Cijene mlijeka, kruha i ulja od petka jeftinije

ZAGREB - Cijene svježeg mlijeka, ulja te bijelog i polubijelog kruha od prekosutra bi u trgovinama u prosjeku trebale pojeftiniti od osam do 12 posto, dogovoreno je danas na sastanku Povjerenstva za praćenje cijena.



Odmah nakon sastanka u najvećem maloprodajnom lancu - Konzumu spremno su iznijeli svoje kalkulacije. Tako će litra svježeg mlijeka, koja se trenutno prodaje po cijeni od 6,19 kuna, s prvim danom veljače pojeftiniti na 5,59 kuna. Litra jestivog suncokretova ulja koja sada košta 14,79 kuna po novom će koštati 12,99 kuna, dok će cijena bijelog sendvič kruha sa 8,3 kune biti smanjena na 7,69 kuna.



Dogovor s 'velikima'



Time se cijene najnužnijih proizvoda uglavnom spuštaju na razinu prije vala poskupljenja. No, pitanje je hoće li dogovor slijediti i mali proizvođači i trgovci jer su ga s potpredsjednikom Polančecom postigli samo "veliki".



- I prehrambena industrija i trgovina iskazale su veliki napor oko smanjenja cijena - rekao je nakon sastanka premijer Sanader, objasnivši da će obje grane na sebe preuzeti po polovicu tereta pojeftinjenja. A poduzetnici su, tvrdi Damir Kuštrak iz HUP-a, na pojeftinjenje pristali jer im ne odgovara da se inflacijska očekivanja pretvore u inflaciju.   



Do ljeta nema poskupljenja



Premijer je potvrdio da do ljeta neće biti povećanja cijena struje, ni za građane ni za industriju, a plin u tom razdoblju neće poskupjeti za građane. Još ovog tjedna Vlada će otvoriti i pitanje rasta kamatnih stopa. Prekosutra će ministar Šuker razgovarati s bankarima o toj temi koja brine Vladu.




Smanjenje cijena od 8 do 12 posto

  • kruh 7,69 kn - stara cijena 8,3 kune. Kruh je od ljeta poskupio u dva navrata, a ovisno o vrstama najmanje 10 posto.
  • mlijeko 5,59 kn - stara cijena 6,19 kuna. Cijene mlijeka, ovisno o proizvođaču, poskupjele su u prosjeku oko 15 posto.
  • ulje 12,99 - stara cijena 14,80 kuna. Još u ljeto prošle godine ulje je bilo ispod 10 kuna, a sada je bilo i 50 posto skuplje.


M. Klanac, M. Kuskunović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:34