Četiri C na šibenskoj katedrali

Na zapadnom pročelju šibenske katedrale sv. Jakova uz glavni portal sprejem zlatne boje ispisana su četiri velika ćirilična slova "s" na površini 70 puta 70 centimetara.

Prema priopćenju šibenske policije, išarano pročelje uočeno je 6. siječnja oko 19 sati, a za nepoznatim počiniteljem još se traga. Nakon što je policija obavila očevid, restauratori su ćirilična slova prekrili posebnim oblogama i otapalima kako bi očistili pročelje.

Vandalski čin na šibenskoj katedrali, koja je od 2000. na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine, najoštrije je osudilo i Ministarstvo kulture.

"Ogorčeni smo i vjerujemo da će počinitelji ubrzo biti otkriveni te kažnjeni", ističe se u priopćenju koje je potpisao pomoćnik ministra kulture u Upravi za zaštitu kulturne baštine Jasen Mesić.

Podsjetio je na to da je samo protekle godine Ministarstvo kulture za obnovu šibenske katedrale izdvojilo milijun kuna. Trenutačno se čisti glavni portal katedrale, a ispisani grafit, ako bude potrebno, istaknuo je Jasen Mesić, uklonit će se laserskom tehnologijom koja služi i za čišćenje portala.

"Nakon što se pročelje očisti, moći će se utvrditi kolika je šteta", zaključio je u priopćenju Jasen Mesić.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52