Buntovnici nove generacije: ne piju, ne puše, nemaju vođu

ZAGREB - Miroslav Tuđman jedini je pokušao nadmudriti studente u srijedu, trećeg dana studentskog štrajka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Dragan Primorac: Uz studente sam 

Lukavi šef Katedre za organizaciju znanja i bivši šef svih hrvatskih tajnih službi sabrao je potiho grupicu štrajkbrehera u svom kabinetu i počeo predavati. Uspio je gotovo završiti lekciju, kad mu je na vrata banuo najkrupniji student na fakultetu, koji proučava nekoliko egzotičnih i inih jezika. Profesor je odbio završiti, a student mu je objasnio da će ga ometati lupom i vikom. Tuđman mu je odbrusio da će onda i on ometati njega. Začudio se dobrodušni dalmatinski div pa upitao: “A kako ćete me ometati?”

I studenti splitskog Filozofskog fakulteta blokrali nastavu

Prodekan Boras prvo prosvjednike nazvao gerilcima, sada ih podržava

Primorac: Neka Filozofski vrati školarine studentima

VIJESTI
više iz rubrike
Taj student ostat će anoniman kao i ostali sugovornici studenti u ovoj reportaži.



- Zapamtite - kaže mi jedan - ovi prosvjedi neće iznjedriti ni Budišu ni Čička, nije važno tko u naše ime nastupa i svaki dan to može biti drugi student.





Prošla su 22 sata. Stojim ispred ulaza u dvoranu 7 u kojoj od 20 sati traje plenum. Nekoliko stotina djevojaka i mladića gusto je posjedalo po stepenasto svedenim klupama, mnogi i stoje na marginama, katedru su zauzeli moderatori, raspravljaju o svakoj točki svojih proglasa i zaključaka. Predstavnike za odnose s medijima, članove delegacija za pregovore, članove radnih grupa biraju također izravno. Oni se mijenjaju svakodnevno, sami se prijavljuju za te poslove, a onda se podvrgnu raspravi. Nema vođa, nema ambicioznih.

Sve o studentskim prosvjedima


Tiho razgovaram s Andreom Zlatar, profesoricom komparativne književnosti, pjesnikinjom i političarkom, kandidatkinjom za dekanicu:



- Danas su na Fakultetsko vijeće poslali brojnu delegaciju, stiglo ih je desetak. Prvu točku njihovih zahtjeva počeo je čitati mladić obuzet tremom. Drugu točku iznijela je njegova kolegica, vidjevši da je kolega zastao. Oni doista nisu poslali na pregovore najglasnije i najbrbljavije i najspretnije, nego doista one koji predstavljaju svakog od njih, njihov prosjek.







Današnja generacija i ‘71.

Otkako je Fakultetsko vijeće odlučilo poduprijeti zahtjeve studenata, kao što je ukidanje školarina, studenti su se, čini se, još više uozbiljili.



Detaljno su pretresali svaku rečenicu, nisu se nadvikivali, nisu žurili. U dvorani je i 20-ak profesora, uglavnom mlađih, s odsjeka za povijest umjetnosti, s lingvistike, povijesti, filozofije, sociologije. A onda se dogodio ključan moment. Dvojica mladića stala su polemizirati o hrvatstvu i o tome je li ono njihov, studentski argument. Svaki je iznio svoje mišljenje i nisu se posvadili niti su koga povukli za sobom. Jednostavno pitanje, rekli bismo!



Studentska revolucija diljem Hrvatske
FOTOGALERIJA
Začuđujuće je, čini se, zapravo daleko ova generacija dvadesetogodišnjaka od generacije njihovih gotovo djedova iz 1968. i 1971. Oni bi se, u istoj prilici, gušili u oblaku dima, na stolu bi stajala boca stocka, hodnicima bi se šuljali udbaši a vani nastupali, kako se zaneseno prisjetio Žarko Puhovski, žongleri.



Sad svega toga nema, studenti su zauzeli fakultet gotovo puritanski. Nijedna cigareta nije upaljena i nijedna čaša alkohola unesena u zgradu.



Plenum je završio oko 23 sata, kad se vrata zatvaraju. Svi koji žele, mogu ostati, a tko iziđe, ne može se vratiti do ujutro, kad počinje joga.







Pedesetak studenata, uglavnom onih koji najviše rade, ostalo je prespavati, treću noć, na svom fakultetu.



