabatić odrastao je u Francuskoj, za čiju je reprezentaciju debitirao još kao 18-godišnjak, a na rukometnom terenu sad će igrati protiv Hrvatske otkud je podrijetlom.

Njegov otac Branko rođeni je Trogiranin, i sam bivši rukometaš, vratar, koji je karijeru započeo u Trogiru da bi preko Dubrovnika, Metkovića i Niša prije 22 godine stigao u Strasbourg. Karabatići žive u Fortignanu, gradiću uz more pored Montpelliera; otac Branko, mama Lela i Nikolin mlađi brat Luka dočekuju utakmicu Hrvatske i Francuske s pomiješanim osjećajima.

Prvo Nikola, onda Hrvatska

- Kad bi me pitali prije SP-a za koga ćemo navijati, rekao bih za sina Nikolu i našu Hrvatsku. Ali sad će se dogoditi upravo ono što smo i predviđali, da će dvije "naše" reprezentacije odlučivati o sudioniku polufinala. Bit ćemo uz Nikolu, jer znamo da će ovo za njega biti najteža utakmica - rekao je Branko Karabatić.

Branko Karabatić rodom je iz Vrsina, mjestašca pored Trogira, gdje redovito dolazi s obitelji na ljetovanje. Njegovi sinovi Nikola i Luka s gušom dolaze u Trogir, a jedino žale što zbog obveza nisu u prigodi češće dolaziti.

Golužin dres za uspomenu


- Imamo ulaznice za polufinala i finale. Nadali smo se da će Nikola s Francuskom ući u samu završnicu. Svjesni smo da će biti teško pobijediti Hrvatsku koja je pokazala briljantnu formu - govori nam Branko Karabatić.

I Nikola je baš uoči SP-a, gostujući u posebnoj emisiji francuske TV kuće Canal+, posebno apostrofirao Hrvatsku kao najvećeg favorita za zlatnu medalju.

- Hrvatska u ovom trenutku ima jednu od najboljih reprezentacija na svijetu. Oni su najteži protivnik kojeg bismo mogli imati u Njemačkoj, a zato je najbolje ako bismo se sastali u što kasnijoj fazi natjecanja, najbolje u finalu - izjavio je tada Nikola Karabatić.

No, njegove želje o finalu s Hrvatskom neće se ostvariti, a Karabatić će se već u četvrtfinalu naći pred iskušenjem da mora izbaciti Hrvatsku kako bi ostvario cilj, a to je zlato sa SP-a, jedini naslov koji mu nedostaje u karijeri.

- Nikola ima mnogo prijatelja među hrvatskim rukometašima. Dobro poznaje Balića, Metličića i druge, a hrvatski dres kojeg mu je poklonio Goluža drži kao dragu uspomenu. Kada je u Švicarskoj Francuska igrala protiv Hrvatske, Nikola je teško proživljavao tu utakmicu. Priznao mi je da su mu to bili najteži trenuci. Iako nije igrač kojeg trese trema, sigurno je da će ga čudan osjećaj držati i na utakmici u Kölnu - ispričao nam je njegov otac.
Alen Orlić

Izdvajamo