Britanija tuguje za Ivanom

ZAGREB - Britanski premijer Gordon Brown razgovarao je preksinoć s vođom konzervativne oporbe Davidom Cameronom kako bi mu osobno izrazio sućut zbog smrti šestogodišnjeg sina Ivana, prenijeli su britanski mediji.



Govorio o sinu



Ivan Cameron, koji je od rođenja bolovao od cerebralne paralize i rijetkog oblika teške epilepsije koji se zove Ohtaharin sindrom i koji u pojedinim slučajevima znači i do 100 napada dnevno, preminuo je u srijedu ujutro u bolnici St. Mary u londonskoj četvrti Paddington. David Cameron (42) javno je progovorio o bolesti svoga sina i često su se u javnosti pojavljivale njegove fotografije s obitelji. On je drugi visokopozicionirani britanski političar koji je tijekom posljednjih nekoliko godina doživio tragediju gubitka djeteta jer je upravo laburističkom premijeru Brownu 2002. od posljedica izljeva krvi u mozak preminula kćer Jennifer, samo deset dana nakon rođenja. Osim toga, Brownow dvogodišnji sin Fraser boluje od cistične fibroze, genetskog poremećaja koji karakteriziraju promjene na plućima i gušterači.



Sućut iz svih stranaka




Cameron i njegova supruga Samantha objavili su prekjučer priopćenje u kojem su zahvalili za sve poruke potpore koje su dobili nakon smrti malog Ivana te izrazili svoju zahvalnost medicinskim djelatnicima koji su pomagali njihovu sinu tijekom njegova kratkog života. Umjesto uobičajenog postavljanja pitanja premijeru u Zastupničkom domu parlamenta, Brown je u srijedu pred krcatom parlamentarnom dvoranom drhtavim glasom pročitao poruku potpore u kojoj je, među ostalim, poručio da su “molitve cijele nacije s Davidom, Samanthom i njihovom obitelji”. U ime Konzervativne stranke, parlamentu se obratio Cameronov zamjenik William Hague koji je rekao kako “Ivanov život nije bio lak, ali je uvijek donosio radost i ljubav svima oko sebe”. Iz Buckinghamske palače poručili su da je kraljica Elizabeta II. poslala privatnu poruku sućuti obitelji Cameron.



Odluke roditelja




Kako su objavili britanski mediji pozivajući se na izvore bliske vođi konzervativaca, unatoč tome što su liječnici za Ivana imali pesmistične prognoze, njegova je smrt šokirala obitelj. Dječaku je pozlilo u utorak navečer, a preminuo je 45 minuta nakon što su je dovezen u bolnicu. Ivanovo se se stanje pogoršavalo kako je rastao, a nije mogao govoriti niti hodati. Kako je Cameron rekao jednom prigodom, do svoje druge godine  Ivan se mogao  nasmijati, ali je poslije izgubio tu sposobnost. Njegovi roditelji su poslije morali donijeti odluku da Ivana priključe na cijevi za hranjenje.






James Hanning, biograf Davida Camerona, izjavio je  kako je Ivanovo rođenje zauvijek izmijenilo  stajališta njegova oca. - On se nikad nije morao boriti za nešto u životu, a onda ga je to udarilo - rekao je Hanning.  Luksuzni način života  bračnog para zamijenila je svakodnevna briga za bolesnog sina te upoznavanje s drugim roditeljima koji  svojoj bolesnoj djeci ne mogu osigurati ono što su Cameronovi mogli. Za razliku od uobičajenog doživljavanja torijevaca kao poslovično nesklonih Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHL), Cameron tu javnu službu ističe kao presudnu za naciju, naglašavajući da je to spoznao kroz osobno iskustvo.

Ivan odredio očev politički profil





Goran Andrijanić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:10