Bruto plaće radnika u slučajevima stečaja prve će ići na isplatu

ZAGREB - Cjelokupne bruto plaće radnika ubduće će ulaziti u prvi isplatni red prilikom provođenja stečaja poduzeća, čime se radnike stavlja u puno bolji položaj nego što su bili do sada. Novo pravo za radnike propisano je u novom Stečajnom zakonu, što ga je podržala Vlada.



U praksu vođenja stečajeva uvode se stroža pravila i za one koji ih provode. Kako se ne bi ponovio slučaj da isti stečajni upravitelj vodi postupke u desetak ili više poduzeća, novi zakon propisuje da jedan stečajni upravitelj može voditi najviše tri stečajna postupka ako je stečajna masa veća od dva milijuna kuna i ako poduzeće nastavlja poslovati.



Stečajni upravitelji morat će imati i stručni ispit za taj posao, a da bi ga mogli raditi, morat će biti na listi Ministarstva pravosuđa koje će ga moći i skinuti s te liste ako zakaže ili prekrši pravila. I razlučni vjerovnici, a prije svega se to odnosi na banke, morat će promijeniti dosadašnje ponašanje u naplati svojih potraživanja. Banka, primjerice, više neće moći pokrenuti stečaj nad svojim dužnikom ako prije toga nije pokušala naplatiti svoje potraživanje putem ovrhe.



S druge strane, ubrzan je postupak otvaranja stečajeva: prema novom zakonu, dovoljno je da dužnik ne podmiruje svoje obaveze više od 60 dana po bilo kojem računu da bi se mogao pokrenuti stečaj nad njim.



Izmjenom Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi određena su prava i dužnosti načelnika, gradonačelnika i župana koji će se od 2009. izravno birati. Oni će moći donositi odluke čija vrijednost iznosi do 0,5 posto lokalnog proračuna ili najviše milijun kuna. Osim po sili zakona, lokalne čelnike moći će se smjenjivati i na referendumu.




Rajićeva Lura dobila 9,1 milijuna kuna za otkup mlijeka

Vlada je i ove godine odlučila riješiti poremećaje na tržištu svježeg sirovog mlijeka tako što će mljekarama sufinancirati otkup mlijeka i to sa 1,5 kune po litri velikim, odnosno sa jednom kunom po litri malim mljekarama. Za sufinanciranje otkupa 16,2 milijuna litara mlijeka država je izdvojila 23,9 milijuna kuna. Najviše novca dobit će Lura u vlasništvu Luke Rajića, 9,1 milijuna kuna. Vindija će dobiti 6,0 milijuna kuna, dok će dvije tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, Ledo i Belje, dobiti oko dva milijuna kuna.





Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:38