Mnogi su ostali i pogledati film u studentskom kinu u koji se sedmica pretvori odmah nakon plenuma. U srijedu su gledali Schenkmanov “The Man from Earth”.

‘Nismo ni lijevi ni desni’

Razgovaram u studentskom klubu s vrlo elokventnim, starijim studentom, koji sve vrijeme u ruci drži kartonsku kutiju s dobrovoljnim prilozima za sutrašnje potrebe.  



- Nas školuju da budemo kritičari društva i države, to je, među ostalim, budući zadatak studenata ovog fakulteta. I, znate, nas ne mogu podijeliti na lijeve i desne. Pogledajte ovaj klub, na ovom je zidu predimenzionirani Isus bez lica koji nosi u rukama ogromno srce. U srednjovjekovnoj ikonografiji Isus bez lica predstavljao je đavla. Na suprotnom zidu, koji je crven, otisnute su glave Engelsa, Marksa i Lenjina. Neki su nas optuživali da je taj dizajn antikršćanski. A nije. Jer, jasna je ironija upućena i jednoj i drugoj strani, i crvenoj i crnoj. Još objašnjava: - Pogrešno je čak kazati da smo mi fakultet blokirali. Nismo, svatko može na fakultet ući i izaći.  To što spominjemo liberalizam i antigolobalizaciju ne znači valjda da smo prljave komunjare ili odrpanci, kako nas već etiketiraju.



Podrška bivšeg studenta

U klubu se uz šank privio, ispijajući mineralnu vodu, zanimljiv gost.



Arieb Azhar došao je u Zagreb 1990. iz Islamabada i upisao studij filozofije i indologije, koji se baš nije žurio završiti. Danas je profesionalni muzičar.



- Došao sam iz zemlje u kojoj demokracija propada i drago mi je što ovdje demokracija raste. Došao sam u Zagreb na promociju filma Borisa Veličana i doznao za događanja na svom fakultetu. I mi smo nekad protestirali, uglavnom zbog uvjeta na fakultetu, a ovo što se sad događa puno je više od toga.









I studenti riječkog Filozofskog fakulteta preuzeli su obje zgrade fakulteta i blokirali nastavu. Predavanja nema, profesori su, kažu studenti, nakon njihovih sugestija dobrovoljno odustali od nastave, a sa studentima rade isključivo u svojim kabinetima.



Studenti zadarskog sveučilišta također su u prosvjedu. I oni spavaju u zgradi fakulteta. Imaju potporu profesora, na što su posebno ponosni.



Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na jučerašnjem su plenumu izglasali potpunu blokadu fakulteta, iako se nisu konkretno izjasnili koji su im ciljevi i kako će blokada fakulteta izgledati.



Krcata A dvorana u kojoj su uz stotine studenata bili gotovo svi profesori, nije bilo mjesto demokratskog dogovora, već mjesto za prepucavanje studenata. Na zakazanu konferenciju za medije u 16.30 sati nisu niti došli.



Blokadu zgrade Filozofskog fakulteta u Splitu za danas su najavili splitski studenti.

Studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti izglasali su blokadu, no nisu se dogovorili koji su im ciljevi

I osječki studenti blokirali nastavu

Osječki studenti pridružili su se zagrebačkim, riječkim i zadarskim kolegama i blokirali nastavu na Filozofskom te Učiteljskom fakultetu. Potporu su im dali i studenti prava i ekonomije koji su ujutro došli u zgradu u Jagerovoj ulici, no njihovi fakulteti nisu blokirani.





Ministar zdravstva:- Podržavam njihovo pravo na prosvjed, što je legitimna metoda. Iskreno se nadam da će studenti definirati svoje zahtjeve te će se dogovoriti s ministom Primorcem - kaže ministar Darko Milinović.



Sindikati:Studentske prosvjede podržava i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poslao je priopćenje u kojem su podržali zahtjeve studenata zagrebačkog i drugih hrvatskih sveučilišta.



Odvjetnici:Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis podržava cilj, no ne i način na koji se želi ostvariti.  - Nemam ništa protiv zahtjeva studenata, no ljudski se protivim načinu na koji to rade - kaže Andreis. ( I. Krnić)

Liječnici i sindikati stali uz studente

Obiteljska medicina: Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podržala je inicijativu i akciju studenata Filozofskog fakulteta jer smatra da školstvo i zdravstvo trebaju biti jednako dostupni svima.



Tomislav Čadež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:17