Cijena nafte prešla 108 dolara

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2008. u 08:03

Nafta je na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX u proteklih godinu dana narasla za 80%, a prosjeci dioničkih indeksa Standard & Poor's i Dow Jones su pali, navodi agencija Bloomberg.

- Percepcija financijske zajednice ja da je tržište nafte sigurna luka - izjavio je za Bloomberg Rick Mueller, analitičar tvrtke Energy Security Analysis Inc. - Spekulacije koje dižu cijenu nafte na kraju će potkopati dio te sigurnosti koju traže. Kako cijene rastu, gospodarstvo slabi, što će na kraju negativno utjecati na potražnju - dodao je Mueller.

Oklade da će sirova nafta za isporuke u svibnju pasti na ispod 90 dolara za barel, u ponedjeljak su bile najtraženije terminske transakcije na NYMEX-u. Rast cijene potanukla je i objava informacije da je Kina, drugi najveći potrošač nafte na svijetu, u veljači za 18 posto povećala uvoz nafte.

Prema riječima ekonomskog analitičara američkog javnog radija NPR, Adama Davidsona, povećana potražnje Kine i Indije može objasniti cijenu nafte do oko 80 dolara, a za ostalo su odgovorni spekulativni ulagači.

- Sama potražnja objašnjava cijenu od oko 80 dolara za barel, a sada je riječ  o ogromnoj količini novca mirovinskih fondova, investicijskih fondova i spekulativnih ulagača, koji očajnički traže gdje će investirati - rekao je Davidson u emisiji NPR-a posvećenoj rekordnim cijenama nafte.

- Riadi se o stotinama milijardi dolara. Oni kupuju i prodaju naftu kao i svaku drugu vrijednosnicu - rekao je. Davidson je naveo za usporedbu kako je  2000. u tržište nafte bilo uloženo oko devet miljardi dolara spekulativnog kapitala, a danas to iznosi više od 250 milijardi dolara, što odgovara povećanju potražnje za višemjesečne isporuke, jer svijet dnevno kupuje osam do devet milijardi dolara nafte.

Cijene benzina na američkim crpkama u ponedjeljak su također premašile rekord, s 3,222 dolara za galon (3,8 litara) u prosjeku, što je 69 centi više nego prije godine dana, objavio je Američki nacionalni autoklub AAA.


NT/Hina

Izdvajamo