Crkva ignorirala vapaj žrtava župnika silovatelja

Na sam Uskrs izbio je u talijanskim glasilima veoma neugodan škandal: oveća skupina vjernika u Firenzi požalila se novinama da i Nadbiskupska kurija u Firenzi i sama Sveta Stolica sustavno zataškavaju podatke kako je Lelio Cantini, dugogodišnji župnik u Firenzi, barem tridesetak godina (1975.-2005.) spolno zlorabio i silovao probrane mlade župljanke, u dobi od 10 (!) do 17 godina, tvrdeći im da su odabrane od Boga i da je snošaj sa župnikom otajstveni most koji ih spaja izravno s nebesima i uvršćuje u "pravu Crkvu Duha", višu i važniju od svima vidljive Crkve na Zemlji. Naravno, obavezane su na šutnju, pod prijetnjom "božanske kazne" ako to ikome odaju.



Naravno da je bivši župnik, sada stariji od 80 godina, nevin dok se ne dokaže da je eventualno kriv, ali se nevjerojatnim i pomalo strašnim čini da crkvene vlasti - ako je vjerovati vjernicima i dokumentima koje su pokazali novinarima rimske Repubblice - već godinama ne reagiraju na te optužbe urednim postupkom.



Po optužbama proizlazi da je župnik, uz pomoć svoje domaćice, koja je navodno bila "vidjelica" i pomoću "nebeskih vizija" birala pogodne curice, desetljećima pribavljao sebi žrtve. U Italiji, ne treba zaboraviti, spolni odnos s osobom mlađom od 14 godina izjednačen je sa silovanjem, a i sa starijom ako se zlorabi položaj.



Neke od žrtava - kojima su trebale godine da shvate kako su prevarene i da prevladaju stid - obraćaju se Nadbiskupiji još od 2004: razgovarale su s tadašnjim nadbiskupom kardinalom Piovanellijem, pa s njegovim nasljednikom kardinalom Antonellijem. Naglašavale su da ne žele izvrgnuti Crkvu sramoti javnog suđenja, ali traže uredan crkveni proces.



 
Lelio Cantini, dugogodišnji župnik u Firenzi, barem 30-ak godina (1975.-2005.) spolno je zlorabio i silovao mlade župljanke, u dobi od 10 (!) do 17, godina, tvrdeći im da su odabrane od Boga i da je snošaj sa župnikom otajstveni most koji ih spaja s nebesima i uvršćuje u 'pravu Crkvu Duha'



Od svega su postigle to da je župnik preseljen u drugu župu, što im nije bilo dovoljno, a nisu se zadovoljile ni naknadnim pismom kardinala Antonellija da je župniku zabranjeno misiti sljedećih pet godina, a žrtve da se time zadovolje, jer "zlo jednom učinjeno ne može biti anulirano". Obratile su se zatim lani izravno Papi, ali su samo dobile pismo u kojemu ih kardinal vikar Camillo Ruini uvjerava da je najbolje sve prepustiti zaboravu, pošto je svećenik, eto, udaljen iz arhidijeceze.



U talijanskim glasilima komentiraju kako su i Ruini i Papa glasniji kada treba kritizirati homoseksualne koji "ugrožavaju obitelj" (ovih se dana ubio u Torinu 15-godišnjak kome su se školski drugovi rugali da "voli muške", što i nije bila istina), a insistiraju na "zaboravu" i "smirenju" kada su posrijedi problemi u Crkvi, koji mogu značiti i novčanu odštetu.





Iz Rima Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:19