Ćorlukin 'ustaški' spomenik ljuti Republiku Srpsku

Nogometaš Manchester Cityija i hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka i njegov otac Jozo financirali su gradnju spomenika na katoličkom groblju u Modranu kod Dervente.

No, beogradski Press spomenik smatra spornim jer je "u obliku latiničnog slova U, simbola nekadašnje Pavelićeve ustaške države NDH" te da širi ideju ustaštva, prenosi Pincom.

Spomenik, koji je podignut u svibnju prošle godine, "već godinu dana iritira mještane" i nije uklonjen iako je bilo zahtjeva za rušenje.

Beogradski tisak tvrdi da je spomenik izazvao ogorčenje u cijeloj Republici Srpskoj te da je najžustrije reagirao rabin židovske zajednice u RS Jozef Atijas, koji je zatražio rušenje spomenika i te podizanje sudskog postupka protiv graditelja.

Prošle su godine čitav slučaj nadležnom tužiteljstvu prijavili i građani srpske nacionalnosti, koji su zahtijevali hitno rušenje spomenika, no novinari nisu uspjeli saznati u kojoj je fazi ovaj predmet.

Gvardijan porušenog franjevačkog samostana Plehan, fra Mirko Filipović, u spomeniku ne vidi ništa sporno te poriče bilo kakvu vezu spomenika sa širenjem ideje ustaštva.

- Zaista ne znam gdje ste vidjeli slovo U, jer ja ga ne vidim? Problem je u tome što Srbi još imaju otpor prema svemu što nosi predznak hrvatsko. Slično je i s ovim slučajem - rekao je fra Filipović dodavši da zna i za reakciju rabina tvrdeći kako se on time želi dodvoriti aktualnoj vlasti u RS.

Rabin židovske zajednice RS Jozef Atijas rekao je kako franjevac "veliča i slavi fašističku NDH".

- Moram poručiti fra Filipoviću da je prošlo vrijeme u kojem on živi. Njegova dužnost kao pastira božjeg jest da razvija i neguje toleranciju, mir i poštovanje među ljudima, a ne da budi duhove prošlosti, oličene u slavljenju ideje ustaštva! Još bih ga podsjetio da su, sve do početka Drugog svjetskog rata, Židovi činili polovinu ukupnog broja stanovnika Dervente, a danas na ovom području nema nijedne židovske obitelji - rekao je Atijas.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:26