Bushov kritičar dobitnik Nobela za ekonomiju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.10.2008. u 08:01

ZAGREB - Američki ekonomist Paul Krugman dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade ze ekonomiju. Švedska akademija znanosti i umjetnosti, kako kaže, prepoznala je značenje njegovih analiza o slobodnoj trgovini i globalizaciji.

Profesor na američkom sveučilištu Princeton, 55-godišnji Krugman,  široj je javnosti poznat kao dugogodišnji kolumnist New York  Timesa i žestoki kritičar predsjednika Georgea Busha. On je dugo upozoravao na štetnost ekonomske politike današnje američke administracije, ističući da je značajno pridonijela sadašnjoj financijskoj krizi.  

Govoreći nakon najave o dobitku nagrade, dao je i svoju ocjenu sadašnjih napora da se obuzda globalna financijska kriza . - Danas sam manje prestrašen nego što sam bio u petak - izjavio je.

Prema njegovu mišljenju, svjedoci smo krize koja je jednako duboka kao ona koja je pogodila Aziju tijekom 90-ih godina, a dijeli i mnoge sličnosti s velikom depresijom iz razdobolja tridesetih godina 20. stoljeća. Krugmanov teoretski rad, kako je obrazložila Akademija, pomogao je objasniti utjecaj slobodne trgovine i globalizacije na lociranje ekonomske aktivnosti. Integrirao je prethodna istraživanja u području međunarodne trgovine i ekonomske geografije.

Njegov se pristup temeljio na konceptu poznatom kao “ekonomija razmjera”, što podrazumijeva da mnogi proizvodi i usluge mogu biti proizvedeni uz manji trošak ako se rade u većim serijama. Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena Krugmanu posljednja je od šest koje je Švedska akademija najavila ove godine.

Taj američki ekonomist koji na sveučilištu u New Jerseyju predaje ekonomiju i međunarodne odnose ne misli da će mu novčana nagrada od 1,4 milijuna dolara znatnije promijeniti život.


Marina Klepo

Izdvajamo