Crkva očekuje tužbe zbog govora u Jasenovcu

ZAGREB - Kardinal Josip Bozanić pozvao je Državno odvjetništvo da reagira na optužbe protiv Katoličke crkve koje su pljuštale s komemoracije u Jasenovcu.



- Što se tiče onoga što je tamo rečeno i poruka koje su odaslane, mislim da je to dovoljno materijala za Državno odvjetništvo i očekujemo da ono proradi - rekao je zagrebački nadbiskup na susretu s glavnim urednicima hrvatskih medija, koje se u Tajništvu HBK tradicionalno održava svake godine.



Bozanićeva inicijativa za izmamila je i pljesak nekolicine katoličkih urednika i novinara. Generalna ocjena je da Crkva nije zadovoljna svojim tretmanom u medijima.



- Treba razlikovati medij od medija, novinara od novinara. Nema općeg suda, ali u posljednje vrijeme se primjećuje sustavnije tretiranje Crkve. Radi li se o podgrijavanju mržnje, sustavnim napadima i sustavnom obezvređivanju trebalo bi proučiti i ispitati - rekao je Bozanić.



Biskup za medije Ivan Devčić, nadbiskup riječki, kaže da do javnosti nedovoljno dolazi ono što Crkva želi poručiti, njezin angažman i projekti, dok se negativnim pojavama posvećuje veliki prostor.



- Crkva ima svoje pozitivne strane, ali kao sve što je ljudsko - i svoje slabe strane. Građani preko medija trebaju dobiti cjelovitu sliku, pa onda neka se donose sudovi - rekao je Devčić.



Kardinal Bozanić je rekao kao misna slavlja ne treba uklanjati s televizijski ekrana, jer ima vjernika, poput bolesnika, koji ne mogu doći na misu u crkvu. - Mnogi nam na tome zahvaljuju. Ako u javnim medijima ima prostora za mnoge druge stvari, ne vidim zašto prijenos mise netko postavlja kao problem - rekao je Bozanić.



Predsjednik HBK Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski, založio se za prijenos uskrsnih i božićnih misa, ali da se onda o njima više ne govori u informativnim emisijama.



- Dnevnik bi trebalo malo pročistiti. A ne da se ponavlja da je biskup Srakić bio u đakovačkoj katedrali, šibenski u šibenskoj, itd. Ide to na živce i nama biskupima, a ne drugima. Mise neka idu, a ti dnevnici nemaju smisla - rekao je otvoreno biskup Srakić.



Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:31