Busha ne vole, ali su za NATO

ZAGREB - Više od 68 posto hrvatskih građana podržava sutrašnji dolazak američkog predsjednika Georgea Busha u Zagreb, a 57,2 posto smatra da je dobro što Hrvatska danas dobiva pozivnicu za članstvo u NATO-u.



Istodobno, 31 posto ispitanika protivi se ulasku u NATO, a samo 18 posto građana suprotstavlja se Bushovu posjetu.



Hrvatskoj pozivnica za NATO



Pupovac bojkotira Busha



Mihanović i Kukoč izbačeni s popisa?


U grad pješke i ZET-om




I dok podaci o NATO-u pokazuju stabilnost višemjesečnog trenda većinske potpore ulasku Hrvatske u Sjevernoatlantski savez, rezultati koji govore o raspoloženju građana prema Bushu mnogo su intrigantniji i možda neočekivani.



Ti rezultati, naime, pokazuju kako su hrvatski građani jasno razdvojili instituciju predsjednika SAD-a, od osobe koja obavlja taj posao.



Naime, dok više od dvije trećine Hrvata podržava Bushov dolazak, čak 60 posto ima loše mišljenje o njegovoj politici.



Nadalje, 46 posto ispitanika smatra Georgea W. Busha lošom osobom.



Dakle, usprkos tome što Busha i politički i osobno ocjenjuju lošim, hrvatski građani podržavaju njegov dolazak jer smatraju kako posjet američkog predsjednika koristi našoj zemlji, (tako se izjasnilo 48 posto anketiranih), ili, barem, da sasvim sigurno ne može štetiti.



Stav glasača HDZ-a i SDP-a



Posebno je zanimljiv dio istraživanja proveden među glasačima HDZ-a i SDP-a.



Glasači Hrvatske demokratske zajednice podržavaju i Bushov posjet i ulazak Hrvatske u NATO u većem broju nego drugi građani (78 posto za Busha, 68 posto za NATO). Razvidno je da HDZ-ovi birači Bushov dolazak i primanje Hrvatske u NATO doživljavaju kao uspjeh Sanaderove vlade.



Međutim, i glasači SDP-a većinski podržavaju Bushov dolazak i članstvo Hrvatske u NATO-u (69 posto za Busha, 60 posto za NATO).



Složnost u važnim pitanjima



Očigledno je, dakle, kako birači dvije glavne hrvatske stranke imaju vrlo bliske stavove o nekima od najvažnijih državnih pitanja, kao što su odnosi sa Sjedinjenim Državama i ulazak u NATO.



Drugim riječima, srednja, najmasovnija struja hrvatske političke javnosti želi da Hrvatska uđe u euroatlantske integracije i želi dobre veze sa Sjedinjenim Državama: to se, uostalom, vidi i iz činjenice da u organizaciji skupljanja potpisa za referendum o NATO-u sudjeluju pretežno (ne isključivo) rubne udruge. 





Građani su prepoznali korist od članstva u NATO-u. Percipiraju članstvo kao signal za inozemne investicije i olakšavanje puta do EU

NATO je važna stvar za Hrvatsku. SDP je za donošenje  odluke o ulasku u NATO, ali to je trebalo odlučiti na referendumu



B ožinović, veleposlanik pri NATO-u:

Milanović, predsjednik SDP-a:



Rezultati istraživanja o posjetu predsjednika Busha i članstvu Hrvatske u NATO-u, što ga je za Jutarnji list provela agencija Mediana, potvrđuju glavne trendove u raspoloženju građana poslije izbora.



Nakon ekscesne i nekorektne predizborne kampanje, i nepotrebno iscrpljujućeg i dramatičnog  procesa formiranja Vlade i parlamentarne većine, građani očito žele stabilnu i što normalniju političku scenu.



Dobri odnosi Hrvatske sa SAD-om, koje simbolizira posjet američkog predsjednika hrvatskom glavnom gradu, i pozivnica za NATO, koja znači prvi ulazak naše zemlje u jednu uistinu veliku, moćnu i značajnu međunarodnu integraciju, prirodni su pokazatelji stabilnosti, normalnosti i sazrijevanja Hrvatske.



Prosvjedi protiv Busha




Stoga je logično da građani takve događaje podržavaju, usprkos lošem mišljenju o američkoj politici, usprkos ratu u Iraku, i usprkos realnoj fizičkoj opasnosti za hrvatske vojnike u Afganistanu.



Naravno, još jednom moramo naglasiti da je za pozitivno raspoloženje Hrvata prema NATO-u iznimno značajna nestabilna situacija u Srbiji, koja je kulminirala nasilnim demonstracijama poslije proglašenja neovisnosti Kosova.



Bit će zanimljivo promatrati, i u svjetlu većinske podrške građana Bushovu dolasku, kako će izgledati i koliko će ljudi uspjeti mobilizirati najavljeni prosvjedi protiv američkog predsjednika.



Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:14