Crkva u Jasenovcu organizira skupnu molitvu svih vjera

JASENOVAC - Poglavari vjerskih zajednica u Hrvatskoj žele organizirati poseban molitveni dan u jasenovačkom logoru, kada bi se na jednom mjestu susreli katolički biskupi, pravoslavni episkopi, protestantski pastori, židovski rabin i muslimanski muftija i sudjelovali u zajedničkoj molitvi za ubijene i stradale u koncentracijskom logoru.



To je presedan za sadašnju praksu jer vjerske zajednice sada sudjeluju na godišnjem komemorativnom skupu molitvama koje traju nekoliko minuta i na koje u pravilu šalju nižerangirane predstavnike. Poznato je da ni jedan hrvatski biskup do sada nije molio ili služio misu unutar jasenovačkog logora. Požeški biskup dr. Antun Škvorčević (u čijoj je biskupiji Jasenovac) svake godine služi misu s pokorničkom procesijom u jasenovačkoj župnoj crkvi.



Inicijativa o "malom Asizu" u Jasenovcu potekla je upravo od požeškog biskupa, a na svjetlo dana izašla je nakon susreta biskupa Škvorčevića i rabina Kotela Da Dona u petak. Ideja je očito potaknuta Papinom molitvom u koncentracijskom logoru u Auschwitzu.



Premda su se i biskup Škvorčević i rabin Da Don obvezali na šutnju dok se s ostalim vjerskim zajednicama ne dogovore detalji molitvenog skupa, uspjeli smo doznati neke detalje. Primjerice, vjerske zajednice više ne bi bile dio uobičajene jasenovačke komemoracije, nego bi odredile svoj poseban dan.



- Dvije minute za 'recitiranje' molitve nedolične su. Ako se ne može dobiti više, legitimno je da se vjerske zajednice dogovore da imaju posebnu molitvu u Jasenovcu.



Ako se to ne može uklopiti u četvrtu nedjelju u svibnju, onda neka se uvede poseban dan za molitvu i da to onda bude stvarno molitva za žrtve, a ne politička manifestacija, u kojoj se vjerskim zajednicama daje tek malen i usputan značaj - rekao je muftija Ševko ef. Omerbašić.






Mladi moraju biti upoznati s civilizacijskom tragedijom koju je proizvela jedna luda politika. U pitanju je poštovanje ljudskog života - rekao nam je mitropolit Jovan. Dodaje kako je područje Jasenovca u dijecezi episkopa Save i prisjeća se kako su 1984., kad je obnovljena crkva u Jasenovcu, na njegov poziv došli svi vjerski lideri, od biskupa Kokše do muftije Omerbašića.

Mitropolit za skupnu misu

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović) podržava inicijativu zajedničke molitve vjerskih vođa u Jasenovcu. - Ako takva inicijativa vodi općem razumijevanju i da se prevlada politikantstvo, treba je podržati. Uostalom, tako je i u Dachauu i Auschwitzu.





Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07